Paradisul Delta Dunarii

Unde se ingemaneaza Dunarea si Marea Neagra, apa si uscatul, se afla una din cele mai surprinzatoare regiuni din Europa si din lume: Delta Dunarii. Cea mai bine conservata si a doua cea mai mare delta europeana, dupa cea a Volgai, Delta Dunarii este nu numai o destinatie turistica inedita, ci si o zona umeda de importanta internationala si face parte din patrimoniul UNESCO. Totodata, este singura delta din lume declarata rezervatie a biosferei.

Asezare si istoric. Dupa ce parcurge 2850 Km, prin 10 tari si 4 capitale, Dunarea se ostoieste, in SE Romaniei, in 3 brate – Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe – pentru mai apoi sa se lase cuprinsa de apele Marii Negre.

Formata intr-un vechi golf, acum aproximativ 13.000 de ani, Delta este cea mai recenta zona a Romaniei, fiind considerata de geologi campie in formare. Cucerita de otomani in secolul XV, odata cu toata Dobrogea, Delta a fost, pana la jumatatea sec. al XIX-lea, o “terra incognita”. In timp, s-a tot extins si continua sa creasca anual cu 40 m2 datorita celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de fluviu. In prezent, masoara aproximativ 4152 km2, din care 82% apartin Romaniei, iar restul Ucrainei. Doar 13% din delta este reprezentat de uscat, respectiv grinduri si ostroave, predominand canalele, garlele, mlastinile si lacurile. Altitudinea medie este de 50 cm, cu o maxima de 12,4 m la Letea.

In 1990 a fost declarata Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si infiintata Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), care administreaza patrimoniul natural din domeniul public de interes national si se ocupa de conservarea si protejarea Rezervatiei.

Stiati ca…?
– Delta ocupa 2,5 % din suprafata Romaniei;
– este unica delta din lume declarata rezervatie a biosferei;
– gazduieste unul din cele mai mari habitate din lume pentru pasari de apa;
– cuprinde cea mai intinsa zona compacta de stufarisuri de pe planeta;
– este un muzeu viu al biodiversitatii, cu 30 de tipuri de ecosisteme.

Rezervatia cuprinde:
– 18 zone strict protejate (8,7% din suprafata rezervatiei) – ecosisteme naturale, terestre si acvatice;
– zone tampon (38,5%) desemnate pentru atenuarea impactului uman asupra zonelor protejate;
– zone economice (52,8%) – terenuri pentru folosinta agricola, piscicola si silvica si asezari umane;
– zone de reconstructie ecologica.

Vegetatia si fauna Deltei sunt impresionante:

– stuf, papura, nuferi si zavoaie luxuriante cu salcii, frasini, arini, plopi, stejari de diferite specii, ulmi, plopi si plante agatatoare;
– 133 specii de peste: 44 de specii traiesc in apele dulci (precum salaul, carasul, stiuca, linul, somnul), 58 de specii traiesc in apele saline din Marea Neagra (de exemplu, calcan, sprot, hamsie, stavrid), iar 31 de specii traiesc in apa dulce si in apa sarata deopotriva – de pilda, morunul, nisetrul, pastruga, scrumbia de Dunare;
– 81 specii de pasari si alte 60 de specii trec prin delta. In total, 141 specii, ceea ce reprezinta 82% din avifauna acvatica europeana;
– mamifere rare: vidra (Lutra lutra), nurca (Mustela lutreola) si pisica salbatica (Felis silvestris).

Obiective turistice. Ei bine, daca va intrebati ce ati putea face in Delta, retineti ca Delta este un obiectiv in sine. Un paradis cu nuferi, pesti si pasari in habitatul lor natural si un spectacol unic pentru ochii turistului deprins cu zarva oraselor. Unde ati mai vazut colonii de starci, lopatari, pelicani si cormorani liberi? Retineti insa ca accesul in apropierea coloniilor este permis numai specialistilor care detin autorizatii speciale emise de ARBDD, cu sediul in Tulcea. Oricum, rugati un localnic sa va fie calauza in plimbarea pe canalele Dunarii. Altfel, furati de frumusetea peisajului, riscati sa va rataciti.

Daca tot ati ajuns in Delta, nu puteti ocoli nici cetatile Histria si Enisala (Satul Nou, in turca), aflate pe malurile lacurilor Razelm (cel mai mare lac din Romania, cu o suprafata de 415 km²) si Sinoe.

An de an, in august, la Sfantu Gheorghe are loc Festivalul de Film “Anonimul”, ce aduna tot mai multi cinefili din tara si de peste hotare.

Cand sa mergeti in Delta? Vara este una dintre cele mai calduroase zone din tara, asa ca, pe langa lotiunile pentru tantari, nu le uitati nici pe cele de protectie solara: aici, nivelul radiatiilor este printre cele mai ridicate din tara (125- 135 kcal/cm2), iar durata medie anuala de stralucire a soarelui este de circa 2.500 ore. Pentru a ocoli canicula, puteti vizita Delta si primavara tarziu sau toamna devreme. Amatorii de pescuit au unda verde toata vara, pana in septembrie-octombrie, pentru majoritatea speciilor. Aveti insa nevoie de permis de pescuit eliberat de ARBDD,  telefon 0240/518.945; detalii aici.

Cum se ajunge in Delta? Cel mai simplu, cu masina pana la Tulcea si apoi cu vaporasul. Interesati-va din timp cu privire la programul vaporaselor, plecarile nu sunt tocmai frecvente (detalii aici).

Cu avionul, puteti ateriza pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, de unde puteti lua direct o masina Autonom pana la Tulcea (la 105 km distanta) sau chiar mai departe, in functie de destinatie, caci in unele zone din Delta Dunarii se poate ajunge si pe uscat, pe drumul judetean DJ222C: Nufaru – la 11 km de Tulcea, Mahmudia – 28 km, Murighiol – 36 km, Dunavatu – la 44 km.

Unde stati? In Delta se gasesc optiuni de cazare pentru toate gusturile si buzunarele, de la campinguri si casute, pana la pensiuni de 5 margarete, hoteluri de 4 stele si chiar croaziere de cateva nopti pe canalele Dunarii. Iata cateva site-uri unde puteti gasi informatii in acest sens:
– http://www.pensiunideltadunarii.ro/;
http://carta.ro/cazare-delta-dunarii/;
http://delta-dunarii.blogspot.com/2007/07/cazarea-la-localnici-in-sfantu-gheorghe.html

Unde mancati? Cum mare parte din farmecul Deltei il confera si localnicii, foarte ospitalieri de fel, Daca vreti o experienta autentica, va recomandam sa va cazati si sa mancati la oamenii Deltei – abia mai aflati din povestile locului si gustati din specialitatile din peste proaspat, preparate de gospodine imediat ce barbatii familiei se intorc de la pescuit. E suficient sa intrebati; cel mai adesea, turistii cu “vechime” revin la aceleasi mese de la care s-au ridicat multumiti. Borsul lipovenesc, stiuca umpluta, saramura de somn, plachia de crap, snitelele de salau, drobul sau chiftelutele din peste sunt doar cateva specialitati traditionale pe care e musai sa le incercati.

Pana ajungeti in Delta, va lasam sa va delectati cu niste imagini din Delta (mai mult aici). Asa, cat sa va faca pofta de calatorit, vaslit, pescuit si admirat privelisti neasemuite. La buna revedere!

Later edit: Pe 1 septembrie este Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Surse: info-delta.ro, deltadunarii.ro, indeltadunarii.ro, WikiPedia