Parteneriat cu autonomie: Let’s Do It, Romania!

Voluntariat, implicare, comunitate. Sunt cuvinte care, pentru o echipa inimoasa de tineri curajosi si intreprinzatori, se traduc in actiuni concrete, consistente si demne de dat exemplu.

In toamna anului 2009 era lansata cea mai ambitioasa initiativa de voluntariat din tara noastra: “Let’s Do It, Romania!”. Pentru prima data, romanii din toate judetele erau chemati la Ziua de Curatenie Nationala.

Au trecut mai bine de cinci ani, iar proiectul a continuat si cu alte actiuni de impact atat asupra mediului, cat si asupra societatii. Astfel, in acest rastimp:

  • s-au implicat, cu timp, energie, resurse financiare, experienta si pasiune, peste 1.000.000 de voluntari, din care 550.000 elevi;
  • s-au realizat 8,5 milioane de ore de voluntariat;
  • au fost atrasi 275.000 euro;
  • s-au strans 22.500 tone de deseuri;
  • s-au implicat 400 de companii cu voluntari si resurse.
5-ani-de-LDIR

Printre aceste companii ne numaram cu mandrie si noi, incepand din 2013.

Fiindca succesul unei actiuni sociale de amploare nationala implica, inevitabil, deplasari pe distante insemnate (uneori, peste 1000 km/zi, cumulat), am decis sa contribuim si noi la efortul echipei de voluntari Let’s Do It Romania, punandu-le la dispozitie masini din diverse judete, astfel incat sa le facilitam pregatirile, amplele initiative de educatie nonformala din scoli si desfasurarea efectiva a proiectelor.

“Noi suntem voluntari. […] Pentru ca nu am avea cum sa detinem o flota de masini, am cooptat de fiecare data langa noi, in proiectele de suflet, pe acei parteneri care au crezut in mesajul nostru, in daruirea noastra si in energia noastra. […] In relatia cu noi, Autonom nu este doar un brand sau un sponsor, cat mai ales o echipa de oameni care in mod voluntar sunt implicati cu fapte reale in tot ce inseamna mobilitatea proiectelor noastre. […] Pentru ca iubim ceea ce facem in comunitatea noastra, trebuie sa multumim tuturor angajatilor Autonom pentru dedicare si sustinere”, scria de curand echipa Let’s Do It Romania pe pagina sa de Facebook.

Dupa o prima colaborare in 2013, in proiectul “Let’s Do It, Neamt”, pentru identificarea deseurilor din judet in vederea organizarii Zilei de Curatenie Nationala, a urmat o alta, pentru deplasarea echipei centrale la cateva scoli din Maramures si Moldova pentru analizarea posibilitatii de renovare a acestora, lucrarile urmand sa inceapa in vara anului 2015.

In 2014, parteneriatul a continuat si s-a extins pentru ducerea la indeplinire a ambitiosului proiect “Let’s Do It, Danube!”. Intr-un singur week-end, aveau sa fie curatate malurile Dunarii din cele 12 judete pe care le parcurge fluviul pe teritoriul tarii noastre. Masinile autonome s-au pus in miscare pentru identificarea zonelor cu deseuri in Constanta, transportul de materiale pentru curatenie spre judetele Constanta, Giurgiu, Teleorman, Calarasi si participarea la ziua de curatenie a echipei centrale, in Giurgiu si Constanta.

Despre colaborarea cu colegii nostri de la malul marii, Andrei Cosuleanu, Director Executiv Let’s Do It, Romania!, declara: “Prin mobilitatea oferita de Autonom, am reusit sa implicam aproximativ 2500 elevi, care au beneficiat de training de educatie ecologica si proiectie de film documentar [n.n. „Dunărea, Amazonul Europei”]. Tot acest sprijin a fost extrem de important pentru noi deoarece ne-a ajutat la consolidarea hartii nationale a deseurilor si in implementarea unor proiecte care necesitau deplasarea in anumite puncte-cheie”.

Tot in 2014 am sustinut un proiect de colectare a pieselor de mobilier donate de companii partenere pentru asociatii/scoli carora le erau necesare.

Bineinteles, parteneriatul continua si in 2015; doar mai sunt atatea de facut! Daca va doriti o tara mai curata si mai implicata, pentru binele tuturor, va invitam sa va alaturati si sa schimbam ceva impreuna! Mai multe informatii despre Let’s Do It Romania gasiti pe site-ul proiectului – www.letsdoitromania.ro