16 sfaturi pentru o calatorie reusita cu masina

Daca deja v-ati convins ca masina este cel mai avantajos si confortabil mijloc de transport pentru vacanta, va invitam sa punctam acele pregatiri si conditii care va pot asigura o calatorie sigura si placuta. Iata sfaturile noastre:

1. Planificati traseul, dar lasati loc pentru spontaineitate
Pentru a calatori in siguranta spre destinatia dorita, informati-va din timp cu privire la conditiile de drum, traseul pe care il veti urma, regulile de circulatie din tarile pe care le veti traversa si obiceiurile locale. Pregatiti-va harti, salvati aplicatii utile de travel si procurati-va un sistem GPS – va poate scuti de mult stres, mai ales in zonele necunoscute.

Nu programati insa totul la minut, o doza de imprevizibil poate fi benefica. Acordati-va timp si pentru un popas intr-un loc cu belvedere, o plimbare intr-un satuc descoperit intamplator, un picnic intr-o poienita… Putina spontaneitate contribuie la o vacanta placuta si va ofera amintiri nepretuite.

2. Inchiriati masina din timp
Daca nu detineti un autoturism sau aveti nevoie de unul mai mare pentru a calatori confortabil, puteti alege masina potrivita din flota Autonom. De la modelele compacte, ideale pentru metropolele aglomerate, pana la sedan-uri, SUV-uri spatioase si chiar van-uri cu 7 sau 9 locuri, exista o multitudine de optiuni, cu conditia sa rezervati din timp. Altminteri, daca amanati, riscati sa nu mai gasiti ce va interesa sau sa va coste mai mult, mai ales in perioadele de concedii (vara sau de sarbatori), cand sunt foarte multe solicitari.

Odata masina preluata, daca nu ati mai condus acel model, familiarizati-va cu comenzile in oras, inainte de a porni la drum lung.

3. Verificati starea masinii
Orice problema tehnica va poate strica vacanta, garantat. Cu cateva zile inainte de plecare, verificati functionalitatile si dotarile masinii (sistemul de climatizare, presiunea si uzura anvelopelor, placutele de frana, stergatoarele, uleiul de motor, lichidele de frana si de racire, farurile si luminile de avertizare, scaunele pentru copii, trusa medicala de prim-ajutor, triunghiul reflectorizant, roata de rezerva etc. In cazul in care constatati lipsuri sau nereguli, aveti ragaz sa le rezolvati inainte de a pleca in calatorie. Mai bine mai devreme decat pe drum, in mijlocul pustietatii!

4. Procurati-va si verificati-va toate actele
Inainte de a va face bagajele, asigurati-va ca aveti toate documentele necesare pentru drum: talonul masinii, revizia tehnica la zi (ITP), asigurarile RCA si CASCO, viniete (nu uitati sa le cumparati pe drum pe cele aferente tarilor pe care le traversati), plus actele soferului (permis auto, buletin) si documentele de calatorie ale tuturor pasagerilor (pasaport si/sau buletin, eventual imputernicire, in cazul in care masina este condusa de altcineva decat proprietar, declaratie prin care parintii isi exprima acordul ca minorii proprii sa treaca granita, daca nu calatoresc impreuna etc.).

Consultati informatiile de calatorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a afla in timp util despre eventualele greve, restrictii sau conditii speciale pentru destinatiile voastre. Daca nu aveti buletin / pasaport valabil, obtineti-l din timp, pentru a evita cozile si taxele de urgenta.

5. Confirmati rezervarile
Chiar daca ati facut din timp rezervarile (direct la furnizori sau prin intermediul unei agentii de turism ori platforme online), inainte de plecare, confirmati cu fiecare furnizor in parte daca este totul in regula privind rezervarea voastra pentru a preveni eventualele surprize neplacute: datele si conditiile de ridicare/predare pentru inchirierile auto, check-in-ul pentru zborul cu avionul (daca e cazul, pentru un segment de drum), rezervarile la hotel/pensiune etc. Luati la voi si dovezile tiparite privind rezervarile, notati-va adresele si numerele de telefon ale fiecarui furnizor.

6. Nu exagerati cu bagajele
Cand faceti valiza, impachetati doar lucrurile pe care sunteti siguri ca le veti folosi. Astfel, mai ales daca sunt mai multi pasageri, va asigurati ca volumul bagajelor nu va va incomoda pe durata calatoriei si reduceti consumul de carburant. Aveti in vedere ca unele produse renteaza sa le achizitionati la destinatie decat sa va incarcati inutil portbagajul, in timp ce altele sunt indispensabile: propriul telefon si incarcatorul aferent, aparatul foto, jucariile preferate ale copiilor etc.

7. Odihniti-va bine inainte de a pleca
Starea de oboseala accentuata pe durata calatoriei este nu doar un disconfort, ci si un pericol, pentru soferi si pasageri deopotriva. Dormiti suficient inainte de un drum lung, mancati produse proaspete, nutritive si sanatoase si nu consumati alcool in ziua dinaintea plecarii.

8. Geanta frigorifica
Utila si pe drum, si la destinatie. Astfel puteti pastra proaspete gustarile si apa pentru toti pasagerii, ca sa le aveti la indemana oricand simtiti nevoia.

9. Tinuta comoda
Cand va alegeti hainele pe care le veti purta pe durata calatoriei, ganditi-va ca veti petrece multe ore in masina; deci, cu cat sunt mai comode, cu atat mai bine. Daca vremea se anunta capricioasa, purtati mai multe straturi de haine (tricou, camasa, pulover/hanorac), ca sa le puteti dezbraca si imbraca usor in functie de schimbarile meteo; nu uitati umbrela si o jacheta impermeabila. Alegeti incaltaminte confortabila si puneti intr-o geanta, la indemana, si haine de schimb pentru copiii mici.

10. Muzica pentru drum
Orice sofer stie ce companie placuta poate fi muzica preferata la drum lung. Puneti in torpedou mai multe CD-uri sau salvati-va albumele favorite pe un stick USB. Sunt zone unde nu veti putea capta semnalul radio, asa ca de ce sa nu va asigurati un fundal sonor placut pe toata durata calatoriei?!

11. Suficient combustibil
Faceti plinul la plecare si asigurati-va pe parcurs ca aveti suficient combustibil pentru a nu conduce stresati, in asteptarea „primei benzinarii”.

12. Bani (si cash, nu doar pe card)
In era platilor electronice, ne-am obisnuit atat de mult sa achitam cu cardul, incat am putea uita ca, uneori, avem nevoie si de bani cash. Asadar, chiar daca aveti cardurile bancare, puneti in portofel o suma de rezerva pentru cheltuieli si situatii neprevazute. Vorba englezului, „better safe than sorry”.

13. Opriri constante
Pentru a preveni oboseala, opriti la 2-3 ore pentru a va dezmorti picioarele si incarca bateriile. Benzinariile mari sunt un bun loc de popas: au si zone tip bistro, si toalete, si magazin cu diverse produse, inclusiv din gama auto (lichid de parbriz, stergatoare etc.), puteti alimenta, cumpara vignieta sau gustari pentru drum – toate, in acelasi loc. Daca mancati acolo, alegeti preparate usoare, pentru a evita starea de somnolenta la volan si luati-va o cafea pentru drum, pentru cazul in care veti simti ulterior nevoia unei revigorari rapide. Atentie, in unele tari, benzinariile sunt rare. Cand gasiti una, profitati de ocazie! Nu se stie cand apare urmatoarea…

14. Inchideti telefonul
Cat timp sunteti la volan, evitati orice v-ar putea distrage atentia, inclusiv telefonul. Chiar si o secunda de neatentie va poate fi fatala; deci, opriti notificarile sonore si trageti pe dreapta daca aveti de dat apeluri urgente. In rest, pentru noutatile de pe Facebook, Whatsapp s.a. il puteti consulta in siguranta cand faceti popas.

15. Conduceti preventiv
Fiti mereu atenti la drum, conduceti preventiv, purtati centura de siguranta si cereti si pasagerilor sa faca la fel! Va poate salva viata in caz de accident

16. Savurati calatoria
La drum lung, pot aparea si surprize placute, dar si inconveniente. Incercati insa sa savurati calatoria si nu lasati orice fleac sa va strice buna-dispozitie. O ploaie de vara ori coada de la vama nu merita sa va faceti nervi. V-ati ratacit? E ocazia perfecta sa descoperiti ceva nou si sa socializati cu localnicii. Mentineti discutii placute cu toti cei cu care interactionati, aveti rabdare, evitati conflictele, ajutati cand puteti pe ceilalti participanti la trafic si… zambiti. 🙂

Odata aceste pregatiri bifate, nu va mai ramane decat sa va urcati in masina si sa va bucurati de experienta. Drum bun si vacanta frumoasa!