Pentru multi dintre membrii echipei noastre, sportul si dezvoltarea personala reprezinta surse de inspiratie; ne indeamna sa fim mereu mai buni, mai competitivi, mai aproape de nevoile clientilor nostri. Si, cum afacerea Autonom Rent a Car este eminamente legata de miscare si de autonomie, ne face placere sa sustinem proiecte care promoveaza schimbarea si implicarea prin intermediul sportului, printr-o atitudine energica si pozitiva.
Un astfel de proiect este „Alergam pentru educatie”, finalizat de curand de Paul Ardeleanu, cel mai tanar speaker din Romania. In perioada 1 mai – 19 iunie 2014, acesta a alergat 21 de km pe zi, strabatand 50 de orase din tara, unde le-a vorbit tinerilor despre importanta miscarii, autoeducatie si atingerea obiectivelor. Mai multe va invitam sa descoperiti din interviul pe care Paul a avut amabilitatea sa ni-l acorde in scurtele clipe de ragaz de pe traseu.
1. Cum a aparut acest multiplu semi-maraton national, „Alergam pentru educatie”, si ce-si propune?
Proiectul a fost inspirat de americanul Croix Sather, care a avut o initiativa similara. Atunci mi-am zis pentru prima oara: „Ce frumos ar fi sa combin si eu cele 2 pasiuni ale mele, alergatul si vorbitul in public! Oare pot sa fac si eu asta?” Atunci am plantat prima samanta pentru proiectul „Alergam pentru Educatie”. Aceasta s-a dezvoltat cu timpul si, cand am inceput acest proiect, mi-am dorit foarte mult sa devin si eu o sursa de inspiratie pentru tineri. De abia pe parcursul proiectului mi-am dat seama ca, pentru a fi o sursa de inspiratie, trebuie sa treci peste toate provocarile si, pentru mine, asta inseamna sa parcurg cele 50 de semi-maratoane consecutive.
2. In cadrul acestei actiuni parcurgi cate 21 km in fiecare oras, inmultit cu 50 de orase, si in fiecare sustii cate un seminar de promovare a educatiei non-formale. Ce te motiveaza sa depui aceste eforturi timp de mai bine de o luna si jumatate?
Sunt multe motivatii care ma fac sa il duc la capat. Una este ca iubesc atat alergatul, cat si vorbitul in public. In al doilea rand, este un mare castig de experienta si o poveste pe care o voi putea impartasi ulterior. Insa motivatia cea mai puternica este ca mi-am dat cuvantul ca voi face asta. Promisiunea mea a fost fata de sponsori, fata de organizatori, fata de antrenorul meu, fata de tinerii carora le-am vorbit si fata de mine. Daca as renunta, as dezamagi prea multe persoane si mai ales pe mine.
3. La 23 de ani, esti cel mai tanar speaker din tara. De unde pasiunea pentru public speaking? Ce le recomanzi celor care se tem sa vorbeasca in public?
Pasiunea pentru public speaking vine din momentele in care urmaream vorbitori motivationali pe Youtube (si acum mai fac asta). Ma uitam la ei si ma intrebam daca voi fi si eu vreodata in stare sa fac asta. Acum fac exact acelasi lucru, adica ii motivez pe tineri sa aiba o viata extraordinara.
Ceea ce le recomand cu cea mai mare tarie celor carora le este frica sa vorbeasca in public este sa-si gaseasca un cadru sigur si controlat in care sa poata exersa aceasta abilitate. Un boxer nu incepe cu primul meci in ring in prezenta a sute de spectatori. Incepe in sala de antrenament cu sacul de box si cu ore in sir de efort. Asa este si cu o prezentare: ceea ce vad oamenii este doar rezultatul unui efort indelungat.
4. Ce inseamna, pentru tine, educatie nonformala si de ce ar trebui sa-i intereseze pe tinerii de azi? Ce avantaje aduce, pe scurt, educatia nonformala comparativ cu cea clasica?
Ceea ce promovez cel mai mult in scoli sunt componente precum dezvoltarea personala, voluntariatul si sportul. Consider ca aceste forme de educare le dezvolta tinerilor capacitatea de a gandi, de a fi disciplinati si abilitati care sunt de un real ajutor in prezent. Tinerii cauta lucruri cat mai practice si de aceea ceea ce le prezint sunt principii simple, care se pot pune imediat in aplicare.
5. Ce mesaj le adresezi tinerilor (elevi, studenti) care nu stiu incotro sa se indrepte sau sunt neincrezatori in viitor?
Sunt 5 principii pe care le-am spus si le tot repet in fiecare prezentare:
a) Fii responsabil!
b) Stabileste-ti obiective!
c) Fa acele lucruri mici, care conteaza cu adevarat!
d) Educa-te in mod constant!
e) Actioneaza in directia obiectivelor tale!
Aceste mesaje sunt prezentate intr-o maniera distractiva si interactiva, cu exemple practice din viata reala.
Bilantul proiectului?
- 50 de semi-maratoane (1050 km) prin 50 de orase, in 50 de zile
- 50 de seminarii de dezvoltare personala
- 2165 de tineri (din care 395 din centre de plasament), 95 de cadre didactice si 110 adulti (peste 21 de ani) au participat, in total, la seminarii
- circa 550 de tineri s-au alaturat cursei pe traseu
„Cel mai frumos loc de pe planeta este linia de finish. A fost o calatorie fantastica! Acum, cand trag linie, pot spune ca a meritat pe deplin si proiectul este un total SUCCES. Au fost 50 de zile exceptionale, pline de experiente care mai de care mai placute si mai provocatoare”, declara speakerul.
In incheiere, ii dam tot lui cuvantul: „Vreau sa multumesc Autonom Rent a Car pentru sprijinul pe care ni l-a acordat intr-un moment critic al proiectului. Fara ajutorul vostru, nu stiu daca am fi reusit sa ducem proiectul la capat.” Si noi iti multumim, Paul, si ne bucuram ca am facut parte din provocarea „Alergam pentru educatie”. La mai multe experiente de succes!
Iar pe voi va lasam in compania unui material video realizat in timpul calatoriei, chiar in masina Renault Clio Symbol care i-a condus pe drumurile patriei pe Paul & Co. – rosu ca focul, sa le surada norocul, vorba refrenului 🙂
Sursa foto si video: www.facebook.com/PaulArdeleanu.Ro