Aurel Dumencu – inginerul veteran din varful echipei Autonom Bacau

Cine altul decat un inginer putea “asambla” o echipa unita, eficienta si durabila precum un mecanism perpetuum mobile, in cadrul Agentiei Autonom Rent a Car Bacau, care luna aceasta implineste 8 ani de activitate? “In afaceri nu conteaza pe cine cunosti, ci conteaza cine te cunoaste pe tine”, ne explica directorul agentiei bacauane Aurel Dumencu, cel pe care avem onoarea a-l cunoaste mai bine din interviul urmator.

1. Agentia Autonom Bacau este una dintre primele infiintate, datand din 2005. Cum ati caracteriza evolutia activitatii acesteia de atunci pana in prezent?

foto 8 ani Autonom BC

Toamna bogata a anului 2005 a deschis perspectiva unei noi afaceri lansate si in Bacau, pornind de la o idee izvorata din “Perla Moldovei”, Piatra Neamt. Luna aceasta se implinesc 8 ani de activitate, ani cu care ne mandrim. La momentul deschiderii, acest tip de activitate era menit a fi facut doar de “directorul de agentie de turism”, iar informatiile legate de preturi si conditiile de inchiriere nu le puteai afla decat dupa o intalnire directa cu “seful”. Autonom a deschis calea transparentei in inchirierile de masini, informatiile legate de preturi si conditiile de inchiriere fiind primele furnizate pe orice cale (telefonic, e-mail, contact verbal direct). De la primele inchirieri efectuate incepand cu luna decembrie a anului 2005, cu primele cinci Dacia Logan, nou-noute, activitatea si rezultatele agentiei Bacau au fost in permanenta crestere atat ca numar de clienti ajutati in rezolvarea problemelor de mobilitate, cat si ca afacere (cifra de afaceri, dimensiunea parcului auto si diversitatea acestuia, varietatea serviciilor conexe oferite).

2. Cine este Aurel Dumencu profesionistul? De ce ati ales o cariera alaturi de Autonom?

foto dir. ag. BC

A. D. este un simplu om cu valori personale clare, este “veteranul”, asa cum remarca cel mai hatru coleg din tara care, luna aceasta, odata cu agentia, sarbatoreste cu mandrie 8 ani de evolutie continua in Autonom. Imi place sa-mi respect cuvantul dat, poate uneori, am sacrificat timp si bani pentru a indeplini o promisiune facuta, imi place sa-i ajut pe ceilalti, subprogramul “help” se declanseaza, de cele mai multe ori automat, imi place sa fiu motorul schimbarii in bine pentru tot ceea ce este legat de existenta agentiei, imi place sa “asamblez” echipe (ca inginer mecanic de profesie) si sa urmaresc apoi cum functioneaza neintrerupt, imi place sa fiu un model pentru cei din jur. Calmul si rabdarea sunt calitatile care ma ajuta sa ascult, sa inteleg si sa explic tot ce este necesar.

Ce zic colegii despre mine? Cel mai bine ii las pe ei sa raspunda: “este implicat si profesionist, apreciez faptul ca este orientat spre indeplinirea obiectivelor si vrea sa ne autodepasim, sa fim cei mai buni, sa ne ajutam, sa formam o echipa si sa ne respectam“, “este atent si receptiv cu fiecare, intotdeauna dornic sa ajute in probleme de serviciu si nu numai“, “apreciez calmul si echilibrul de care da dovada in orice situatie, sa o tina tot asa!“, “apreciez ca tine la noi, are incredere in noi si asta ne face sa nu il dezamagim“.

In noiembrie 2005 am decis sa schimb complet domeniul de activitate. Pana atunci am lucrat in sectorul de productie al societatii Robinete Industriale Bacau (UMB Bacau), timp de 16 ani, incepand de la simplu tehnolog in sectia de productie robinete si armaturi industriale si terminand ca director de productie. Domeniul auto m-a atras, iar farmecul si entuziasmul initiatorilor acestui business in Bacau m-au cucerit imediat si au facut ca “lantul cinematic” intern sa se puna in miscare. Noutatea ideii si provocarea construirii agentiei de la nivel zero a fost motorul permanent al miscarii “lantului cinematic”.

3. Cum este o zi de munca pentru echipa Autonom Bacau?

foto aniversare Autonom

O zi de munca in agentia Bacau incepe la ora 08.00 si are ca lege nescrisa dorinta de ajutor oferit celor care apeleaza la serviciile noastre, prin prezenta permanenta a unui coleg la sediul agentiei si prin oferirea imediata de informatii pentru orice tip de solicitare (telefonic, e-mail, contact verbal direct) si se termina oficial la ora 19:00. Toate activitatile operationale se desfasoara conform agendei de lucru, ce cuprinde toate actiunile obligatorii si in care sunt consemnate permanent toate informatiile suplimentare, legate de rezervari, obtinute, de cele mai multe ori, in urma convorbirilor telefonice. La inceputul zilei are loc un schimb liber de informatii despre actiunile desfasurate dupa terminarea programului zilei anterioare si dimineata zilei in curs si despre ce s-a mai intamplat in celelalte agentii, apoi, dupa ce fiecare si-a savurat cafeaua/ceaiul, are loc distribuirea sarcinilor pentru ziua in curs in ordinea importantei si urgentei. In cea mai mare parte a timpului, operatorii de rent sunt ocupati cu verificarea si pregatirea masinilor pentru inchiriere, pastrarea parametrilor tehnici initiali ai masinilor fiind conditia de baza a sigurantei clientilor si masinilor. Unul dintre colegi, de obicei office managerul, ramane la sediu si asigura inregistrarea rezervarilor si informatiilor, ofera detalii despre preturi si conditiile de inchiriere, asigura suport celorlalti colegi pentru indeplinirea responsabilitatilor. Directorul este cel care priveste spre viitorul agentiei, este cel care trateaza afacerea ca pe un business propriu si este dedicat promovarii si dezvoltarii acesteia. In afaceri “nu conteaza pe cine cunosti, ci conteaza cine te cunoaste pe tine” si are o parere buna despre ceea ce faci.

4. Cum v-ati descrie echipa? Prezentati-ne pe scurt fiecare membru.

foto echipa Autonom BC

Munca in echipa este esentiala pentru existenta agentiei. Momentele cand echipa este in acelasi loc sunt, de obicei, organizate in mici sedinte de analiza a rezultatelor, de impartasire a ideilor esentiale din ultimele carti citite si de prezentare a ideilor noi de imbunatatire a activitatii zilnice. Echipa agentiei Bacau este completa si fara rezerve, colegii de echipa se completeaza reciproc, dar, in acelasi timp, stiu sa faca tot ce este necesar pentru buna desfasurare a activitatii chiar daca sunt singuri.

  • Cristi este supervisorul activitatilor agentiei, cel mai experimentat in activitatile operationale si, in acelasi timp, “scurt si la obiect”. Este cel mai rapid in efectuarea unei actiuni de predare/primire, tacut, serios, pasionat de pescuit si, ceea ce este cel mai important, este cel mai proaspat tatic din intreaga companie, eveniment ce a produs multa bucurie in familia sa si in familia Autonom.
  • Raluca este office managerul agentiei, cu rol de “liant” al tuturor activitatilor. Tot ce face sta sub semnul bunei comunicari, prieteniei, intelegerii si sinceritatii.
  • Stefan este operator cu valente de agent de turism, este enciclopedia cu informatii despre Bacau si  despre trasee montane, este pasionat de mersul pe bicicleta. Tot ceea ce face sta sub semnul planificarii si al umorului.
  • Adrian este cel mai nou operator de rent si cel care cunoaste cel mai bine “suferintele” masinilor, fiind si expertul in “alinarea suferintelor”, este un foarte bun si experimentat driver, antrenat pentru curse lungi. Tot ce face sta sub semnul seriozitatii.

5. Cum stimulati comunicarea in cadrul echipei, dar si cu clientii? Ce fel de sef sunteti?

Experienta m-a invatat ca cea mai buna metoda de stimulare a comunicarii este asigurarea libertatii de opinie in orice situatie si astfel libertatea de a propune orice modalitate de rezolvare a unei sarcini este permanent asigurata printr-o mica sedinta de brainstorming iar solutia cea mai eficienta primeaza. Comunicam liber si lejer, asigurandu-ne reciproc informatii despre serviciu, dar si despre petrecerea timpului liber: recomandari de filme, spectacole, spectacole vizionate impreuna (concert Stefan Banica, Vunk), piese de teatru (“Fata din curcubeu”).

Clientii sunt cele mai importante persoane din agentie si asta ne face sa fim fata de ei cinstiti si onesti, intelegerea corecta si in totalitate a conditiilor de inchiriere si a celorlalte beneficii auxiliare asigurate este importanta in stabilirea unei relatii de incredere. Transparenta informatiilor sta la baza discutiilor cu cei care ne solicita ajutorul si oglindeste fidel rezultatele obtinute.

Parerea colegilor despre sef o cunoasteti deja. Vad in toate doar partea constructiva si asta ma face sa fiu mereu optimist, dar, mai presus de toate, am deosebita sansa de a avea colegi cu mult bun simt, fapt ce faciliteaza aplicarea oricarei proceduri.

6. Cu ce argumente ati convinge un strain sa viziteze Bacaul?

Pentru orice persoana din afara tarii, posibilitatea aterizarii pe aeroportul international “George Enescu” din Bacau este o promisiune de economisire a timpului de deplasare, iar utilizarea serviciilor noastre – o continuare a promisiunii de economisire a timpului de transfer in favoarea timpului alocat vizitelor sau timpului petrecut in prezenta celor dragi.

Casa memoriala George Bacovia ofera iubitorilor de poezie simbolista o experienta inedita, ca, de altfel, intreaga opera a poetului, iar statuia sa, aflata in zona cea mai importanta a orasului, este un monument ce merita a fi studiat. De Bacovia si de Biserica Precista, cea mai veche constructie din oras – realizata de Alexandru Voievod, fiul lui Stefan Cel Mare, este legata poezia “Amurg violet”, scrisa de poet dupa ce a stat inchis timp de o noapte in sfantul lacas, in toamna anului 1894, din greseala paracliserului. Stiind aceste detalii, versurile poetului Bacovia pot fi intelese dintr-o perspectiva noua:

“Amurg de toamna violet…
Doi plopi, in fund, apar in siluete
Apostoli in odajdii violete
Orasul e tot violet.

Amurg de toamna violet…
Pe drum e-o lume lenesa, cocheta;
Multimea toata pare violeta,
Orasul tot e violet.

Amurg de toamna violet…
Din turn, pe camp, vad voievozi cu plete;
Strabunii trec in palcuri violete,
Orasul tot e violet.”

Iubitorilor naturii, celor care cauta linistea, le recomand un popas in preajma izvoarelor naturale ale statiunii Slanic Moldova, benefice pentru diverse boli si afectiuni. Anul acesta, Slanicul vine cu promisiunea unei noi si moderne partii de schi, aflate deja in constructie, spre incantarea schiorilor si a tuturor celor care indragesc anotimpul alb. Salina de la Tg. Ocna este, de asemenea, o atractie pentru turisti si un bun remediu pentru afectiunile cailor respiratorii si nu numai.

7. Cum se diferentiaza activitatea agentiei Autonom Bacau, comparativ cu celelalte? Numiti cateva realizari cu care va mandriti si/sau considerati oportun a fi cunoscute de cititori.

Pozitionarea geografica a Bacaului, la rascrucea drumurilor din Moldova, a generat pentru noi cea mai buna cifra de afaceri in perioada 2005-2012, comparativ cu agentiile din zona si cea mai consistenta contributie la profiturile Autonom din Moldova. Agentiile din Moldova au fost primele deschise, experienta acumulata in anii de pionierat a constituit suportul pentru actualele proceduri de lucru, temelia si modelul lansarii si gestionarii celorlalte agentii. Ne mandrim ca afacerea are capital pur romanesc si ca ajuta nemijlocit la dezvoltarea altor afaceri, multe dintre ele aflate la inceput de drum.

8. Ce pasiuni si hobby-uri aveti in timpul liber?

Timpul liber l-am dedicat in anii anteriori in principal familiei, “bateria” pentru tot ceea ce fac. Cei doi copii, actualmente studenti la arhitectura si informatica in Bucuresti, sunt mandria familiei si investim in ei cu mare incredere. In rest, citesc, joc sah, imi plac plimbarile si drumetiile, din cand in cand mai si pescuiesc si imi place enorm sa fac surprize placute celor dragi. Savurez cu placere cate o piesa de teatru sau cate un concert la Ateneul Bacauan, de cele mai multe ori sub bagheta energicului si renumitului dirijor Ovidiu Balan.