Autonom, premiat intre cei mai buni angajatori ai anului

Joi, 27 noiembrie, la hotelul Hilton din Bucuresti, a avut loc Gala Best Employers, unde am fost distinsi cu locul 2 la categoria „Companii cu un numar de angajati intre 50 si 250” – rezultat al cercetarii Best Employers Study 2014, care realizeaza o clasificare a companiilor dupa imaginea in calitate de angajator, pe baza feedbackului oferit de propriii angajati.

Realizata sub coordonarea diviziei Aon Hewitt, lider mondial in consultanta pentru resursele umane, studiul se adreseaza companiilor cu peste 50 de angajati si minimum doi ani de activitate pe piata din Romania. Tara noastra participa la aceasta cercetare din 2013, cand s-a clasat pe locul 4 intre tarile din Europa Centrala si de Est, dupa Ungaria, Cehia si Rusia, in ceea ce priveste implicarea profesionala a angajatilor. In 2014, acest indice a crescut la 62%, comparativ cu 57%, cat s-a inregistrat anul trecut.

Cercetarea a fost realizata pe o perioada de 9 luni si include informatii despre 28 de companii, la sondaj participand peste 200 manageri si 8.700 angajati, reprezentand, in total, peste 15.000 de angajati din Romania. Acestia si-au exprimat opiniile privind companiile-angajatoare dupa criterii precum recunoasterea si atentia acordata angajatilor, alinierea acestora la brandul companiei, mediul de lucru, oportunitatile de invatare si dezvoltare, sentimentul implinirii, autonomia (pentru noi, aceasta este in ADN-ul companiei), salarizarea, resursele, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, colegii, managementul performantei, reputatia angajatorului s.a. In final, feedbackul primit de la angajati si concordanta dintre strategia angajatorului, stilul de conducere si tipurile de procese desfasurate in companie au fost calculate intr-un punctaj ce reflecta clasificarea companiilor dupa imaginea lor ca angajator pe piata fortei de munca.

Conform datelor facute publice de Aon Romania, implicarea profesionala a angajatilor a fost cuantificata in functie de trei dimensiuni: „SAY” (angajatii care vorbesc pozitiv despre compania pentru care lucreaza, in discutiile cu prietenii, colegii sau clientii), „STAY” (angajatii care vor sa ramana in companie pentru mai mult timp si care nu se gandesc sa o paraseasca) si „STRIVE” (angajatii care depun un efort suplimentar pentru a ajuta la obtinerea de rezultate pentru companie).

„Constatam un interes crescut din partea companiilor romanesti pentru a-si evalua gradul de engagement din organizatie, prin prisma unui proiect profesional, derulat independent, cum este Best Employer Study, ceea ce ne bucura foarte mult. Acest lucru denota maturitate organizationala si acceptarea paradigmei ca fara angajati multumiti nu poti atinge performanta operationala dorita. Cred ca, incet, isi face loc si la noi conceptul de “fericire organizationala”, care este, de fapt, fundamentul unui atasament profesional sanatos – sau asa numitul “engagement”, a declarat Valentin Tuca, CEO Aon South Eastern Europe intr-un comunicat de presa trimis de companie.

Nominalizarile pentru BES s-au incadrat in trei categorii, dupa numarul de angajati: intre 50 si 250 (unde se regaseste si Autonom), intre 250 si 1000 si respectiv companii cu peste 1000 de angajati. Cei mai buni angajatori la cele trei categorii sunt GSK Consumer HealthCare, Adobe Systems si McDonald’s. Intrucat include date atat despre angajatori, cat si despre angajati, studiul le permite managerilor sa afle cum isi pot imbunatati rezultatele prin implicarea angajatilor. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.bestemployersromania.com