Brasovul este unul dintre orasele care iti va ramane cu siguranta in suflet. Un oras incarcat de mistere si legende, un centru istoric, dar si un loc situat la poalele muntilor. De ce sa-l vizitati? Iata doar cateva motive care va imbie sa le includeti in planurile voastre turistice:
Piata Sfatului era pe vremuri un loc in care se tineau targurile pentru negustori. Astazi, in Piata Sfatului se desfasoara o serie de evenimente culturale si artistice (de exemplu, Festivalul Cerbul de Aur) si locul de pornire catre diverse obiective turistice din Brasov. In centrul Pietei puteti vedea Casa Sfatului, construita initial ca turn de veghe, apoi Primarie, iar astazi este Muzeu de istorie.
Biserica Neagra este unul dintre simbolurile orasului Brasov si cea mai mare biserica gotica din sud-estul Europei (89 de metri lungime, 38 de metri latime). Dar celebritatea ei nu este data numai de dimensiuni ci si de clopotul din bronz care cantareste 6 tone, orga cu 4000 de tuburi (una dintre cele mai mari din Europa), dar si de cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa.
Prima Scoala Romaneasca, aflata in interiorul curtii Bisericii Sf. Nicolae din Scheii Brasovului. Aici s-au tiparit primele carti in limba romana datorita diaconului Coresi. Astazi, cladirea gazduieste Muzeul Prima Scoala Romaneasca unde puteti vedea cele aprox. 4000 de carti, peste 30.000 de documente si obiecte muzeale precum tiparnita lui Coresi.
Alte obiective turistice ce pot fi vizitate in Brasov: Cetatuia, Poarta Schei, Poarta Ecaterinei, Casa Negustorilor, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Graft, Bastionul Tesatorilor (cel mai bine pastrat dintre cele sapte bastioane ale cetatii ; astazi gazduieste Muzeul Cetatii Brasov), Biserica Sf. Bartolomeu, Casa Muresenilor.
Strada Sforii, considerata ca fiind cea mai ingusta strada (aproximativ 1,3 metri latime, 80 de metri lungime) din Europa, era folosita drept cale de acces pentru pompieri.
Cum ajungeti in Brasov?
Orasul Brasov se afla in Depresiunea Brasovului, in curbura interna a Carpatilor, avand la sud si sud-est muntii Postavaru si Piatra Mare. Puteti ajunge aici cu masina sau cu trenul. Nu aveti masina? Nicio problema. Puteti inchiria una de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, care are 36 de centre, aflate in 23 de orase ale tarii, si peste 1300 de masini noi. Sau puteti completa online formularul de rezervari, urmand sa ridicati masina de la agentia Autonom dorita.
Unde va cazati?
In Brasov aveti la dispozitie atat pensiuni si vile, cat si hoteluri. Pensiunea „Casa Tepes”, situata intr-o zona linistita si, totusi, aproape de Piata Sfatului, Pensiunea Noemi, in centrul istoric, sau Hotel „Casa Cranta”, construit in 1930 in stil brancovenesc.
Unde puteti manca?
Pe strada Republicii (strada care duce spre Piata Sfatului) se afla clatitaria „La Republique”. Un loc minunat si intim, cu mese mici din lemn, unde puteti savura cele mai bune clatite. Urmeaza restaurantul Sergiana, pe strada Muresenilor, unde gasiti mancare mai buna ca la mama acasa, bunatati ardelenesti cu denumiri apetisante.
Pe unde sa va plimbati in imprejurimi?
«Imi place ca sunt la o aruncatura de bat de munte si, ori de cate ori am chef, urc pe Piatra Mare, Ciucas, Postavaru sau… la Cheile Rasnoavei» ne povestea brasoveanul Dumitru Postolachi. Daca vreti sa scapati de agitatia orasului, urcati in varful muntelui Tampa si veti avea parte de o panorama extraordinara a Brasovului. Batranii spun ca sub Tampa s-ar afla «o pestera de mari dimensiuni in interiorul careia ar fi existat un lac*.» (*Sursa)
Din Brasov puteti face trasee catre Predeal, Busteni, Sinaia, Azuga, Poiana Brasov ori catre Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Cetatea Prejmer, Cetatea Harman, Cetatea Feldioara, culoarul Rucar-Bran, Canioanele Sapte Scari si Tamina (Atentie! Pe timp de iarna, canioanele sunt inchise).
Cu ce evenimente culturale va delectati?
- In duminica Tomii, prima dupa Paste, puteti asista la parada pe care o fac Junii Brasovului pe strazile Brasovului – o traditie pastrata an de an.
- Pe 4 iunie a inceput stagiunea de concerte de orga la Biserica Neagra. In lunile iulie si august, acestea au loc in fiecare marti, joi si sambata, de la ora 18, iar in iunie si septembrie – doar martea, de la aceeasi ora. Biletul de intrare costa 8 lei.
- Intre 18 – 21 iulie 2013, zilnic, intre orele 10-22, Piata Sfatului din Brasov gazduieste Festivalul de Carte si Muzica
- Iar daca va plac filmele si istoria, va recomandam sa mergeti la Rasnov, la Festivalul de Film Istoric, intre 2 – 11 august 2013.
Linkuri utile :
www.iubescbrasovul.ro
http://www.primascoalaromaneasca.ro/
Sursa fotografii: irina.bartolomeu.ro