Atunci cand simti nevoia sa evadezi din jungla orasului, cand vrei ca timpul sa incetineasca pentru refacerea ta trupeasca si spirituala, cand vrei sa nu mai vezi blocuri, aglomeratie si trafic si cand inima-ti cere natura, traditie, rustic, credinta si pace, nu ai decat o singura destinatie spre tine insuti: Bucovina, miraculoasa poarta spre trecut si valoare.
Vino in Bucovina si-ai sa vezi plaiuri curate, spalate de ape reci si involburate, codrii virgini si sate de-altadata, oameni ce poarta cu sfintenie spre viitor comoara obiceiului si-a traditiei, nepervertiti de provocarea citadina si care-ti vor insufla tihna si liniste in suflet. Vino in Bucovina si-ai sa vezi manastirile ce-au uimit lumea-ntreaga prin farmecul lor aparte, prin istoria si sorgintea lor, prin unicitatea si valoarea lor. Vino si redescopera-te, cu credinta si speranta in mai bine si frumos, vino in Bucovina, Moldova de Sus, si vei fi rasplatit regasindu-te pe tine. Vino acasa!
Unde?
Sus, in nordul tarii, acolo unde multe drumuri duc, pornind din Bucuresti pe DN 2 – E 85 (Bucuresti – Bacau – Falticeni – Suceava – Siret), sau pe DN 17 A (Siret– Radauti– Sucevita– Campulung Moldovenesc), dinspre Maramures pe DN 18 (Iacobeni – Ciocanesti), ori Transilvania pe DN 17. Altminteri poti ajunge cu trenul, numeroase cai feroviare ducand in inima Bucovinei, sau cu avionul, urmand a ateriza in aeroportul Salcea, situat la o distanta de 15 km de Suceava.
Si daca nu am masina?
Poti inchiria una de la Autonom! O solutie simpla si la indemana, astfel incat sa te bucuri nestingherit de raiul Bucovinei, urmand traseele naturii, istoriei si ale credintei! Poti inchiria o masina de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, precum cea din orasul Suceava sau Suceava – Aeroport, ori din judetele invecinate, apeland la punctele de lucru din Botosani, Iasi, Neamt sau Mures, precum si din alte 18 mari orase si principale aeroporturi ale tarii. Sau online, completand formularul de rezervari disponibil pe acest site, urmand sa alegi cea mai la indemana agentie Autonom din tara. Inchiriind o masina adecvata nevoilor tale vei putea strabate tinutul bucovinean in detaliu, bucurandu-te pe deplin de comorile acestuia, urmand a returna autoturismul in oricare dintre cele 36 de puncte de lucru de pe teritoriul Romaniei.
De ce?
Pentru a vedea o regiune unica pe acest pamant, de o frumusete inegalabila, presarata cu comori ascunse, unde splendoarea naturii se imbina armonios cu credinta oamenilor in Dumnezeu, cu istoria si traditia. Aici vei gasi manastiri impresionante prin legenda, arhitectura si ilustratii, sate traditionale care-si etaleaza autenticitatea prin practicarea agroturismului, gazde primitoare ce te vor rasfata cu bucate specifice locului, aici poti vana, pescui sau practica echitatia si-ti poti stavili setea cu apele minerale din Poiana Negri, Vatra Dornei sau Saru Dornei, oferindu-ti ragazul si rasfatul necesare trupului si spiritului.
Ce traseu de pelerinaj sa aleg?
Din salba manastirilor si schiturilor ridicate pe plaiurile Bucovinei, ce atrag an de an mii de turisti romani si straini aflati in cautarea unicitatii, valorilor perene, frumusetii arhitecturale, credintei si miracolului divin, se disting pe harta ecumenica lacasurile Voronet, Humor, Sucevita, Moldovita, Rasca, Dragomirna, Putna, Probota sau Sfantul Ioan cel Nou. Unul dintre traseele cele mai populare, menit sa satisfaca curiozitatea si nevoia de frumos a credinciosilor, a celor aflati in cautarea istoriei si a specificului national, atrasi de popularitatea albastrului de Voronet, verdelui de Sucevita, galbenului de Moldovita sau a rosului de Humor, porneste din Suceava si urmeaza calea urmatoarelor manastiri:
– Sfantul Ioan ce Nou, a carei prima piatra de temelie a fost pusa de Bogdan al III-lea, fiul domnitorului Stefan cel Mare. Aici se odihnesc moastele Sfantului Ioan cel Nou, iar manastirea gazduieste deopotriva si biblioteca de carte veche romaneasca a judetului Suceava.
– Humor, ridicata de pe vremea lui Alexandru cel Bun si aparte prin frescele bizantine cu care a fost impodobita de ctitorii sai. Astazi o manastire de maici, Humorul impresioneaza prin picturile deosebite in care predomina culoarea rosu, un tezaur impodobit atat in interior, cat si la exterior, de ornamente, detalii, picturi si elemente arhitecturale deosebite.
– Voronet, o capodopera a vietii duhovnicesti, ridicata in anul 1488 de catre Stefan cel Mare si avandu-l drept prim staret pe cuviosul parinte Daniil Sihastru. Cu totii am auzit de „albastrul de Voronet”, unic in lume si pe al carui fond este ilustrata admirabil Genealogia Mantuitorului Isus Hristos, precum si marii filosofi greco-latini. Aceste picturi unice, alaturi de legenda, istorie, mormantul Sf. Daniil Sihastrul, tabloul votiv al lui Stefan cel Mare, catapeteasma din lemn de tisa, arhitectura si toate detaliile ce insumeaza acest minunat lacas de cult reprezinta expresia credintei si a valorilor romanesti, reunite la unicul si atat de valorosul Voronet.
– Moldovita, inaltata de Petru Rares in 1532, se distinge prin aspectul de fortareata, fiind inconjurata de ziduri solide. Jiltul si tronul domnesc ale lui Petru Rares, expresivitatea diverselor scene biblice ilustrate pe peretii exteriori, intre care se remarca „Judecata de Apoi” si darul de a fi impulsionat cultura bisericeasca intre veacurile XV-XVII, sunt doar cateva dintre atuu-urile ce recomanda Manastirea Moldovita drept una dintre cele mai apreciate si valoroase manastiri autohtone.
– Sucevita, atestata documentar in al anul 1546 si ridicata din initiativa mitropolitului Gheorghe Movila, se recomanda drept un tezaur al artei vechi moldovenesti, ce imbina intr-un mod unic arta bizantina si gotica. La fel de renumite sunt si picturile acestei manastiri, predominate de verdele crud si care l-au indreptatit pe cercetatorul francez Paul Henry sa numeasca pictura murala a Sucevitei „testamentul artei moldovenesti”.
– Putna, prima ctitorie a lui Stefan cel Mare, a carei zidire a debutat in anul 1466. Un centru cultural si religios de capatai al tarii, o poarta spre o alta lume, a rugaciunii si duhovniciei neintrerupte. Denumita de poetul Mihai Eminescu drept „Ierusalimul Neamului Romanesc”, manastirea detine un bogat muzeu manastiresc, ce adaposteste broderii, argintarii, icoane, sculpturi in piatra si in lemn de rara valoare. Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Turnul Tezaurului, Turnul de Intrare sau Casele Domnesti reprezinta doar cateva dintre comorile acestui lacas unic in lume.
Alte atractii turistice
Pe langa salba exceptionala a manastirilor si schiturilor bucovinene, trebuie vazute si Cetatea de Scaun a Sucevei, parte din sistemul de fortificatii medievale romanesti si aflata in marginea de est a orasului Suceava, alaturi de Cetatea Scheia, situata in marginea de apus a orasului. In apropiere de Cetatea de Scaun se afla si Muzeul Satului Bucovinean, cuprinzand o colectie valoroasa de arhitectura populara moldoveneasca, o sinteza admirabila a satului bucovinean. Tot in Suceava trebuie vizitate Muzeul de Istorie, expresie a spiritualitatii romanesti de pe aceste meleaguri, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc precum si Muzeul de Stiintele Naturii. O pleiada de monumente istorice, busturi si statui reprezentand personalitati de varf ale culturii, istoriei autohtone, Casa Memoriala Ciprian Porumbescu sau a academicianului Simeon Florea Marian recomanda Suceava drept o destinatie turistica bogata si revelatoare a culturii, traditiei si istoriei bucovinene.
Vatra Dornei, un alt reper de pret al tinutului bucovinean, ofera o perspectiva moderna a acestor meleaguri, atragand deopotriva prin bazele de tratament ce valorizeaza binefacerile apelor termale, prin partiile de schi, patinoarul statiunii, centrul de echitatie, diversele evenimente ce pun in valoare specificul zonei, traditia si obiceiul si nu in ultimul rand, peisajul miraculos al naturii.
Isi cere tributul admiratiei si orasul Radauti, una dintre cele mai vechi asezari moldovenesti, denumit si „panteonul Moldovei”, celebru mai ales prin Manastirea Bogdana, unde isi poarta somnul de veci primii cinci voievozi ai Moldovei, de la Bogdan I, pana la Alexandru cel Bun.
Ocupatii traditionale, obicei si mancare moldoveneasca
In orice directie ai lua-o, Bucovina ofera destinatii uluitoare, fiind o poarta spre raiul trecutului, naturii si a credintei. Oferta agroturistica este bogata, putand opta pentru popasuri memorabile in localitatile Vama sau Gura Humorului. Traseele montane isi desfasoara caile prin muntii Raraului, Calimanului sau Rodnei; mesteri populari incondeiaza si astazi ouale de Pasti, sculpteaza, tes si olaresc… Mai mult decat atat, bucatele traditionale vor uimi prin naturaletea si savoarea lor inegalabila, fiind mancaruri specific moldovenesti, la gandul carora orice gurmand va recunoaste cu entuziasm ca sunt unice si trebuie servite „musai” acolo, in Moldova de Sus. Papanasi cu smantana, sau balmos cu smantana si cu cas proaspat, o rata umpluta bucovineana, un bors acru de sfecla, indulcit cu aceeasi smantana, niste sarmale manastiresti, miel in diferite feluri si chipuri, ori un platou vantoresc, cinstit cu vigoarea unui rachiu de casa. Ei bine, va este pofta de Bucovina?
Cu trenul, cu masina personala, cu avionul sau cu un autoturism inchiriat de la Autonom, Bucovina trebuie vazuta. E una dintre putinele zone romanesti ce si-au pastrat intacte identitatea si valorile, nealterandu-le cu ingramadiri urbane, obiceiuri occidentale si superficialitate. Bucovina e sufletul si in sufletul fiecarui roman, trebuie doar descoperita, pentru ca in cele din urma sa ajungem, impacati, acasa. Canta cucu, bata-l vina, ca-i e dor de… Bucovina!
Pagini web utile:
Harta Manastirilor din Bucovina
Turism Bucovina
Orasul Suceava
Judetul Suceava
Cazare Bucovina