Cetatile Transilvaniei, o poveste inca fara sfarsit

Transilvania reprezinta o destinatie turistica inepuizabila, ori de cate ori ii vor fi trecute hotarele ramanand atat de multe de vazut, de aflat, de trait si de simtit. Fiind situata in inima tarii noastre, presarata cu vestigii istorice si culturale, in decorul mioritic al naturii ce-ti fura ochii si sufletul, Transilvania inseamna „acasa”, locul de care calatorul se indeparteaza mereu cu promisiunea revederii. Va invitam, de aceasta data, intr-o incursiune in trecutul acestui bogat taram romanesc, punctand cate o cetate, castel din principalele judete ale Transilvaniei, cu mentiunea ca intreg arealul abunda in constructii ale trecutului: castele, conace, cetati, biserici si fortarete de mare insemnatate istorica si culturala. Toate merita a fi mentionate, insa salba acestora este intr-atat de bogata incat e mult prea greu a le reda in totalitate. Noi am selectat cate un vestigiu al principalelor judete din Transilvania, poate nu cel mai reprezentativ al locului, urmat de mentionarea altor importante monumente ce merita a fi vizitate si suntem constienti ca atat de multe meritau a fi amintite.

Cand spun „Transilvania”, strainii se gandesc la vampiri, la Dracula, la Vlad Tepes, la Castelul Bran. Insa cand vin aici si vad cate alte castele si cate cetati stravechi din piatra isi inalta inca zidurile spre cer, in ciuda apasarii veacurilor, cate povesti si legende frumoase poarta pietrele trecutului, intra in contact cu adevarata Transilvanie, de altfel, o mare comoara. Si nu credem ca vreunul dintre noi, romanii, a vazut tot ce au de aratat aceste locuri; si Transilvania ne este draga, cu ea ne mandrim si spre ea ne intoarcem.

Cu trenul, cu avionul, cu masina personala, caile de acces impanzesc aceste meleaguri, infrastructura e multumitoare, sete de istorie, de trecut si frumusete sa avem. Daca, totusi, doriti sa porniti la drum cu un autoturism insa nu puteti cu cel personal sau nu dispuneti de  unul, va asteptam la oricare dintre agentiile Autonom dintre cele 37 de sedii din 24 de orase de pe teritoriul tarii noastre. Parcul nostru insumeaza peste 1800 de autoturisme noi, astfel incat sa puteti alege masina pe care v-o doriti si sa calatoriti in voie cu ea. Mai mult, o puteti returna la oricare alt sediu Autonom din tara, in functie de necesitatile, proximitatea si vointa dumneavoastra. De asemenea, puteti opta pentru varianta online de rezervare a unui autoturism, prin completarea acestui formular simplu. Mai apoi, cheie si la drum!

Inainte de a purcede la drum, haideti sa aflam cateva lucruri despre „Tara de dincolo de padure”. Pentru ca numele Transilvania este de origine latina si un derivat din „terra ultra silvam”. Din perspectiva asezarii geografice, Transilvania este regiunea intracarpatica delimitata de Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si, la vest, de Muntii Apuseni. Din punct de vedere etnografic, Transilvania adaposteste Tara Fagarasului, Tara Barsei, Tara Hategului, Tara Motilor, Tara Zarandului, Tinutul Secuiesc si cel al Padurenilor, insumand 57.000 km² – o vatra istorica intesata cu monumente fara egal.

Judetul Alba

Castrul Legiunii a XIII-a Gemina, sec. II - IV p. Chr. Autor foto: Andrei Kokelburg, via Wikimedia Commons.
Castrul Legiunii a XIII-a Gemina, sec. II – IV p. Chr. Autor foto: Andrei Kokelburg, via Wikimedia Commons.

Sa pornim la drum spre fosta capitala a provinciilor Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, Balgradul de ieri, Alba Iulia de astazi. Apulum, fosta capitala a dacilor apuli, a devenit in perioada romana cel mai mare oras din Dacia. A fost un important centru economic, administrativ, politic si militar al Daciei romane, in timpul imparatului Marcus Aurelius a fost ridicata la rangul de municipiu, iar in 180-193 a devenit colonie (Colonia Aurelia Apulensis). Astazi, Cetatea Alba Aurelia. Un loc unde piatra respira de 2000 de ani, la 340 de km distanta de Bucuresti si la mai putin de 100 de km de aeroporturile din Sibiu, Cluj Napoca si Targu Mures. O cetate care va asteapta sa invatati o altfel de lectie de istorie, la pas, intre cele sapte bastioane si cele trei sisteme de fortificatii ce o alcatuiesc. Aici veti putea vedea Celula lui Horea, conducatorul principal al rascoalei taranesti din 1784-1785, precum si locul supliciului, unde acesta, alaturi de camaradul sau, Closca, au fost trasi pe roata. Catedrala Ortodoxa sau Incoronarii, Catedrala Romano-Catolica „Sfantul Mihail”, monument de mare valoare al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, Palatul Episcopal, Palatul Apor, Princiar, Statuia Ecvestra a lui Mihai Viteazul, Bastionul Sasilor, Platforma Artileriei, Sala Unirii, a carei cladire a fost ridicata in 1900 si care a adapostit sedinta din 1 decembrie 1918 in care cei 1228 de delegati au hotarat unirea Transilvaniei cu Romania, Muzeul National al Unirii Alba Iulia si Biblioteca Batthyaneum, de altfel locul unde in 1792 a functionat primul observator astronomic de pe teritoriul Romaniei, sunt doar cateva dintre comorile istorice si culturale ale Cetatii. O calatorie in timp de-a lungul mileniilor, in inima tarii, aproape, la indemana si cu portile larg deschise curiozitatii noastre.

Alte fortificatii in judetul Alba:

Cetatea de Balta
Cetatea de la Cugir
Cetatea Aiudului

Judetul Bihor

Fortificatie in Oradea. Autor foto: Vertigoro, via Wikimedia Commons.
Fortificatie in Oradea. Autor foto: Vertigoro, via Wikimedia Commons.

Una dintre putinele cetati functionale si astazi, Oradea, insumeaza o suprafata de 150.000 mp si reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase monumente arhitectonice autohtone. A fost ridicata de catre regele Ladislau I, devastata in 1241 in timpul invaziei mongole, reconstruita, din nou devastata, de data aceasta de armata Imperiului Otoman, si reconsolidata in secolul XVII de catre principele Gabriel Bethlen. Este celebra si pentru santul cu apa termala din incinta sa, ingenios sapat pentru a fi de folos in caz de asediu, cuprinde o sumedenie de corpuri functionale si este, fara tagada, unul dintre cele mai de seama si bine pastrate obiective turistice transilvanene.

Alte cetati in judetul Bihor:

Cetatea Biharia
Cetatea Sacuieni
Cetatea Pomezeu

Judetul Bistrita-Nasaud

Cetatea Rodnei. Via www.visitbn.ro.
Cetatea Rodnei. Via www.visitbn.ro.

Pe dealul vulcanic Ciceul Spanzului din judetul Bistrita Nasaud se afla ruinele din fosta cetate Ciceu, fortareata medievala ridicata la sfarsitul secolului al XIII-lea in punctul de intalnire al localitatilor  Ciceu-Corabia, Ciceu-Giurgesti si Dumbraveni. Din pacate, ruinele cetatii sunt in continua distrugere iar veacurile nu vor fi prea generoase cu ce-a mai ramas din aceasta fortareata, un motiv in plus sa o vizitam, cat mai putem. Domnitorul Petru Rares, tradat de boieri, si-a aflat refugiu la Ciceu, insa in 1544, Regina Isabela a Ungariei a dat ordin ca cetatea sa fie daramata pentru a nu ajunge din nou sub stapanirea moldovenilor. Sistemul de aparare natural, pozitionarea si structura au facut-o imposibil de cucerit, totusi, turnurile sale au fost puse la pamant de mineri adusi din Valea Rodnei si mai tarziu de localnicii aflati in cautarea pietrelor de moara.

Tot in Bistrita – Nasaud dainuie ce-a mai ramas din Cetatea Rodnei, o bijuterie medievala aflata la poalele muntilor cu acelasi nume. Istoria sa se pierde in negurile istoriei si este asociata cu situl arheologic format din Biserica – Cetate din centrul Rodnei, sub al carei pamant au fost descoperite mai multe tunele secrete. Catacombele care strabat localitatea, turnul vechii cetati, descoperirile arheologice, linistea acestor locuri ce evoca trecutul, recomanda Cetatea Rodnei drept o destinatie aparte pentru cei care doresc sa uite de zgomotul si agitatia orasului. In plus, agroturismul se dezvolta in aceasta zona, astfel incat calatorul sa se simta ca la el acasa in mijlocul naturii si aproape de trecut.

Judetul Brasov

Una dintre cele mai cunoscute si vizitate cetati medievale romanesti, Rasnov, este un monument national de referinta. Situata in Tara Barsei, la 15 km distanta de Brasov, Cetatea Rasnov are o suprafata de circa 3500 metri patrati, constructia sa este datata in secolul XIII si reprezinta una dintre cele mai bine pastrate fortificatii ale Transilvaniei. Inceputurile sale sunt legate de sederea cavalerilor teutoni in Tara Barsei si primii colonisti sasi, in perioada 1211 – 1225, perioada in care vechea asezare a cunoscut o dezvoltare de anvergura. Cetatea dispune de doua curti: exterioara si interioara, prima, dupa pierderea functiei militare fiind folosita pentru adopostirea vitelor. Intrarea principala in curtea interioara a cetatii este precedata de o constructie circulara fortificata, prevazuta cu numeroase guri de tragere si un drum de straja. In curtea interioara au locuit oamenii de rand, incaperile purtand nume precum “ a preotului”, “a scolii” etc.  Nu in ultimul rand, povestea fantanii cetatii a iscat legende, precum cea potrivit careia doi prizionieri turci au sapat pentru eliberarea lor putul adanc de 98 de metri, chiar in mijlocul fortificatiei. In interiorul cetatii functioneaza un muzeu de arta feudal, iar casele curtii interioare au fost ocupate de negustorii de suveniruri, obiecte de arta, carti legate de istoria acestor locuri. Si, sa nu uitam, barbatii vor fi incantati sa-si testeze indemanarea si precizia la tirul cu arcul.

Alte cetati in judetul Brasov:

Cetatea Fagarasului
Cetatea Rapea
Cetatea Codlea
Cetatea Brasovului
Castelul Bran

Judetul Cluj

In Comuna Poieni se afla ruinele Cetatii Bologa, care strajuiesc de veacuri intrarea in Muntii Apuseni. Atestata documentar in anul 1319, sub denumirea de Sebuswar, cetatea a fost ridicata in timpul razboiului civil dintre Carol Robert de Anjou si nobilimea rebela din Transilvania (1315 – 1324). In secolul XVII, cand otomanii au cucerit Oradea, sultanul a ordonat demolarea ei, insa ordinul nu a fost dus la indeplinire. A fost distrusa insa mai tarziu prin explozie, de ostasii Imperiului Habsburgic (lobonti). Totusi, turnul si o mare parte din ziduri au ramas in picioare, timpul invingand doar detaliile din lemn ale acestuia. Aflat pe drumul E60/DN1 ce leaga Oradea de Cluj, turnul cetatii isi revendica binemeritatul popas.

Alte cetati in judetul Cluj:

Cetatea Dabaca
Cetatea Fetei (Floresti)
Cetatea Liteni
Cetatea Gherlei

Judetul Covasna

Bun venit in Cetatea Zanelor! Calatorilor perseverenti si curiosi le recomandam o destinatie de „poveste”, o straveche asezare dacica situata pe un pisc montan in apropiere de orasul Covasna, in apropiere de Valea Zanelor. Zidurile au fost scoase la lumina de arheologi, alaturi de numeroase obiecte de ceramica si monezi vechi de mii de ani. Se spune ca in „camara” muntelui au fost ascunse comorile unor preafrumoase zane, de aici numele dat cetatii si vaii. Legenda mai povesteste ca o data la sapte ani, portile secrete ale cetatii se deschid iar comorile pot fi vazute intreaga noapte pana la cantatul cocosilor. Desi traseul spre cetate presupune doua ore la pas si portiuni abrupte, de sus, de pe cetate, se vede intreaga depresiune a Targului Secuiesc, un peisaj mirific ce merita tot efortul. O alta fortificatie de vizitat in acest judet este Cetatea Sfantu Gheorghe.

Judetul Harghita

La 12 km de Praid, localitate binecunoscuta pentru mina de sare, se afla ruinele Cetatii medievale Rapsonné, cunoscuta si sub numele de Cetatea Rab. Cetatea a fost construita in secolele XI-XII, in perioada dinastiei lui Arpad, facand parte din complexul de cetati de aparare care asigura supravegherea Pasului Bucin. Astazi, ruinele cetatii reprezinta un veritabil obiectiv turistic al zonei, cum altfel decat aureolat de legende! O vaduva frumoasa, se povesteste, obisnuia sa meagra tocmai la Cluj pentru slujbele religioase, insa drumul greu i-a distrus toate calestile. Atunci ea a apelat la ajutorul Diavolului, spre a-i face calea mai usoara, iar dorinta i-a fost indeplinita. Pentru ca nu a platit Diavolului serviciul oferit, acesta s-a razbunat pe ea distrugand tot ce avea, chiar si cetatea.

Alte cetati din judetul Harghita:

Subcetate
Cetatea Szekely Tamadt
Cetatea Miko
Cetatea Hagymas
Cetatea Kustaly

Judetul Hunedoara

Castelul Corvinestilor. Via Wikimedia Commons.
Castelul Corvinestilor. Via Wikimedia Commons.

Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor, Corvinestilor, Huniazilor; mai multe nume, o singura destinatie – si aceasta, de neuitat. Unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica europene, prevazut cu turnuri, bastioane si donjon, construit in secolul XV de Ioan de Hunedoara, aceasta cetate – castel este una dintre destinatiile de seama ale tarii noastre. Faima internationalã a Castelului Corvinestilor este certa: in acest cadru istoric au fost filmate pelicule cinematografice celebre, au fost organizate festivaluri, au avut loc proiectii de film, s-au organizat concerte si alte evenimente cultural-artistice. „François Villon”, „Vlad Tepes”, „Mihai Viteazul”, „Alexandru Lapusneanu”, „David”, „Regii blestemati”, „Vlad”, „Jacqou le Croquat”, „Blood Rayne”, „Nostradamus” sunt cateva productii cinematografice care includ scene filmate in acest castel.

Alte cetati din judetul Hunedoara:

Cetatea Colt
Cetatea Devei
Cetatile dacice din Muntii Orastiei
Cetatea Orastiei

Judetul Mures

Data fiind notorietatea Cetatii Sighisoara si abundenta referintelor despre aceasta in turismul muresean, va invitam spre o alta destinatie cu iz medieval din zona: Cetatea din Targu Mures.  Aflata in mijlocul orasului cu acelasi nume, vechea cetate medievala, construita in secolul XVII pe ruinele unui castel distrus de turci si tatari, e impartita in bastioane ce poarta numele fiecarei bresle: croitori, macelari, cizmari etc. Dupa revolutie, cetatea a fost refacuta in mare parte, gazduind in incintele sale muzee, cafenele, concerte, spectacole de teatru si alte asemenea evenimente, activitati cultural-artistice. Zidurile Cetatii medievale din Targu Mures abunda in povesti ce ne asteapta popasul si delimiteaza o destinatie de neocolit pe harta calatoriilor noastre.

Alte cetati in judetul Mures:

Cetatea Sighisoarei
Cetatea taraneasca Saschiz

Judetul Salaj

Cand se gandesc la Simleul Silvaniei, multora le vine in gand drept reper turistic indeosebi Muzeul Holocaustului. In centrul orasului se afla, insa, si Cetatea medievala Báthory (secolul XVI), o prezenta importanta a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Ansamblul reprezinta, de fapt, un castel rezidential si este alcatuit din doua incinte fortificate, construite in doua etape. A devenit resedinta familiei nobiliare Báthory in urma casatoriei lui Bathory Lászlo cu Medgyesaljai Anna. De-a lungul vremii, cetatea si orasul au suferit numeroase atacuri si devastari din partea turcilor si tatarilor, iar in anul 1774 a ajuns in proprietatea orasului.

Judetul Satu Mare

Tinutul fabulos al Maramuresului ne ofera, la doar 21 km distanta de Satu Mare, in lunca raului Somes, Castelul Lonyai (1620-1657), o capodopera a renasterii transilvanene, astazi in paragina. Chiar daca nu a beneficiat de lucrarile de reconsolidare pe care le merita, cladirea castelului si-a pastrat zidurile de jur imprejurul unei curti centrale si impresioneaza prin arhitectura deosebita. Castelul se afla in comuna Mediesului Aurit si a fost denumit „bijuterie renascentista a Transilvaniei”,  ruinele maretului edificiu revendicandu-si insemnatatea pe harta turistica transilvana si salvarea de indiferenta autoritatilor. Tot in judetul Satul Mare poate fi vizitata si Cetatea Ardud.

Judetul Sibiu

Cisnadioara, Romania. Autor foto: Ipohulele, via Wikimedia Commons.
Cisnadioara, Romania. Autor foto: Ipohulele, via Wikimedia Commons.

Daca treceti prin judetul Sibiu, opriti-va si la Cetatea Cisnadioara. Este considerat cel mai vechi monument romanic din Romania. Cetatea a fost construita inainte de anul 1200 si inca pastreaza din vechile sale ornamente. Initial a fost biserica catolica, iar in timpul dominatiei habsburgice a constituit loc de refugiu pentru localnicii din zona. Este construita in intregime din piatra de rau si lespezi de lemn, iar interiorul inca mai pastreaza urme de picturi medievale. Gratie acusticii impresionante, in incinta sa se organizeaza concerte si spectacole. Este vizitata de foarte multi turisti straini si merita cu prisosinta un popas.

Alte cetati in judetul Sibiu:

Cetatea taraneasca din Slimnic
Cetatea Sibiu
Turnul Archebuzierilor, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Sfatului

Credem ca am fi putut inlocui fara probleme toate cuvintele acestui articol cu numele cetatilor, castelelor, conacelor, bisericilor de piatra si ale altor monumente transilvanene si tot n-am fi reusit sa le mentionam pe toate. Pamantul Transilvaniei inca nu a scos la iveala toate vestigiile trecutului, intr-insul inca sunt ingropate nepretuite comori, iar noua ne este deja dat prea mult din cate am putea vedea, oricat de generos ar fi timpul ce-l inchinam „Tarii de dincolo de padure”. Si daca Transilvania e o comoara si e comoara noastra, a romanilor, pacat ar fi sa nu o cercetam in amanunt, sa ne-mpodobim cu salbe pretioase de amintiri, sa stergem trecutul de praf si sa lustruim aurul nostru, sa fim si ea, si noi, mai frumosi. Drum bun sa aveti, dragii nostri, Transilvania va asteapta!