Cheia unei bune decizii este înțelegerea #30

Salutare,

În episodul de săptămâna aceasta vorbim despre luarea deciziilor și erorile care fac parte din viețile noastre, dar și din business, despre rolul intuiției și abilitatea de a rafina și a educa reacțiile inconștiente.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#AerProaspătPentruMinte by Andreea Roșca

The Vast and the Curious - Radu Atanasiu - Autonom, partener strategic al evenimentelor The Vast & The Curious

Radu Atanasiu studiază de ani de zile știința luării deciziilor și erorile pe care le facem adesea, în viață și în business. Conversațiile The Vast&The Curious l-au avut ca invitat în mai 2023, în ultimul episod al acestui sezon. A vorbit cu Andreea Roșca despre principii pentru a lua decizii mai bune și propria lui experiență de viață care l-a învățat cum să renunțe, să se răzgândească și să fie, în general, mai înțelept. 

Ca partener strategic al acestei serii de conversații, Autonom vă prezintă trei idei esențiale din acest interviu:

Trei este numărul ideal. De multe ori, alegem între a face sau a nu face ceva. Dar un principiu de bază este să avem pe masă cel puțin două opțiuni, ideal trei, înainte de a lua orice decizie.

Testele calibrează deciziile. Încercarea e diferită de testare. În timp ce încercarea presupune luarea efectivă a deciziei, testarea constă în a pune la încercare ipotezele deciziei, ideile pe care e construită.

Uneori, răzgândirea e cea mai bună decizie. Când deciziile sunt grele, cu miză mare, procesul de a ajunge la ele este dureros. De aceea, tendința este de a nu ne întoarce asupra lor, chiar dacă nu sunt ideale. Dar abilitatea de a chestiona deciziile e una dintre cele mai importante abilități.


#DozaDeLectură

Recomandăm săptămâna aceasta o carte simplă și incitantă, despre ce înseamnă intuiția, cum funcționează și cum putem educa aceste judecăți instantanee. Malcolm Gladwell în Blink ne arată că alegerile pe care le facem într-o clipită nu sunt așa de simple pe cât par și ne învață cum putem să luăm decizii mai bune în viața de zi cu zi.

Cheia unei bune decizii este înțelegerea, nu cunoașterea. Lumea în care trăim presupune că luarea unei decizii de calitate este legată de timpul și efortul care a dus la luarea ei. Altfel spus, căutăm să adunăm cât mai multe informații și depindem de perioada în care le analizăm. Diferența dintre o decizie bună și una greșită stă în capacitatea de a ne concentra pe detalii esențiale și nu în volumul de informații pe care îl strângem. Important este să păstrăm un echilibru între gândirea deliberată și cea instinctivă.

Obiectivele pot fi utile în a ne motiva să realizăm lucruri dificile, dar ne pot face și inflexibili, iar efectele să fie negative. Spre exemplu mai mulți maratoniști au reușit să termine cursa chiar dacă aveau un os rupt, în dureri chinuitoare. Și totuși, o astfel de situație poate degenera în agravarea rănilor. În fața deciziilor dificile ne e teribil de greu să renunțăm. Iar acest lucru ne poate ține pe loc.

Renunțarea poate fi o virtute. Este de fapt o reacție înțeleaptă la schimbarea circumstanțelor, iar acest lucru o face să fie o abilitate vitală uneori. Pokerul spre exemplu simbolizează valoarea renunțării, pentru că este esențial să știi când să ții cărțile sau când să le arunci. Profesioniștii sunt cei care cedează rapid, față de începătorii care sunt mânați de nevoia de a scoate o chintă miraculoasă. În poveștile despre succes învingătorii sunt cei care ies în evidență și de aceea nu sunt evidențiați oamenii care s-au oprit înainte de a-și atinge obiectivul și au beneficiat de el. Secretul este perseverența, în condiții favorabile.


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Ce cântărește mai mult în luarea deciziilor: intuiția sau experiența?


#DeAscultat

Pentru inspirația din căști vă invităm să ascultați ce spune Astro Teller la TED, The unexpected benefit of celebrating failure. 


Pe data viitoare!