Cum devenim exceptionali

V-ati intrebat vreodata de ce unii se disting cu usurinta intr-un ocean de oameni aparent aidoma lor? De ce reusesc in ceea ce fac? Ce au special, ce ii diferentiaza de ceilalti?

La aceste intrebari ofera raspunsuri Malcom Gladwell, in volumul best-seller „Exceptionalii” / “Outliers”, una dintre cartile care ne inspira, o pastram in biblioteca firmei si o recomandam si noilor angajati, dupa cum va mai povesteam.

Licentiat in istorie si fost jurnalist pentru publicatiile Washington Post si The New Yorker, Malcolm Gladwell este considerat unul dintre cei mai importanti ganditori contemporani, fiind inclus intr-un top al celor mai influenti 100 de oameni, realizat de revista Time, in 2005.

Lansat in 2008, volumul “Exceptionalii” a devenit bestseller la doar 10 zile dupa lansare. Nici nu e de mirare, de vreme ce ofera raspunsuri de mult asteptate: care este secretul succesului? Ce ingrediente active contine reteta infailibila catre reusita, indiferent de domeniu?

“Suntem atat de prinsi de miturile celui mai bun, mai destept si celui care a reusit prin propriile puteri, incat ne imaginam ca exceptionalii cresc din pamant, pe cale naturala”, scrie Gladwell.

Analizand mai multe personalitati care s-au impus in diferite domenii de-a lungul timpului, de la Mozart pana la Beatles, Bill Gates, Steve Jobs si diversi sportivi, Gladwell nu se multumeste cu justificarea conventionala a talentului si meritului personal, ci exploreaza contextul in care aceste valori s-au dezvoltat si s-au manifestat, considerand importanti si factori precum cultura carora aspirantii la succes ii apartin, data nasterii, sincronizarea sau chiar hazardul. Am zice ca toate acestea sunt pur intamplatoare, dar autorul reuseste sa gaseste o logica si un posibil model de valorificare a potentialului.

“Ecuatia” este complexa, incluzand talent, IQ, mostenire genetica, oportunitatile asigurate de educatie si clasa socio-economica, dar mai ales munca. 10.000 de ore de practica asidua intr-un domeniu ii sunt necesare creierului uman pentru a asimila cunostintele ce ne pot conduce spre excelenta, se arata intr-un studiu initiat de psihologul K. Anders si prezentat de autor in carte.

Teoria lui Gladwell se confirma si in cazul nostru: la lansarea afacerii Autonom Rent a Car, managerii nostri se bazau deja pe o educatie solida, acumulata in universitati de prestigiu, insa confirmarea a aparut prin ”exercitiu”, zecile de mii de ore de munca asigurandu-ne experienta necesara pentru a excela in ceea ce facem. Consideram insa ca perfectionarea este un proces continuu si obligatoriu, asa ca ramane sa va tinem la curent cu ce invatam, inovam si lansam pe piata inchirierilor auto din Romania. La buna revedere!