Oare si voi oftati cand, strabatand tara in lung si in lat, va ies in cale mormane de gunoaie ce va strica nu doar peisajul si dispozitia, ci si aerul pe care il respirati, dar mai ales speranta ca, intr-o zi, copiii si nepotii vostri s-ar putea bucura de o natura curata? Ei bine, ni se intampla si noua, si multor altora. Si fiindca suntem atat de multi, cu prilejul Zilei Internationale a Dunarii din 29 iunie, echipa Let’s Do It, Romania a lansat intregii natiuni invitatia de a participa la un week-end de curatenie pe malurile romanesti ale Dunarii, in cele 12 judete pe care fluviul le strabate pe teritoriul tarii noastre: Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta, Braila, Galati, Tulcea. Si cum un astfel de proiect cerea autonomie, ne-am trimis caii-putere sa se asigure ca lucrurile merg… ca pe roate.
Inainte de a se ocupa de curatenie, organizatorii s-au ocupat si de educatia tinerei generatii, sustinand o campanie despre importanta protejarii mediului, prevenirea poluarii apelor cu deseuri, colectare selectiva si reciclare. Campania s-a derulat in scolile din judetele dunarene si a implicat 4753 de elevi, incluzand proiectarea documentarului „Dunărea, Amazonul Europei” si un concurs de creatie pe teme legate de perceptia copiilor asupra fluviului in vecinatatea caruia traiesc impreuna cu familiile lor.
Desi, in ultimii patru ani, 900.000 de voluntari au strans peste 2 milioane de saci cu deseuri in cadrul evenimentelor “Let’s Do It, Romania”, curatenia malurilor Dunarii intr-un week-end a fost o mare provocare. Mai intai, echipele de curatenie din fiecare judet, in parteneriat cu reprezentantii Apelor Romane, au identificat zonele cu deseuri din apropierea apei si au estimat cati voluntari ar fi necesari, dupa care au repartizat zonele de actiune voluntarilor inscrisi si s-a trecut la fapte. Socoteala de acasa nu a coincis insa cu cea de pe mal, fiindca, dupa doua luni de inundatii, urmate de scaderea debitului, nivelul fluviului a tot oscilat, ingreunand depistarea deseurilor din zonele limitrofe Dunarii.
Totusi, pregatirile au continuat si ne-am bucurat sa le putem sustine si noi. Luni, 23 iunie, organizatorii au sosit la agentia Autonom Constanta pentru a prelua masina ce avea sa le serveasca la transportul materialelor de curatenie. Intorsi la Bucuresti, au inceput sa preia de la sediul partenerilor materialele necesare pentru echipele din cele 12 judete participante la actiune: saci, manusi, sticle de apa pentru voluntari. Toate au pornit a doua zi spre echipele locale din Giurgiu, Teleorman, apoi Calarasi, Constanta, Braila si Galati. La un moment dat, masina noastra a dat semne de oboseala: cedase bateria. Am rezolvat insa rapid problema si planul de actiune a continuat nestingherit.
Vineri, noi masini de la agentia Autonom din Baneasa, str. Gratioasa nr. 6, s-au alaturat lotului de interventie si au fost incarcate cu materiale de rezerva. Gata, toti si toate erau gata pentru un week-end de curatenie.
Dar conditiile meteo au ramas vitrege pana in ajunul evenimentului. In timp ce masinile nu pridideau sa transporte echipamentele pentru curatenie (manusi impermeabile, saci, mincioguri, sticle de apa pentru voluntari etc.), ploile nu mai conteneau, amenintand sa pericliteze intreaga actiune. Totusi, organizatorii nu s-au lasat descurajati.
Bilantul “Let’s Do It, Danube”?
In doua zile, 4400 voluntari au colectat peste 10.000 saci cu deseuri din 12 judete ale tarii, deseurile urmand a fi reciclate. Mai presus de orice insa, ramane dovada ca implicarea colectiva face minuni, ne mobilizeaza sa luam atitudine, sa aratam ca ne pasa de mediul in care traim, de prezent si mai ales de viitor. Cum sa nu contribuim si noi la acest scop comun?! Multumim, “Let’s Do It, Romania”!
Mai multe informatii despre aceasta actiune puteti afla de pe blogul Let’s Do It, Romania.