Salutare,
În episodul de săptămâna aceasta povestim despre complexitatea existenței umane, despre libertatea de a alege ce și cum gândim și despre ce facem profesional face parte din viața noastră și ar trebui să ne bucure. Viața noastră capătă sens atunci când suntem la locul potrivit, în momentul potrivit, într-un echilibru și când suntem preocupați de a face cel mai bun lucru posibil.
Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.
#AerProaspătPentruMinte by Andreea Roșca
Ioan Iacob este cofondator al Flowx.ai, o companie de tehnologie care creează soluții bazate pe inteligență artificială pentru mari organizații financiare globale. Are o perspectivă diferită despre multe lucruri și refuză, în general, să accepte felul majoritar de a gândi.
A vorbit cu Andreea Roșca despre libertatea de a alege ce și cum să gândești și despre principiile pe care construiește o organizație cu scopul nerezonabil de a schimba „modul în care societatea umană creează software”.
Ca partener strategic al acestei serii de conversații, Autonom vă prezintă trei idei esențiale din acest interviu:
Oameni obsedați de calitate. Pentru a realiza lucruri nerezonabile, în centrul echipelor trebuie să stea oameni preocupați autentic de a face cel mai bun lucru posibil. Instrumentele și procesul se creează în jurul lor.
Înțelegem greșit stresul. Avem tendința să considerăm stresul un fenomen negativ. Dar, pe termen scurt, este unul dintre cele mai puternice stimulente. Stresul e mediat de dopamină, care e produsă atunci când marcăm un succes pe o direcție care are sens.
Ideea de echilibru între muncă și viață e absurdă. Presupune că munca nu face parte din viață sau că viața nu mai e viață dacă muncim. Ceea ce faci profesional ar trebui să fie parte din viața ta, ceva de care ești mândru, care te bucură.
Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁
#DozaDeLectură
Pentru acest episod vă propunem să citiți o carte ce oferă o perspectivă bine argumentată asupra modalității de a trăi o viață cu sens și integritate. Jordan Peterson reiterează în 12 Reguli de Viată: Un antidot la haosul din jurul nostru ideea că fiecare individ are puterea de a-și modela realitatea prin intermediul deciziilor pe care le ia și acțiunilor pe care le întreprinde.
Linia care desparte binele de rău trece prin inima fiecărei ființe umane. Sensul survine la un moment dat în viața fiecăruia, însă acesta nu este determinat de simplul act de voință. Atunci când viața noastră capătă sens înseamnă că suntem la locul potrivit, în momentul potrivit, într-un echilibru ideal dintre ordine și haos, când totul se ordonează în cel mai bun tipar din acea clipă. Oamenii sunt foarte rezistenți și pot să supraviețuiască durerii și pierderii suferite. Însă pentru a persevera este nevoie de a vedea binele în Ființă și dacă se pierde acest lucru suntem cu adevărat pierduți. De fapt, căutarea sensului și a scopului în viață este esențială pentru bunăstare și fericire.
Comparația este între cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent. Comparația reprezintă de fapt un obiceiul distructiv ce poate avea consecințe negative pe termen lung. De fapt, focusul ar trebui să fie pe creșterea și progresul personal, în loc să se măsoare în funcție de alții. Trebuie să fim conștienți de evoluția personală și să avem setate obiective realiste. „Alegeți-vă destinația și articulați-vă Ființa. Sunt niște forțe irezistibile, capabile să transforme niște obstacole aparent de necucerit în niște punți și oportunități de creștere.”
Este important să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante. Cu greu ținem pasul cu ritmul amețitor al modernității și câteodată acesta poate fi copleșitor. Însă trebuie să facem diferența dintre plăcerile de scurtă durată, experiențe și urmărirea unor scopuri lungi și semnificative. Și de asemenea, să apreciem bucuriile mici din viață și să găsim momente de frumusețe și fericire în experiențele de zi cu zi.
Ordinea înseamnă rutină și tradiție. „Dacă am trăi cum se cuvine, am fi capabili să tolerăm povara conștiinței de sine. Dacă am trăi cum se cuvine, am reuși să ne asumăm propria fragilitate și mortalitate, fără să ne simțim ca niște victime nevinovate.”
#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom
Ai face echipă cu o persoană identică cu tine?
#DeAscultat
Vă invităm să ascultați întreaga discuție pe care Andreea Roșca a avut-o cu Ioan Iacob, o conversație despre a ne re-examina și schimba limitele și convingerile, despre a ne câștiga libertatea atunci când punem ideile sub semnul îndoielii.
Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
Ne vedem în episodul următor!