„Singura organizatie sustenabila, din punctul meu de vedere, este una care invata”, sustine Dan Stefan, co-fondatorul si managerul companiei noastre, intr-un interviu acordat publicatiei ecoprofit.ro. In cadrul acestui material Dan se refera si la ce inseamna, in propria acceptiune, o dezvoltare sanatoasa a companiei, la reducerea poluarii si la ce tipuri de masini vor predomina in viitorul nu foarte indepartat.
In ceea ce priveste sustenabilitatea, este prioritar ca oamenii din echipa Autonom sa devina mai buni, mai eficienti, mai impliniti din punct de vedere profesional si personal. Spiritul de initiativa si creativitatea sunt doua elemente de baza pentru o dezvoltare sanatoasa. Fara doar si poate, oamenii sunt cei care dau valoare serviciilor pe care le oferim.
Intrebat ce inseamna „a fi eco” pentru Autonom, Dan mentioneaza ca domeniul nostru de activitate in sine contribuie la reducerea poluarii. Circa 50% din amprenta de carbon a unui automobil depinde de productia acestuia, iar atunci cand o masina este utilizata pentru mai multe necesitati de transport, productia de masini este, implicit, mai mica. Serviciul de inchiriere a masinilor face ca un singur automobil sa poata suplini chiar si 20 de automobile. De altfel, parcul nostru auto este cu 40% mai putin poluant decat media nationala. Reducerea poluarii se datoreaza si folosirii unor motoare mai mici, a reviziilor facute la timp si, per total, unei stari optime din punct de vedere tehnic a masinilor pe care le folosim.
Totodata, Dan Stefan a adus in discutie si comportamentul noilor generatii, care par mai putin preocupate sa detina propria masina. Intr-o societate a abundentei, conteaza mai putin sa detii o masina personala si mai mult sa o poti folosi la nevoie. „Cunosc persoane din Berlin, de exemplu, care nu detin masini personale pentru ca, pur si simplu, nu au nevoie. Au abonament la car-sharing, folosesc biciclete sau transportul in comun, iar in vacante inchiriaza vehicule adaptate necesitatilor. Au un stil de viata mult mai relaxat si ii costa mai putin decat daca ar avea masina personala, chiar daca unii sunt foarte pasionati de domeniul auto”, mentioneaza Dan.
Si, daca tot am adus vorba de viitor, va anuntam ca, pe termen mediu si lung, masinile electrice ar putea predomina. Acestea inregistreaza progrese tot mai mari, drept pentru care managerul nostru se asteapta ca, in jurul anului 2018, masinile electrice sa devina mai accesibile. De altfel, mai multe tari au inceput sa sprijine aceasta tehnologie: spre exemplu, SUA aloca subventii chiar si in valoare de 10.000 de dolari pentru aceste tipuri de masini.
Mai multe informatii va invitam sa aflati din interviul integral, pe ecoprofit.ro.