Destinatii alternative pentru iubitorii sportului alb

In urma cu doi ani, Ziarul Financiar prezenta in acest articol o situatie generala a domeniului schiabil autohton. Pe atunci erau omologate 130 de partii romanesti cu o lungime totala de 116 km, suprafata similara unei singure statiuni austriece sau franceze. Intre timp au crescut investitiile in infrastructura de schi autohtona, statiunile montane au continuat sa se dezvolte, de la an la an apar noi unitati de cazare, partiile sunt extinse si modernizate, lucrurile se misca incet, dar inspre bine, de jur imprejurul partiilor autohtone. Exista, insa, si exemple nefericite, precum cel al domeniului schiabil Transalpina cu centru de cazare in Vidra – statiune situata la o distanta de 30 de km de Petrosani, cu partii de peste 9 km plecand de la peste 2000 m altitudine, telescaun, teleschi si telegondole – un proiect de anvergura al anilor precedenti, care, din pacate, s-a blocat la nivel de finantare. Ei bine, daca in urma cu un an va prezentam pe blogul Autonom cele mai populare partii romanesti, de data aceasta vom prezenta mai pe larg cateva destinatii montane ideale pentru practicarea sportului alb, situate in arcul carpatic ce imbratiseaza Ardealul.  Nu vom aminti de binecunoscutele partii din judetul Brasov – cele din Bran, Predeal sau Poiana Brasov, Borsec sau Straja, ci vom cutreiera muntii in cautarea statiunilor mai putin celebre, dar linistite, placute si de a caror frumusete mai putini turisti se bucura.

Arieseni – Judetul Alba

Arieseni. Via www.firstminute.ro.
Arieseni. Via www.firstminute.ro.

Pitorescul Muntilor Apuseni, cu peisaje minunate si culmi domoale, au contribuit din plin la faima statiunii Arieseni din judetul Alba ca destinatie montana de seama pentru practicarea sporturilor de iarna. Cele doua partii principale – Vartop (1.000 m) si Vartop 2 (450 m), dotate cu teleschi si instalatii nocturne, sunt deschise an de an incepand cu luna decembrie si pana in martie-aprilie, iar cei care doresc sa se dea cu sania au, la randul lor, propria panta special amenajata. Plimbarile cu ATV-ul, snowmobilul, drumetiile, excursiile prin imprejurimi creioneaza paleta bogata a optiunilor de petrecere a timpului liber, in inima Apusenilor – Tara Motilor. La 15 km de Arieseni se afla Ghetarul de la Scarisoara, aflat intr-una dintre cele mai impresionante pesteri cu gheata de la noi din tara. Ghetarul, cel mai mare din România, are un volum de 75.000 metri cubi, o grosime medie de 16 m si se estimeaza ca ar avea in jur de 3.500 de ani vechime.

Stana de Vale – Judetul Bihor

Partia din Stana de Vale este una de nivel usor (550 m si o diferenta de nivel de 80 m). Aflata la o altitudine de 1.100 m pe Valea Iadului, Muntii Vladeasa – Judetul Bihor, aceasta partie reprezinta una dintre principalele atractii de iarna ale uneia dintre cele mai cautate si mirifice statiuni de odihna romanesti – Stana de Vale. In apropierea sa pot fi vizitate binecunoscutul Izvorul Minunilor (printre cele mai pure ape de izvor de la noi din tara), Cascada Iadolina, Pesterile Ursilor si Meziad, Cetatile Ponorului si multe altele. Statiunea este renumita si in ceea ce priveste tratamentele curative vizand cu precadere afectiuni endocrine sau ale aparatului respirator.

Piatra Fantanele – Judetul Bistrita Nasaud

Partia de Schi Piatra Fantanele este localizata la o altitudine ce masoara aproximativ 1100 metri, in statiunea cu acelasi nume, aflata la poalele Muntilor Calimani, in judetul Bistrita Nasaud, respectiv la hotarul Moldovei cu Transilvania (Pasul Tihuta). La sfarsitul lunii ianuarie, 2012, in Piatra Fantanele a fost inaugurata noua partie de schi biatlon si fond, precum si un poligon de tragere cu arma cu glont. De mentionat ca aceasta statiune montana a gazduit in trecut Campionatul National de Schi Fond pentru Cadeti si Copii. Trei partii cu niveluri de dificultate usor si mediu sunt puse la dispozitia turistilor schiori, dintre care primele doua dotate cu teleschi: Tihuta 1 (380 m), Tihuta 2 (800 m), Tihuta 3 (300 m).

Partiile din Baisoara – Judetul Cluj

In Baisoara schiorii au la dispoziţie doua partii cu grade de dificultate mediu si avansat, a cate 1.200 si 300 m. Sportul alb poate fi practicat aici circa 5 luni pe an, vanatul si pescuitul fiind alternative placute de petrecere a timpului liber in sezonul cald. Statiunea se afla la aproximativ 50 km distanta de Cluj Napoca si este impresionanta prin pitorescul locului, frantura de rai apusean, la poalele Muntelui Mare. In apropiere pot fi vizitate Cheile Runcului, lungi de peste 1 km si inalte de peste 450 m. Totodata, in zona Clujului foarte populara este partia Feleacu, aflata pe dealul cu acelasi nume, lunga de 765 m, cu o latime medie de 30 m si dotata cu teleschi.

Partia de schi Sugas – Bai, Judetul Covasna

In muntii Baraolt, la mica distanta de Sfantu Gheorghe, judetul Covasna se afla mica si mirifica statiune Sugas – Bai, unde in urma cu trei ani a fost inaugurata cea de-a doua partie de schi, lunga de 250 m si ideala pentru copii si incepatori. Alaturi de partia mare – lunga de 500 metri, se completeaza oferta turistica a zonei, pe langa centrul balnear cu spa, bai turcesti, saune finlandeze, aparatura pentru tratament cu aerosoli, izvoare naturale etc. In anul 2011 a fost inaugurat si un parc de aventura pentru copii in Sugas – Bai, un teren de tenis, un perete pentru escalada, iar in 2014 va fi finalizat si un teren de minigolf in statiune. O destinatie montana linistita, ideala pentru familii si pentru cei care doresc sa se relaxeze intr-un peisaj cat mai putin aglomerat.

Partia din Baile Tusnad – Judetul Harghita

Baile Tusnad. Vedere de pe Stanca Soimilor. Autor foto: AMDATi, via Wikimedia Commons.
Baile Tusnad. Vedere de pe Stanca Soimilor. Autor foto: AMDATi, via Wikimedia Commons.

“Mica Elvetie”, cum mai este denumita statiunea balneara Baile Tusnad, se afla in Depresiunea Ciucului, intre muntii Harghita si Bodoc, la o altitudine de 650 m. In anul 2009 a fost inaugurata prima partie de schi din statiune, lunga de 500 metri si cu o inclinatie de 22 de grade, de dificultate medie. Turistii beneficiaza de centru de inchiriere, teleschi, instalatie nocturna, partia fiind prevazuta si cu tunuri de zapada si alte dotari moderne. Pe de alta parte, statiunea este cunoscuta pentru insemnata sa oferta balneoclimaterica, numeroasele izvoare naturale fiind benefice pentru tratarea bolilor cardiovasculare, ale sistemului nervos, digestive, reumatismului sau afectiuni ale aparatului locomotor. Accesul in Baile Tusnad se face pe DN 12 sau pe linia CF 400 Bucuresti – Deda.

Statiunea Rausor – Judetul Hunedoara

Urmand calea spre comuna Rau de Mori, desprinsa de pe DN 66 ce leaga Hategul de municipiul Petrosani, si indicatoarele spre statiunea Rausor, descoperim inca o destinatie montana deosebit de frumoasa si pe gustul practicantilor sportului alb. Inainte de a ajunge la destinatie, drumul serpuieste pe Valea Rausorului, la a carei deschidere troneaza, de o parte si de alta a drumului, Biserica si Cetatea Colt. In Rausor se afla singura partie de schi din Parcul National Retezat, lunga de 1000 metri si cu o diferenta de nivel de 380 metri. Din varful versantului pleaca trei trasee cu grade de dificultate diferite, cu portiuni pentru schiorii experimentati si altele pentru incepatori. Pe marginea partiei de schi turistii se pot da cu sania, iar de la baza acesteia pot fi inchiriate diverse echipamente. Si, sa nu uitam, partia este prevazuta cu teleschi. Fiind o poarta de acces in Parcul National Retezat, statiunea abunda in unitati de cazare moderne, ramanand, totusi, o destinatie pe gustul celor care se feresc de aglomeratie.

Baia Sprie – judetul Maramures

Partia Mogosa. Via www.emaramures.ro
Partia Mogosa. Via www.emaramures.ro

La 18 km distanta de Baia Mare ne asteapta partia Mogosa din apropierea localitatii Baia Sprie, muntii Gutai, judetul Maramures. Accesul se face pe DN 18, pe drumul ce leaga Baia Mare de Sighetu Marmatiei. Nivelul partiei Mogosa este avansat, lungimea sa este de 2.200 m, iar plecarea se face de pe varful Mogosa, aflat la o altitudine de 1246 m. Zona Suior – Baia Sprie, situata pe pe versantii de nord-vest ai Muntilor Gutai, care fac parte din lantul vulcanic de nord Oas-Gutai-Tibles, cuprinde numeroase obiective turistice ale naturii, dintre care amintim  Creasta Cocosului, Muntele Dealul Minei, Lacul Albastru, Rezervaţia paleontologica Chiuzbaia, Rezervatia Taul lui Dumitru, Rezervatia Coloanele de la Limpedea, Cheile Tatarului sau Rezervatia geologica de piatra de la Ilba.

Ofertele de vacante de iarna abunda pe intreg teritoriul Romaniei, Carpatii insumand intr-ale noastre hotare nenumarate paradisuri montane, perfecte pentru practicarea sportului alb. Iata, chiar si cei care prefera sa ocoleasca aglomeratia caracteristica celor mai reputate statiuni romanesti pentru schi, au de unde alege o destinatie linistita pentru petrecerea unui concediu odihnitor la munte. Iar prezentarea partiilor mai sus enumerate ar fi putut continua cu alte si alte locatii demne de concediile la care deja visam. Ofertele de cazare roiesc, la randul lor, imprejurul acestor partii mai putin aglomerate, turistul putand opta intre vile, pensiuni, hoteluri sau unitati agroturistice, in functie de preferinte.

Indiferent de destinatia aleasa, puteti inchiria o masina de la Autonom Rent a Car, cu un parc de peste 1800 autoturisme noi, astfel incat sa va bucurati de autonomie maxima si de un concediu minunat. Echipa Autonom va sta la dispozitie in oricare dintre cele 37 de agentii din 24 de orase ale Romaniei,  pentru a va inchiria masina pe care v-o doriti, echipata corespunzator pentru conditiile de iarna, astfel incat sa porniti cu dreptul in mult-asteptata vacanta de iarna. Autoturismul inchiriat il puteti returna la orice sediu Autonom din tara, in functie de necesitatile, proximitatea si preferintele voastre. De asemenea, puteti opta pentru varianta online de rezervare a unui autoturism, completand acest formular simplu.

Va dorim un concediu de poveste si sarbatori fericite alaturi de cei dragi!