De aceasta data va propunem sa trecem in revista popasurile turistice intalnite de-a lungul drumul DN7 Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu – Sebes – Orastie – Deva, cu plecare din capitala si popas in orasul Deva. Data viitoare vom relua aceasta calatorie din orasul Cetatii, traversand Hunedoara, Tara Hategului, Valea si Defileul Jiului, Targu Jiu, Horezu, Ramnicu Valcea, Pitesti si inapoi in Bucuresti. Aceste rute sunt intens vehiculate, ele fiind si legaturile ce duc la Nadlac, punct de iesire din tara spre Ungaria, astfel ca acapareaza mare parte din traficul national. Zonele pe care aceste drumuri le traverseaza sunt, insa, uluitor de frumoase, odata iesiti de pe Autostrada Bucuresti – Pitesti, popasurile turistice, plaiurile frumoase sau monumentele istorice, culturale, natura insasi ispitand calatorul la pauze de odihna si incantare in fata privelistilor aparte.
E simplu. Te urci in masina, conduci, opresti, cobori din masina, vizitezi, iarasi te urci in masina, conduci, opresti, vizitezi si tot asa. Uneori faci un popas pentru a-ti intrema trupul cu bucate traditionale din zona in care te afli, iar daca doresti sa dormi peste noapte intr-o pensiune sau motel, ai de unde alege, pentru ca intreg drumul e intesat pe o parte si pe alta de oferte de cazare diverse. Practic, ai nevoie doar de un ghid succint cu ce anume poti vizita pe aceasta ruta, iar noi venim in intampinarea ta cu o prezentare sumara a catorva puncte de pe harta turistica a drumului, ce merita cu prisosinta a fi vizitate.
Lasam in urma vacarmul capitalei si parcurgem monotona Autostrada Bucuresti – Pitesti, urmand apoi firul soselei DN7.
Pitesti
Odata iesiti de pe autostrada, ne intampina municipiul argesan Pitesti. Cunoscut si sub numele de „Orasul lalelelor”, gratie expozitiei „Simfonia Lalelelor” a carei prima editie a avut loc in anul 1978, Pitestiul este unul dintre orasele romanesti in care natura ocupa un loc de cinste. Parcurile Trivale si Strand, oaze de verdeata, recreere si mandrie, includ locuri de agrement, complexuri turistice, o gradina zoologica, schitul Trivale (sec. XVII), terenuri de sport, patinoar, chiar si un teatru de vara si un lac populat cu lebede. Puteti lua masa intr-un cadru natural deosebit, facand astfel cunostinta cu ospitalitatea pitestenilor si dezmortindu-va trupul si mintea dupa drumul pe autostrada. De asemenea, in Pitesti puteti vizita Muzeul Judetean Arges, unde sunt expuse o parte din descoperirile arheologice ce atesta continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri; Muzeul de Arta, construit in 1886 si care adaposteste lucrari ale unor artisti de renume, precum Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Aman, Stefan Luchian sau Nicolae Tonitza. In centrul municipiului Pitesti se afla Biserica Domneasca Sf. Gheorghe, a carei constructie a debutat la inceputul secolului al XVI-lea, continuata de Matei Basarab si finalizata de domnitorul Constantin Serban, in 1656.
Micii de pe Dealu Negru (Dedulesti)
Micii de pe Dealu Negru sunt poate cei mai cunoscuti de pe DN7, putini fiind soferii care n-au oprit nicicand pentru a se infrupta din ei. Precum in vremurile de altadata, cand hangiii isi ospatau trecatorii la rascruce de drumuri, comerciantii micilor de astazi si-au intins gratarele la marginea drumului, numai bine pentru ca soferii sa prinda forte proaspete inainte de provocarea Dealului Negru, celebru pentru curbele stranse si dificultatea sa. Dat fiind faptul ca micii din Dedulesti au devenit legendari mai ales prin marimea lor generoasa, un popas la poalele Dealului Negru se impune tuturor pofticiosilor de la volan!
Ramnicu Valcea
Parasim Pitestiul pentru a urca in Oltenia de Sub Munte, cum mai este denumit teritoriul insumat de partile central-nordice ale judetelor Gorj si Valcea. Ajunsi in municipiul Ramnicu Valcea trebuie sa vizitati Casa Memoriala Anton Pann (str. Stirbei Voda), monument de arhitectura urbana construit la jumatatea secolului al XVIII-lea. Expozitia este inchinata celui ce a ramas in constiinta urmasilor drept „fiul Pepelei cel istet ca un proverb” si care a fost „dascal de musichie” la scoala de langa Episcopia Ramnicului. Piese vechi de mobilier, obiecte decorative din cositor sau alama, portretele unor personalitati de epoca, culegeri de folclor si povestiri ale indragitului autor le veti afla in aceasta casa – muzeu, pe care ar fi pacat sa nu o vizitati. Biserica Cuvioasa Paraschiva, cea mai veche constructie bisericeasca a municipiului Ramnicu Valcea, finalizata in anul 1593 de Mihai Viteazul, alaturi de alte 12 biserici, monumente de arhitectura valaha si schituri, isi asteapta vizitatorii intr-un oras faimos pentru frumusetea sa si care, gratie linistii sale, din prima jumatate a secolului XX este cunoscut sub numele de “orasul pensionarilor”.
Muzeul Satului Bujoreni
Parasind municipiul Ramnicu Valcea si luand calea Sibiului, un alt popas se recomanda la nici 10 km de drum. Este vorba despre Muzeul Satului Bujoreni, intins pe o suprafata de 8 hectare, sub forma unei asezari rurale traditionale. Mestesugurile, arta populara valceana, arhitectura si decorarea locuintelor, piese din ceramica, lemn, metal, icoane si mobilier rustic – toate acestea merita popasul si timpul nostru, cat sa intram, pret de o vizita, in contact cu lumea strabunilor nostri, tezaur al trecutului.
Calimanesti – Caciulata
“Perla” balneoclimaterica de pe Valea Oltului este statiunea Calimanesti – Caciulata. Descoperirile arheologice atesta ca zona era locuita inca din antichitate, dacii si romanii bucurandu-se din stravechi timpuri de termele acestor pamanturi. Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din anul 1388, cand Mircea cel Batran primeste “locul numit Calimanesti pe Olt” si domnitorul inchina acest pamant Manastirii Cozia. O descriere ce apartine lui Gavril Preotul, din 1520, spune ca zona “este plina de toate bunatatile”, “care am vazut si noi acel loc si i-am zis pamantul fagaduit”. Izvoarele acestei statiuni au efecte miraculoase asupra sanatatii, celebri oameni de stiinta recomandand cure cu aceste ape pentru tratarea diverselor afectiuni. In anul 1855 Carol Davila recomanda o cura cu aceste ape imparatului Napoleon al III-lea. Apa era imbuteliata, transportata la Paris si consumata in mod regulat de catre imparat, asta dupa ce doctorul francez Joseph Caillat a procedat in anul 1859 la analiza izvoarelor din aceasta statiune. Apele minerale din aceasta statiune sunt utile pentru cure interne, pentru tratamentul afectiunilor gastro-intestinale, de rinichi, metabolice si nutritie sau in cure externe (bai calde sau reci), benefice in cazul bolilor terapeutice. Totul intr-un cadru natural de poveste, intre padure si Olt, in “tara fagaduintei”.
Manastirea Cozia
Manastirea Cozia este ctitoria lui Mircea cel Batran, Domn al Tarii Romanesti, si locul unde acesta este ingropat. A fost construita intre anii 1387 – 1391 din piatra alba si este una dintre cele mai frumoase si cunoscute manastiri de calugari din tara. Ansamblul manastiresc este format si din doua paraclise cu picturi originale, chilii, o fantana mare si doua clopote din secolul XIV. Muzeul situat pe latura estica a Manastirii Cozia are expuse monede, tiparituri vechi, obiecte si podoabe de cult. Dintre acestea, cele mai importante sunt “Epitaful din 1396”, “Evanghelia” din 1644 ce a fost tiparita de mitropolitul Varlaam si “Psaltirea” in versuri. Pronaosul adaposteste mormintele voievodului si al maicii Teofana, mama acestuia, devenita calugarita dupa moartea fiului ei. Drumul nostru continua pe mirifica Vale a Oltului, cu GPS-ul setat spre municipiul Sibiu.
Sibiu
Capitala Europeana a Culturii in anul 2007, unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii, Sibiul merita cel putin un city break. Cel mai mare muzeu din SE Europei, Muzeul National Brukenthal, impresionant prin vastele colectii aflate in patrimoniul sau, este situat in centrul orasului si cuprinde: Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare. A fost inaugurat oficial in anul 1817, insumand la acea vreme 1090 de picturi din colectia baronului Samuel Brukenthal. Palatul reprezinta unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania si este o destinatie de top, pe care trebuie sa o bifati daca ajungeti in Sibiu.
Muzeul Civilizatiei Traditionale ASTRA, situat in Padurea Dumbrava, prezinta minunata lume a satului romanesc. Case taranesti, o moara hidraulica rustica, ateliere mestesugaresti, biserica, scoala, carciuma satului, chiar si o popicarie, toate aceste franturi din lumea rurala se desfasoara pe o suprafata de 96 de hectare, fiind mult mai mare si decat Muzeul Satului din Bucuresti. 10 km de alei cu peste 300 de cladiri va asteapta popasul in Sibiu, un loc ideal pentru petrecerea sfarsitului de saptamana.
Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus”, Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder, Turnul Sfatului, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Sibiului, astazi muzeu, merita cu prisosinta vizita voastra. Alaturi de Parcul ASTRA, Biserica Ursulinelor, Catedrala Ortodoxa, Turnul Gros – Sala Thalia, Zidurile de Aparare ale Cetatii Vechi sau Pasajul Scarilor si multe, multe alte obiective turistice aparte, Sibiul este o comoara turistica ce merita a fi descoperita in detaliu.
Sebes
Drumul nostru continua, urmatorul popas, impus de harta rutiera, fiind orasul Sebes. DN7 trece prin acest oras, motiv pentru care, din pacate, adeseori la orele pranzului se inregistreaza blocaje in trafic, data fiind abundenta vehiculelor ce parcurg acest drum. Partea buna a acestui neajuns consta in faptul ca Sebesul are, la randul sau, o destinatie turistica deosebita cu care se mandreste. Cetatea Sebesului, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, impresioneaza prin dimensiuni si arhitectura. De forma dreptunghiulara, este inconjurata de un zid din piatra de rau, lung de mai bine de 1,5 km si inalt de 7 metri. Initial, cetatea a fost construita pentru a-i apara pe locuitori de invaziile turcilor si a avut opt turnuri ale breslelor, din care au mai ramas doar patru. Cel mai reputat este Turnul Studentului, despre care istoria povesteste ca a fost luat prizonier de turci la invazia din 1438. Studentul din Romos a stat peste 20 de ani in robie, iar cand, in sfarsit, a fost eliberat a scris o carte despre propria sa viata, foarte populara in acele vremuri. Un alt detaliu demn de mentionat: Cetatea Sebesului este recunoscuta de istorici ca fiind prima citadela oraseneasca pentru care s-a pastrat un act oficial de constructie; mai exact, este vorba despre incuviintarea regelui Ungariei acordata sasilor din zona pentru a-si ridica un zid de aparare in 1387. Anual, in luna august, locuitorii sarbatoresc Zilele Cetatii, menite sa popularizeze istoria acestor locuri prin evenimente artistice si culturale diverse. Alte obiective turistice din Sebes sunt: Capela Sf. Iacob (datata din 1382), Casa Binder sau Biserica Sf. Bartolomeu (1322). Din nou, o destinatie care indeamna la popas mai lung, cazarea nefiind o problema in acest frumos oras al Transilvaniei.
Orastie
Drumul ne poarta spre un alt oras plin de incarcatura istorica si culturala, unde puteti vizita Vechea Cetate a Orastiei (lucrarile la cetate au inceput in anul 1300) intr-un decor atemporal, cu iz medieval. Ruinele vechii cetati a Orastiei sunt situate in centrul orasului, dincolo de stravechile ziduri de aparare. Cercetarile arheologice din interiorul cetatii au scos la iveala vechiul cimitir sasesc, rotonda (edificiu crestin din piatra, cu o vechime estimata de 1000 de ani) si a unui donjon, alaturi de alte ruine ale fortificatiilor distruse cu prilejul marii invazii mongole din secolul al XIII-lea. Partea centrala este ocupata de Biserica Reformata, ridicata in secolul al XIII-lea (cel mai vechi edificiu religios functional al orasului), si cea luterana, ridicata in secolul al XIX-lea. Din Orastie pleaca drumul ce duce spre salba cetatilor dacice, de la Costesti, Blidaru si capitala Sarmizegetusa Dacica. In apropiere se afla si statiunea balneoclimaterica Geaogiu – Bai, care, pe langa apele termale, pastreaza si astazi vechi edificii romane si dacice, demne de vazut.
Deva
Ne aflam, calculand cu aproximatie kilometrii, la jumatatea calatoriei noastre. In Deva ne oprim, de aceasta data, urmand ca data viitoare sa reluam calatoria de aici si, de-a lungul intoarcerii spre Bucuresti, sa vizitam alte si alte locuri uluitoare, aflate in calea noastra. Ne vom caza in Deva, nu inainte de a vizita Cetatea Devei (1269), spre care astazi urca o moderna telecabina (singurul ascensor inclinat din Romania), accesul fiind usurat pentru confortul turistilor ce doresc sa cunoasca una dintre cele mai cunoscute cetati autohtone si sa se bucure de peisajul mirific al vaii Muresului, unde s-a dezvoltat cel mai important municipiu hunedorean. La poalele Cetatii poate fi vizitat Palatul Magna Curia in a carui incinta se afla Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, precum si frumosul parc de sub Cetate, proaspat renovat. Totodata, pentru a va bucura pe deplin de o zi minunata in acest oras, puteti merge, indiferent de anotimp, la Aqualand, prevazut cu sapte bazine de agrement, cu diferite suprafete si adancimi, cu valuri, tobogan inedit, jacuzzi, sezlonguri, pardoseala incalzita, intocmai dupa modelul unei exotice plaje.
Toate acestea, de-a lungul drumului national DN7. Cate amintiri, cate experiente frumoase, cate locuri de vizitat pe langa care atat de multi trec in viteza, fara a sti de existenta lor! Practic, avem nevoie de o masina si pofta de aventura, nevoie de relaxare si dorinta de a cunoaste in detaliu ceea ce drumul ne poate oferi mai frumos. Ce impresie si-ar face un strain care, odata ajuns in aeroportul bucurestean „Henri Coanda – Otopeni”, sa-i fie aratate toate aceste locuri in drumul sau spre centrul tarii, spre exemplu? Probabil, cum ca Romania este mult mai mult decat pare si ca meleagurile ei merita intoarcerea sa.
In cazul in care nu dispuneti de un autoturism personal, sau din varii motive nu va puteti folosi de cel din dotare, noi, echipa Autonom, va stam oricand la dispozitie pentru a va inchiria masina pe care v-o doriti pentru a porni intr-o calatorie uluitoare, in inima tarii. Va asteptam la oricare dintre cele 37 de agentii Autonom din 24 de orase de pe teritoriul tarii noastre. Parcul nostru insumeaza peste 1800 de autoturisme noi, astfel incat sa puteti alege masina pe care v-o doriti si sa calatoriti in voie. Mai mult, o puteti returna la oricare alt sediu Autonom din tara, in functie de necesitatile, proximitatea si preferintele voastre. De asemenea, puteti opta pentru varianta online de rezervare a unui autoturism, completand acest formular.
Si acum, sfatul nostru: destinatia e importanta, insa calatoria in sine aduna toata bucuria drumului si insumeaza adevarata aventura! Nu masurati drumul in kilometri, ci in cunoastere, in emotia fiecarui loc frumos pe care-l aflati si-n amintirile adunate-n calea voastra. S-aveti parte de drum bun, de-o calatorie minunata si aventura cat incape! Cheie si la drum!