Educatie nonformala la AdDOC, primul festival de film documentar in licee

Marti, 2 mai, la Teatrul National ”Marin Sorescu” din Caracal, a inceput AdDOC, primul festival de film documentar in licee – o metoda de educatie non-formala ce va ajunge, luna aceasta, la mii de tineri din 12 orase ale tarii. Ce le rezerva acestora AdDOC? Zece filme documentare romanesti care prezinta societatea in care traim, cu bune si rele – prilej de dezbateri, dar si de implicare sociala.

In deschiderea festivalului, a fost proiectat filmul documentar multi-premiat ”Toto si surorile lui” (Romania, 2014). Regizata de Alexander Nanau, productia prezinta povestea impresionanta a unui adolescent care creste inconjurat de consumatori de droguri, dar isi gaseste evadarea in pasiunea pentru dansul hip-hop.

La eveniment au participat peste 180 de elevi si profesori din Caracal, precum si protagonistul documentarului, care a discutat dupa proiectie cu spectatorii. Ce impresie le-a produs pelicula liceenilor prezenti? ”Am ras si am plans la film […]. Ne-am emotionat si ne-am simtit bine impreuna, am invatat ca aparentele insala si ca e mai bine sa cunosti oamenii inainte, ne-am imprietenit”, a declarat Alice Ioana Grecu, eleva in clasa a XII-a.

Pe parcursul lunii mai 2017, in cadrul festivalului AdDOC, vor avea loc zeci de proiectii de film documentar, in 25 de licee din 12 orase, filmele fiind urmate de discutii cu realizatorii filmelor si cu diversi specialisti in domeniile prezentate. Cele trei sectiuni ale festivalului, denumite „Baba oarba”, „1, 2, 3 la perete stai” si „Sticluta cu otrava”, cuprind zece filme documentare romanesti care prezinta societatea in care traim, cu bune si rele. Printre pelicule se numara si productiile „Kapitalism, reteta noastra secreta”, regizat de Alexandru Solomon (Romania, 2010, 80 minute), sau “Cinema, mon amour”, in regia lui Alexandru Belc (Romania, 2015, 72 minute).

Festivalul AdDOC a aparut la initiativa coordonatorilor de Cluburi de film One World Romania din mai multe orase, in urma unui training intensiv in care adolescenti din 25 de licee au vizionat filme, au discutat despre importanta implicarii sociale si au invatat mecanismele organizarii unui eveniment pe plan national.

”Te invitam la joc: ADEVAR SI PROVOCARE. Da, exact aşa. Am schimbat sau-ul in şi, pentru ca societatatea noastra are adevaruri, iar daca ele ranesc sau sunt dureroase, te provocam sa le schimbi, pornind de la filmele documentare. Adevarurile sunt ceea ce cerceteaza filmele documentare. Provocarile sunt ce poţi tu sa schimbi dupa. Provocarile adevarului şi adevarurile provocarii se-ntalnesc la festival”, mentioneaza organizatorii.

Imbinand educatia cu divertismentul, festivalul le ofera tinerilor informatii utile despre fenomene cu impact major asupra societatii, dar si prilejul de a reflecta la impact acestora asupra propriei vieti si de a dezbate cum se pot implica in schimbarea sociala. Daca sunteti liceeni sau profesori si vreti sa luati parte la acest eveniment de constientizare inspirat si organizat de adolescenti, va invitam sa aflati mai multe aici.

Ne bucuram sa putem pune umarul sa sprijinim un astfel de proiect si abia asteptam sa mai primim vesti despre AdDOC. Pe data viitoare!