In mai 2010, activitatea agentiei Autonom Rent-A-Car Oradea incepea cu o singura masina in dotare, respectiv un Matiz. Sase luni mai tarziu a fost angajat primul agent rent-a-car. Astazi, echipa agentiei din Oradea numara sase membri iar parcul auto – 46 de masini. Anul 2013 s-a incheiat cu o cifra de afaceri ce depaseste 1.830.000 RON iar pentru 2014 este anticipata o cifra de afaceri cu 30% mai mare. Va invitam sa aflam mai multe despre evolutia sucursalei Autonom-Rent-A-Car Oradea, despre echipa acesteia si cea care a condus din prima zi de activitate agentia, o excelenta economista, dupa cum o recomanda rezultatele: colega noastra Erika Iovan, care a avut bunavointa sa ne acorde urmatorul interviu.
1. Va rugam, pentru inceput, sa ne spuneti cateva cuvinte despre profesionista si femeia Erika Iovan. Cum va vedeti prin prisma pozitiei de director de agentie Autonom? Ce v-a determinat sa optati pentru o cariera in cadrul Autonom?
Numele meu este Erika Iovan si ocup functia de director al Agentiei Autonom Oradea din mai 2010, cand s-a infiintat punctul de lucru in Oradea. Am 41 de ani, sunt casatorita si am doi copii superbi, un baiat de 12 ani, Mihai, si o fetita de 9 ani, Cristina. Dupa absolvirea Liceului Economic din Oradea in 1990, am intrat la Facultatea de Stiinte Economice, sectia Management in Industrie, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Am obtinut diploma de licenta in 1995 (nu am repetat nici un an; pe vremea aceea durata studiilor universitare era de 5 ani), in Tehnica Operatiunilor de Comert Exterior, un domeniu pentru care am avut intotdeauna o „simpatie” mai aparte. Imediat dupa absolvire, mai exact la 1 noiembrie 1995, m-am angajat la Banca Comerciala Romana, Sucursala Judeteana din Oradea, in cadrul Serviciului Valutar, in functia de referent valutar. Postul respectiv nu necesita studii superioare, dar am considerat ca era un punct de plecare pentru a putea invata mai multe si pentru a putea avansa intr-un domeniu care imi era drag. Din pacate, socotelile mele de acasa nu s-au potrivit cu cele ale BCR si, asa cum se intampla pe vremea aceea in majoritatea firmelor/institutiilor de stat, nu intotdeauna sau, mai bine zis, de cele mai putine ori avansau cei care erau competenti. Aveau prioritate cei care aveau „spatele” asigurat , iar eu, care ma angajasem in urma unui concurs si nu aveam pe nimeni care sa ma „sustina”, nu am reusit sa avansez, cu toate ca am participat la aproape toate concursurile pentru posturile vacante pentru care se cereau studii superioare. Dupa 13 ani destul de frustranti din punct de vedere profesional, mai exact la finalul lui 2008, in urma unui val de reduceri de personal, am optat sa plec din banca cu salarii compensatorii.
Mi-am depus actele pentru somaj (de care am beneficiat un an) si, intre timp, in primavara lui 2009, am infiintat un PFA avand ca obiect de activitate intermedierea de credite bancare. Momentul ales a fost unul cat se poate de prost pentru acest gen de activitate, desi eu pornisem afacerea foarte entuziasmata. Am incheiat un contract de colaborare cu Kiwi Finance si imi derulam mare parte din activitate prin ei. Mai aveam contracte de colaborare cu inca vreo doua banci cu care lucram direct. Dar, cum era de asteptat, criza si-a spus cuvantul. Dupa numai cateva luni de activitate, cum se si apropia sfarsitul anului in care beneficiasem de ajutorul de somaj, am inceput sa-mi caut serios de lucru. Am trimis cateva zeci, daca nu sute de CV-uri in 6 luni, din care am fost chemata doar la foarte putine interviuri. Se pare ca trecutul meu bancar si varsta (nu mai eram la prima tinerete) nu erau tocmai atragatoare pentru angajatori… Pana intr-o zi, cand a aparut pe E-Jobs anuntul de angajare pentru director agentie Oradea, la Autonom Rent-a-Car.
Mai mult la insistentele sotului meu, care lucreaza si el in domeniul auto (are o firma de asistenta rutiera), am candidat pentru acest post. Nu eram foarte entuziasmata, deoarece nu ma atragea in mod deosebit domeniul auto, la care, de altfel, nici nu ma pricepeam, dar am zis “hai sa incerc si aici”. Si, spre surprinderea mea, am fost contactata de directorul Marius Stefan pentru un interviu si, ulterior, angajata in cadrul Autonom.
2. Descrieti-ne, va rugam, evolutia Agentiei Autonom Rent-A-Car Oradea de la infiintare pana in prezent. Cum merge afacerea? Ce cifre de afaceri ati atins în ultimii ani? V-a afectat criza?
Am deschis agentia Autonom Oradea in mai 2010, cand am primit in dotare de la colegii din Timisoara un Matiz. In noiembrie 2010 am angajat primul agent. In momentul de fata suntem sase angajati in cadrul agentiei Autonom Oradea: trei fete si trei baieti si avem un parc auto de 46 de masini. Agentia a crescut constant de la an la an, atingand, in 2011, o cifra de afaceri de 1.092.000 RON, in 2012, de 1.450.000 RON, iar in 2013 – de peste 1.830.000 RON. Criza, sincer, nu am prea am resimtit-o. Dimpotriva, consider ca aceasta criza ne-a favorizat dezvoltarea afacerii: in conditiile in care multe firme s-au aflat in cautarea de solutii de reducere a costurilor, inchirierea de masini a reprezentat o solutie in acest sens. In aceasta perioada ne-am focusat in special pe companii, care reprezinta aproximativ 80% din cifra totala de afaceri a agentiei Oradea.
3. Cum anticipati ca va evolua Autonom Rent-A-Car Oradea in 2014?
Pentru 2014, estimez o crestere a cifrei de afaceri de circa 30% si cred ca anul acesta va fi primul dintr-un sir de ani foarte buni pentru Autonom, in general, si pentru agentia Oradea in special. Sunt mai multe motive care ma fac sa cred acest lucru: economia da semne de revenire, asistam la o schimbare de mentalitate in mediul de afaceri romanesc (tot mai multi doresc sa incheie afaceri oneste, pe termen lung), fapt care, luand in considerare viziunea Autonom, nu poate decat sa ne bucure. In Oradea se investeste tot mai mult, se preconizeaza finalizarea proiectului de modernizare a pistei aeroportului din Oradea si transformarea acestuia in aeroport international. Acestea ar fi cateva motive externe, dar poate motivele cele mai importante care ma fac sa privesc cu optimism viitorul se afla chiar in interiorul agentiei Autonom. Si ma refer aici la echipa agentiei Autonom Oradea, o echipa tanara atat ca medie de varsta (eu ce mai stric calculele), cat si in ceea ce priveste vechimea angajatilor.
4. Prezentati-ne, va rugam, membrii echipei Autonom Rent-A-Car Oradea si descrieti-ne, in mare, colectivul agentiei.
Ciprian Mangra, supervizorul agentiei Oradea, s-a alaturat echipei noastre in iulie 2011. Este responsabil de buna functionare a agentiei in lipsa mea si este expertul in problemele tehnice si operationale. Este un om deosebit, muncitor, altruist, dispus sa te ajute in orice moment.
Marius Cighir, agent rent-a-car, este angajat din februarie 2013 si este responsabil de starea tehnica si estetica a masinilor. Este un baiat sufletist, care mai face mici boacane, dar care invata din greseli si reuseste sa ne inveseleasca ziua. Este foarte atent cu clientii, care il si apreciaza pentru acest lucru.
Cristian Seres este cel mai proaspat agent al nostru, fiind angajat din iulie anul trecut. El este responsabil de rezervari si transferuri. E un baiat foarte bun si are dezvoltat un simt al umorului nebanuit, bine ascuns sub masca de „copil cuminte”.
Andrea Horgos si Dora Vaida, office managers, s-au alaturat echipei de 3 luni. Andrea, cu mult simt organizatoric, este foarte atenta la detalii, iar Dora – o adevarata asistenta pentru departamentul operational.
Cu toate ca suntem o echipa tanara si consider ca mai avem multe de invatat, am foarte mare incredere ca, prin munca sustinuta, respect reciproc, bun simt si multa buna dispozitie vom putea realiza foarte multe lucruri frumoase impreuna. E prima data, dupa aproape patru ani, cand simt ca a venit momentul sa le dau colegilor mei aceeasi incredere si autonomie pe care am primit-o si eu de la conducerea firmei, din primul moment in care am fost angajata. De acum incolo, as vrea sa fiu pentru ei un mentor care sa-i ajute sa-si gaseasca drumul, sa se dezvolte, care sa-i incurajeze cand vor da de greu si impreuna cu care sa se bucure de succesele obtinute.
Impreuna am realizat un proiect educational in cadrul Fundatiei Autonom, vizand dotarea cu 750 de carti a bibliotecii unei scoli comunale, carti donate de Autonom si de copiii din trei scoli din Oradea. Am fost chiar si premiati pentru impactul proiectului nostru, cu o diploma de merit din partea conducerii Autonom.
5. Care a fost cel mai greu moment din cariera dumneavoastra, in cadrul Autonom?
Inceputul a fost destul de greu, dar in acelasi timp provocator, pentru ca a trebuit sa ma ocup de un domeniu total diferit de cel in care lucrasem pana atunci si trebuia sa construiesc totul de la zero. Greu a fost si primul proiect mai important al agentiei, din octombrie 2010, care a presupus livrarea a 55 de masini, intr-o singura zi, catre un partener de-al nostru, cu care avem in continuare o colaborare foarte buna. In acel moment eram singura in agentia Oradea si a trebuit sa ma ocup de toate: preluarea masinilor transferate din alte agentii, alimentarea, spalarea lor si pana la predarea efectiva catre client. Bineinteles ca am avut tot sprijinul colegilor din tara care au participat la acest proiect, inclusiv al lui Dan Stefan, care a venit personal la Oradea in acea perioada, si carora le multumesc din suflet.
6. Care este modelul dumneavoastra de antreprenor?
Modelul meu de antreprenor este caracterizat prin: gandire pe termen lung, onestitate si integritate, respect si bun simt, deschidere fata de tot ce este nou si fata de nevoile clientului, evolutie permanenta. Toate acestea sunt valorile Autonom, pe care le consider si valorile mele. E foarte placut sa lucrezi intr-o companie ale carei valori coincid cu cele personale. Si mai important e sa vezi ca tot ceea ce se intampla in companie trece prin filtrul acestor valori, nu sunt doar enuntate si puse pe perete.
7. Care considerati ca sunt calitatile, atuurile, pe care le presupune a fi o femeie de afaceri de succes? Exista si compromisuri pe care o business woman este nevoita sa le faca pentru a-si mentine cariera pe panta ascendenta? Traim sau nu intr-o lume a barbatilor?
Din punctul meu de vedere, principalele calitati si atuuri ale unei femei de afaceri de succes sunt: onestitatea, integritatea, consecventa, empatia, respectul si iubirea de oameni, toleranta, adaptabilitatea, flexibilitatea si dezvoltarea continua. Dar poate cel mai important lucru e sa faci cu pasiune tot ceea ce faci si sa dai tot ce ai mai bun din tine. Daca e necesar sa faci compromisuri ca femeie de afaceri? Cu siguranta sunt mici compromisuri pe care trebuie sa le faca o femeie in cariera. Important e, insa, ca aceste compromisuri sa nu se faca prin incalcarea valorilor personale. Daca traim intr-o lume a barbatilor? O, da! Mai ales in Romania, unde inca exista mentalitatea ca locul femeii e la cratita. Imi vine in minte o campanie impotriva discriminarii femeilor „Labels Against Women”, care ilustreaza foarte bine acest lucru.
8. Dat fiind ca sunteti director al unei agentii de tipul rent-a-car, care opereaza cu masini, spuneti-ne ce categoria de autoturisme preferati. Ce fel de masini va plac?
Imi plac, in general, masinile de clasa medie, care au un consum mic si te poti misca usor cu ele prin oras. In prezent, masina mea preferata din flota este VW Golf VII. Nu zic ca nu-mi place sa conduc si un VW Touareg cand am ocazia, mai ales la drum lung, dar prefer, in general, masinile practice.
9. Ce sfaturi le dati femeilor care isi doresc o cariera in afaceri?
Sfatul meu pentru femeile care isi doresc o cariera in afaceri este unul singur: sa-si urmeze visul, indiferent cat de greu le va fi si cat de multe piedici vor aparea in cale!
10. Care sunt marile si micile placeri si bucurii, hobby-urile si tabieturile dumneavoastra? Cum se impaca viata profesionala cu cea de familie?
Sunt o fire activa, imi plac mai ales sporturile care presupun miscare in aer liber si pe care le pot practica impreuna cu copiii mei: inotul, plimbarile cu bicicleta, schiul, patinajul, tenisul de masa. De altfel, ei sunt cei care ma tin in priza tot timpul si nu imi lasa foarte mult timp de odihna (cateodata imi doresc sa ploua in week-end ca sa putem sta acasa). Am incercat, de cand erau mici, sa-i invat sa urmeze un stil de viata sanatos, cu multa miscare: Mihai practica polo pe apa de trei ani si este un portar foarte bun, iar Cristina este o fana a dansului si practica fit-dance de doi ani. Incerc sa ii implic, in masura posibilitatilor, in activitatea mea de zi cu zi, in asa fel incat sa petrec cat mai mult timp cu ei, dar trebuie sa recunosc ca nu intotdeauna e usor. In cursul saptamanii, de obicei, ajungem numai seara acasa, cu activitatile pe care le avem fiecare, dar weekend-ul, in general, il dedic familiei si incerc sa ma rup de activitatea profesionala. Imi place sa calatoresc, sa citesc, sa ma intalnesc cu prietenii, sa merg la shopping.
Va multumim!