Ritmul haotic al societatii actuale ne poate transforma dorinta de a avea un stil de viata sanatos intr-o adevarata misiune imposibila: adesea mancam pe fuga sau “sarim” peste mese, alegem fast-food, poate nu gasim timpul si energia de a face miscare si toate acestea au consecinte nefaste: creste greutatea, scade tonusul si, mai devreme sau mai tarziu, apar probleme medicale.
Cum obiceiurile sanatoase se invata inca de la varste fragede, ne-am propus sa sustinem si noi educatia tinerelor generatii. Iata-ne, asadar, implicati – de buna voie si nesiliti de nimeni, prin Fundatia Autonom – in „Saptamana deprinderilor sanatoase”. Organizat de Asociatia „Oameni cu Greutate”, acest proiect le-a oferit tinerilor de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” din Alba Iulia prilejul de a afla cum pot preveni si combate kilogramele in plus si ce pot face, concret, pentru a deprinde un stil de viata sanatos. Astfel, 25 de elevi cu varste cuprinse intre 14-18 ani au participat, in saptamana 18-25 noiembrie, la trei ateliere interactive:
I. Activitati de informare si evaluare a greutatii, in care liceenii au aflat ce inseamna greutate normala, gras, obez, supraponderal; ce factori favorizeaza aparitia problemelor de greutate si ce efecte au acestea asupra tinerilor, de la cele medicale pana la discriminare si marginalizare, depresie si scaderea stimei de sine; cum pot fi prevenite si combatute problemele asociate surplusului de greutate. Totodata, le-a fost evaluata greutatea corporala si s-au completat fise individuale cu monitorizarea nivelului de grasime, apa si tesut muscular din organism.
II. La atelierul de gatit sanatos, tinerii au descoperit ce alimente trebuie sa consume zilnic pentru a se mentine supli si sanatosi, cum pot inlocui produsele nesanatoase si ce e indicat sa consume la fiecare masa: de la retete de smoothie pentru micul dejun, pregatite rapid la blender, pana la alimente gatite la abur si cuptor pentru pranz, diverse tipuri de salate pentru cina, ba chiar si deserturi sanatoase, cu ciocolata fara zahar si chimicale. Asistati de un specialist, participantii si-au pregatit singuri o salata din ingrediente sanatoase, punand astfel in practica ce au invatat.
III. „Saptamana deprinderilor sanatoase” s-a incheiat cu activitati de kinetoterapie si miscare activa, unde, sub indrumarea unui antrenor, liceenii au facut exercitii la spaliere si bicicleta de camera, sarit coarda, exercitii la saltea etc.
La implementarea acestui proiect au contribuit colegii nostri din agentia Autonom din Alba Iulia, precum si voluntarii Lucian Nicolescu (tehnician nutritionist si instructor sportiv la Zen Gym din Alba Iulia), Emil Cetean, Mihaela Basaraba, Nicoleta Draschan si Cristina Toth (profesori la Liceul Economic „Dionisie Pop Martian”). Pe langa activitatile de logistica si transport, cooptarea specialistilor si organizarea atelierelor, am avut bucuria sa si participam efectiv la acestea, alaturi de copii.
Iata ce spune colega noastra din Alba Iulia, Ioana Muntean, ea insasi voluntar pentru „Asociatia Oameni cu Greutate”: „Am ales sa ma implic si sa implic Autonom in acest proiect deoarece cred ca educatia copiilor si a tinerilor este deosebit de importanta, mai ales pe acest subiect al obezitatii si al vietii sanatoase. Cea mai mare bucurie a mea este faptul ca acest proiect nu se opreste aici”.
Intr-adevar, chiar daca „Saptamana deprinderilor sanatoase” s-a incheiat, elevii de la Liceul Economic „Dionisie Pop Martian” vor beneficia in continuare de consultanta in nutritie, activitate sportiva si indrumare psihologica. Si iata cum informatiile invatate astazi pot crea un stil de viata mai sanatos, ducand astfel misiunea noastra mai departe. 🙂
Multumim tuturor colegilor si voluntarilor!