Apusenii. Munti de inaltime medie dar care au pastrat intr-insii frumusetea nealterata a naturii, obiceiul stravechi si pagini insemnate ale istoriei, cu o identitate aparte, graitoare si reprezentativa la nivel national. Apa a sapat minuni carstice in stancile acestor munti: peste 400 de pesteri, chei, cascade inspumate, spectacolul paradiziac al naturii impletindu-se armonios cu filele istoriei, depanate cu rabdare si mandrie in cantecul neuitat din fluier al celui care a fost numit Craisorul Muntilor – Avram Iancu. Vino in Apuseni sa vezi o alta Romanie, mai blanda si mai aspra deopotriva, vino sa vezi splendoarea si salbaticia muntelui, dolinele patriarhale, maiestria mestesugarilor moti si trecutul. Vino in Apuseni si te vei simti, cu adevarat, acasa.
Unde?
Asa cum o spune si numele acestor munti, inspre apus. In pitoreasca Transilvanie, fiind parte din Carpatii Occidentali, intinzandu-si culmile pe suprafata judetelor Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara si Salaj. Se rasfira dinspre Valea Muresului in sud, invecinandu-se cu Podisul Somesan in nord, Campia Vestica si la rasarit – Podisul Transilvaniei. Accesul in zona acestor munti se face de pe drumurile nationale ce-i impanzesc masivele, respectiv de pe DN 7, DN 75, DN 76, E 60, E 79, abordand la nevoie ramificatiile rutiere secundare, drumurile locale sau forestiere. Tot ce iti trebuie este o masina, iar comorile acestor masivi vor fi cucerite, rand pe rand.
Si daca nu am masina?
Poti inchiria una de la Autonom! O solutie simpla si la indemana, astfel incat sa te bucuri nestingherit de splendoarea Apusenilor! Poti inchiria o masina de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, precum cea din Deva, Arad, Cluj-Napoca sau de la agentia din Aeroportul International Cluj-Napoca, ori de la un alt punct de lucru din cele 36 de centre aflate in 23 de orase ale tarii. Sau online, completand formularul de rezervari disponibil pe acest site, urmand sa alegi cea mai la indemana agentie Autonom din teritoriu. Vei putea inchiria o masina adecvata necesitatilor tale, parcul Autonom cuprinzand peste 1300 de autoturisme noi, iar ulterior nu iti mai ramane decat sa te bucuri in detaliu de minunile Apusenilor, urmand a returna autoturismul in oricare dintre cele 36 de puncte de lucru de pe teritoriul Romaniei.
Destinatii turistice in Apuseni
Geografia Muntilor Apuseni cuprinde subdiviziunile Bihorului, Vladeasa, Gilau, Metaliferii, Zarandului, Padurea Craiului, Plopis, Memes, Ariesul, Trascaul, Codru-Moma si Muntele Mare. Fiecare munte isi are farmecul sau, fiecare pisc legenda proprie, fiecare vale frumusetea aparte, fiecare zona propriile-i comori. Apusenii nu sunt de descoperit de azi pe maine, este un loc ce se cere a fi re si redescoperit, insa vom puncta, in cele ce urmeaza, cele mai reputate splendori, deopotriva naturale si istorice, ale acestei zone de o rara bogatie turistica.
Valea Ariesului – Daca esti in cautarea linistii, frumosului si a rusticului, aceasta zona este locul propice pentru o vacanta de neuitat. Ce poti vizita aici? Ghetarul de la Scarisoara, localizat in judetul Alba, satul Ghetar, este adapostit in prima pestera declarata monument al naturii din Romania. Un imens bloc de gheata, cu un volum aproximat la 75000 de metri cubi, ce dainuie de mai bine de 4000 de ani in aceasta pestera, alaturi de o admirabila biserica din lemn, atrag turistii autohtoni si straini, dornici sa descopere minunile naturii din Apuseni.
Dealul cu Melci, aflat in comuna Vidra si pe unul din versantii Ariesului Mic, reprezinta o alta rezervatie reputata a zonei, alcatuita dintr-un recif de cochilii de melci de mare, vechi de milioane de ani.
In apropiere de Abrud se afla un alt fenomen natural unic in Romania – Detunatele: Goala si Flocoasa. Doua formatiuni muntoase cu pereti de stanca unici si de o splendoare rar intalnita, coroane de bazalt asemuite unor imense orgi naturale, faurite in urma ultimelor izbucniri vulcanice de acum 2 milioane de ani.
Cetatile Ponorului, un alt fenomen grandios al naturii carstice, supranumit “Everestul speologiei romanesti”, pestera care l-a fascinat pe Emil Racovita, reprezinta o uriasa cetate de calcar ce merita cu prisosinta popasul vostru.
Pestera Ursilor, aflata in apropiere de comuna Pietroasa, este, de asemenea, o cunoscuta destinatie speologica a tarii noastre, speciala prin farmecul stalactitelor, stalagmitelor si a urmelor fosile ale ursului de caverna, disparut in urma cu 15.000 de ani.
Si, nu in ultimul rand, Cascada Miresei, una dintre cele mai reprezentative caderi de apa ale Apusenilor, avand 50 de metri inaltime. Se afla in regiunea Rachitele, iar legenda povesteste ca o mireasa a cazut de pe stanci, voalul sau ramanand agatat in acestea. Nuntasii au plans-o indelung, iar lacrimile lor se revarsa si astazi intr-una dintre cele mai expresive, spectaculoase cascade ale tarii.
Muntele Gaina – Potrivit traditiei seculare, an de an, in preajma sarbatorii Sfantului Ilie, are loc celebrul Targ de Fete de pe acest munte, la care participa fetele nemaritate si care vor a fi petite de feciori. Candva, demult, oamenii acestui munte, motii, se ingrijeau cu totii de o gaina ce facea oua de aur. In duminica Sfantului Ilie, pe cand acestia obisnuiau a se aduna pe culmea masivului pentru a-si povesti nevoile si pentru ca tinerii sa se cunoasca intre ei, aceasta gaina se prefacu intr-o minunata zana si oferi tinerilor indragostiti cate un ou de aur, pentru a avea parte in viata de fericire, belsug si implinire familiala. Apoi, fermecatoarea zana se transforma din nou in gaina, iar oamenii au multumit muntelui botezandu-l dupa infatisarea aceleia care le-a adus fericirea. Un om rau, insa, a furat intr-o zi din cuibul gainii ouale de aur, iar zana a parasit de suparare lacasul acestui munte, facandu-si alt cuib intr-un loc ascuns al altor inaltimi, undeva in… Rosia Montana. Mentionam aici ca pe cel mai inalt punct al Muntelui Gaina se ridica celebra Crucea Iancului, monument cioplit in piatra in cinstea Craisorului Muntilor Apuseni – indragitul revolutionar Avram Iancu.
O alta destinatie legendara a Apusenilor, Rosia Montana, se recomanda drept o calatorie in “tara aurului”. Aici pot fi vizitate stravechile galerii ale minelor romane, monumente istorice si unelte specifice mineritului, toate reunite in cadrul Muzeului Mineritului Aurifer Rosia Montana din localitatea cu acelasi nume. Printre alte atractii turistice ale Rosiei Montane amintim Rezervatia Geologica Piatra Corbului, lacul Taul Tarinii, Piatra Despicata – o alta formatiune naturala de mare interes geologic si protejata, Dealul Cetatii – cu galeriile si marturiile istorice pastrate in timp ale activitatii miniere din timpurile romanilor. Sau puteti participa la festivalul FanFest, unic in Romania si devenit o traditie in aer liber a concertelor rock, jazz, folk etc.
Incursiunea in Apuseni nu poate ocoli istoria. Trebuie vizitata Casa Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Cris, ridicata pe locul in care s-a aflat brutaria lui Ioan Stupina si unde Avram Iancu si-a dat ultima suflare in toamna anului 1872. Muzeul reuneste mai multe obiecte ce amintesc de viata Craisorului Muntilor, intrunind o veritabila expozitie de istorie nationala. Mai multe documente vechi si fotografii de epoca expuse in acest mic muzeu reliefeaza rolul lui Avram Iancu in revolutia din 1848-1849, iar diversele obiecte – de mobilier, uz casnic, imbracaminte si tesaturi vorbesc de la sine despre specificul si unicitatea istorica si culturala a Tarii Zarandului, parte din sufletul Apusenilor. Vizitati Tebea cu al sau Panteon al Motilor, vegheat de biserica satului, a carei cruce purtata de veacuri deasupra cimitirului sta marturie credintei de neclintit in Dumnezeu. Langa sfantul lacas se odihneste pentru eternitate viteazul Iancu, troita sa dominand iesirea dinspre apus a bisericii, flancata de doua tunuri ce strajuiesc simbolic eroul motilor. Tot aici veti vedea ce a mai ramas din celebrul Gorun al lui Horea, alt luptator vajnic al motilor ce dainuie si astazi in spiritul acestor deosebiti oameni.
Iar daca va aflati in aceasta zona, invecinata Muresului, va puteti delecta cu splendorile Sacarambului, un alt taram al aurului, care, in urma cu aproape doua veacuri, era cel mai profitabil complex minier european. Societatea Europeana pentru Tehnica Radianta si Armonie Spirituala considera astazi ca Sacarambul este locul cu cel mai puternic camp magnetic de pe Pamant, iar calitatea aerului ar corespunde celei de la altitudini de peste 3000 de metri. Si asta aici, in Apusenii nostri.
Geoagiu-Bai, statiunea balneoclimaterica permanenta situata la 12 km de Orastie, ofera darul tamaduitor al naturii, al apelor subterane binefacatoare, apreciate inca de pe vremea romanilor, cei care au dezvoltat aici un complex denumit Germisara, ale carui vestigii dainuie si astazi si impresioneaza turisti romani si straini. Apele pamantului au fost valorificate si in complexul Vata Bai, din apropiere de Brad, o zona de renume a Tarii Motilor, cu o bogata dezvoltare agroturistica. Stana de Vale, mirifica statiune ce valorizeaza apele pure ale Apusenilor, se afla in inima acestora, in apropiere de Vladeasa, la altitudinea de 1100 metri, si este accesibila de pe drumul Deva – Oradea. Moneasa este un alt reper balneoclimateric al Apusenilor pe care, daca va aflati in cautarea tratamentului si a linistii, va recomandam sa o vizitati.
Si cate nu ar mai fi de vazut…! Cheile Garda Seaca, Pestera lui Ionele, Cheile Posagii, Cheile Albacului, Mazii, Groapa Ruginoasa, padurile de la Dragu si atat de multe altele…
In muntii Apuseni ii veti cunoaste pe descendentii dacilor – motii, cu obiceiurile, mestesugul specific de prelucrare a lemnului, cu butoaiele, ciuberele pe care le fauresc dupa stravechea datina de mii de ani. Veti putea asculta cantecul Apusenilor, un cantec al libertatii, doinit din tulnic, bucium si fluier, cu suflet si drag, de artistii folclorului apusean. Veti putea vizita numeroase ateliere artizanale, fie ca veti poposi pe malurile Ariesului sau in Tara Motilor. Puteti alege o cazare pe placul vostru din pleiada de oferte agroturistice, acestea impanzind cu specificul lor inegalabil Apusenii. Sutele de trasee montane, schiatul in zona turistica Vartop – Arieseni, expeditiile de vanatoare, splendoarea naturii, vestigiile istorice si naturale, toate acestea se cer a fi descoperite pentru a intelege cata bogatie, cata frumusete ascund acesti minunati munti.
Doar in Apuseni va veti infrupta din autentica placinta a motilor – poroniu, din celebra ciorba moteasca de carne cu frunze de varza, din tocanele motesti ce aduna intr-insele carne de porc, vita si carnati, piftii din porc, virslii, mamaliga toponita cu jumari si carnati prajiti, mancare vanatoreasca si alte preparate ardelenesti, consistente precum aerul acestor munti ce-si imbie trecatorul la un efort contemplativ sustinut de puterea trupeasca, inzdravenita cu mancaruri datatoare de forta.
Oamenii cumsecade ai Apusenilor va asteapta sa le cunoasteti universul. Veti fi intampinati cu toate darurile naturii si indestulati cu frumuseti mirifice, legende si locuri carora nici macar nu le-ati intuit farmecul. Apusenii sunt atat de aproape de voi; ba, chiar mai mult, sunt parte din voi. Redescoperiti-le valoarea, frumusetea si unicitatea si abia atunci veti deveni, cu adevarat, autonomi!
Pagini web utile:
Muntii Apuseni
Harta obiectivelor turistice
Turism rural in Apuseni
Cazare in zona Arieseni
Stana de Vale
Geoagiu Bai
Pestera Scarisoara
Pestera Ursilor