Interviu cu Constantin Nistor, „capitanul” agentiilor Autonom Galati & Braila

La malul Dunarii, doua agentii Autonom Rent a Car isi datoreaza dezvoltarea constanta unui profesionist implicat nu doar in afaceri, ci si intr-un evantai de actiuni de voluntariat. Si, fiindca „o destinatie frumoasa este aceea unde te simti bine si de care iti amintesti cu drag”, va invitam la „bord”, sa-l cunoasteti pe Constantin Nistor (sau Tony, cum ii spunem noi), directorul agentiilor Autonom Rent a Car din Galati si Braila.

„M-am regasit in valorile Autonom Rent a Car.”

1. Va rugam sa va prezentati pe scurt. Cine este Constantin Nistor? Care a fost evolutia dvs. profesionala pana in prezent? Cand si de ce ati decis sa va alaturati echipei Autonom?

Ma numesc Constantin Nistor sau Tony, asa cum ma stiu majoritatea cunostintelor, am 32 de ani si fac parte din echipa Autonom de 3 ani si jumatate. Imi amintesc si acum cum Dan [n.r. Dan Iacob, directorul operational al Autonom Rent a Car] mi-a inmanat, in mai 2011, o hartiuta pe care erau scrise 5 valori ale companiei Autonom, valori in care m-am regasit.

Pana sa ajung director Autonom Galati – Braila, am activat aproape 4 ani ca director evenimente & banqueting la un hotel de 3* din Galati, un an ca inginer tehnolog – calitate la o fabrica de semiconserve din peste, in cadrul unui proiect SAPARD de modernizare – extindere tot in Galati si inca 1 an ca inginer vanzari in Bucuresti, la o multinationala lider mondial in utilaje tip separatoare/decantoare folosite in industria alimentara.

In cei 9 ani de activitate in campul muncii au mai fost participari la conferinte nationale si internationale, publicarea unei lucrari in Spania, un brevet in turism, diplome/certificate, precum si o colaborare de 2 ani cu o firma de consultanta din Bucuresti, activitati care m-au ajutat in dezvoltarea profesionala.

Practic, domeniul industriei alimentare a fost punctul de plecare. Dupa 5 ani de Tehnologia si Controlul Calitatii Produselor Alimentare si 2 ani de Controlul si Expertizarea Alimentelor, mi-am dorit sa lucrez in domeniu. Am fost selectat chiar inainte de finalizarea studiilor la primul loc de munca, insa, in timp, a trebuit sa ma adaptez si sa caut altceva.

2. Daca nu ati fi ales sa lucrati in domeniul auto, ce alta profesie v-ar fi placut sa practicati?

Daca nu as fi ales domeniul auto, mi-ar fi placut sa urmez o cariera militara sau in Politie. Am avut cateva incercari, dar… nu a fost sa fie. Probabil SMURD ar fi fost alegerea finala.

3. Cum au evoluat agentiile Autonom Rent-A-Car Galati si Braila, de la infiintare pana in prezent? Ce cifre de afaceri ati atins în ultimii ani si ce ambitii aveti pentru viitorul apropiat?

Agentia Autonom Rent a Car Galati a fost infiintata in iunie 2006, iar pe cea din Braila am deschis-o recent, in martie 2014. In mai 2011, cand m-am alaturat echipei Autonom Galati, era un singur angajat. Agentia avea 24 de masini, iar acum avem, in total, 55, incluzandu-le si pe cele de la agentia din Braila. Atat cifra de afaceri, cat si numarul masinilor au crescut in fiecare an. Dupa cum, probabil, deja stiti, aproximativ 80% din cifra noastra de afaceri o obtinem din colaborari cu parteneri nationali si locali. Ma bucur ca am reusit sa cresc procentul de parteneri locali care, in 2011, nu prea existau. Acum ne mandrim sa colaboram cu peste 30 de firme locale.

Obiectivul nostru pentru perioada urmatoare este sa crestem numarul de clienti si sa dezvoltam piata de leasing operational, un serviciu inca nou, as putea spune, dupa mai bine de 2000 de firme cu care am interactionat in activitatea de promovare.

4. Prin ce se remarca piata rent a car din zona Galati-Braila, comparativ cu alte regiuni ale tarii?

In Galati – Braila, serviciul de rent a car se caracterizeaza prin solicitari scurte, sezoniere, din partea companiilor (in general, cele cu capital strain) sau a romanilor plecati in strainatate, care revin in tara pentru 2-3 saptamani, in concediu. Prin intermediul brokerilor, avem solicitari si de la straini, pe care reusim sa-i surprindem placut de fiecare data prin serviciile oferite. Majoritatea companiilor inca au principiul proprietatii si accepta cu greu sa inchirieze o masina, mai ales pe termen lung, iar apoi sa se desparta de ea. Dar sunt increzator ca informatia circula destul de repede, iar referintele pe care le avem si renumele pe care Autonom si l-a castigat va fi un mare plus in viitor.

Cu siguranta, daca va aparea un aeroport, se va imbunatati infrastructura, vor aparea investitori si vom creste odata cu evolutia pietei. In ciuda potentialului insuficient exploatat al oraselor Galati si Braila, am reusit sa atragem clienti prin atuurile noastre, incluzand in portofoliu chiar si companii renumite, precum General Electric sau Arcelor Mital Galati. Iata una dintre recomandarile pe care le-am primit:
“Am ramas placut impresionati de seriozitatea si comportamentul ireprosabil ale dlui. Constantin Nistor si a echipei sale, care au reusit sa rupa barierele formalitatilor corporatiste si au raspuns prompt solicitarilor noastre, venind si cu solutii in intampinarea eventualelor probleme de care am fi putut sa ne lovim.” – Ionel Mirzac, ArcelorMittal Galati

Ne mandrim ca anul acesta am semnat primul contract de leasing operational cu un partener local; deci, am spart gheata si pe acest segment.

<<Recomand tinerilor sa-si raspunda sincer la intrebarea: “Sunt dispus sa livrez fericire neconditionat la fiecare interactiune cu clientul?”>>

5. Care a fost cel mai dificil moment din cariera dvs. in cadrul Autonom Rent-A-Car?

Cel mai dificil moment a fost semestrul I din 2012 – mai exact, in ianuarie 2012, cand s-au intors in flota 8 masini inchiriate pe termen mediu, masini care asigurasera 30% din cifra de afaceri a agentiei din Galati in 2011. Ne-am revenit in semestrul al II-lea prin parteneriate noi, terminand anul pe plus. Imi aduc aminte cand, la evaluarea semestriala, Marius si Dan m-au incurajat sa ma concentrez spre ce pot face de acum inainte si nu spre lucruri pe care nu le pot controla (de exemplu, finalizarea unor proiecte pe termen mediu).

6. Cum descrieti colectivul agentiilor Autonom Rent-A-Car din Galati si Braila? Prezentati-ne pe scurt membrii echipei si cum isi percep ei seful.

Colectivul Autonom Rent a Car Galati – Braila este format din 4 membri: un director de agentie – eu, un supervisor – Mihail Anton, care de 5 ani si jumatate are grija atat de buna functionare a masinilor, cat si de clienti, Ionut Cristea – agent rent a car, pe care l-am angajat in iunie 2011, si mezinul echipei, Cornel Mocanu – agent rent a car la Braila, care in cateva zile implineste un an de Autonom.

Desi sunt considerat un sef foarte serios, aceasta este doar o aparenta. Drept dovada, am castigat locul II pe tara in 2011, la un concurs de bancuri organizat de publicatia FHM, cu urmatorul banc: „De ce canta gaina cand oua? E bucuroasa ca nu a ramas insarcinata.” 🙂

7. Ce reprezinta pentru dvs. succesul si ce recomandari le puteti face tinerilor care isi doresc o cariera in domeniul inchirierilor auto?

Pentru mine, a avea succes reprezinta increderea clientilor, persoane fizice sau juridice, pe care o castigi atunci cand revin cu solicitari si ofera un feedback onest. Motto-ul meu in tot ce fac este “Astazi o sa fac CEVA mai mult decat ieri”.

Recomandarea mea pentru tinerii care isi doresc o cariera in domeniul auto este de a fi sinceri cu ei insisi atunci cand isi adreseaza urmatoarea intrebare: “Sunt dispus sa livrez fericire neconditionat la fiecare interactiune cu clientul?”. Daca raspunsul este negativ, se pot orienta catre alte domenii, poate la fel de interesante, dar in care nu interactioneaza direct cu clientii.

„Voluntariatul iti ofera satisfactii doar daca te implici neconditionat in ajutorul semenilor.”

8. In octombrie veti participa la SemiMaraton Galati, un eveniment care isi propune sa atraga fonduri pentru diverse cauze ale comunitatii locale. De altfel, stim ca ati sustinut si proiectul “Clubul de vacanta” prin intermediul Fundatiei Autonom si ati participat la un exercitiu tactic de cooperare internationala menit sa pregateasca interventia in caz de cutremur. Ce va determina sa va implicati in astfel de actiuni?

Participarea la aceste evenimente vine dintr-o motivatie strict personala, din dorinta de a face un bine, de a ajuta fara sa ma astept la recompense. Ma bucur ca am ocazia sa alerg pentru strangerea de fonduri directionate asociatiei care se ocupa de copiii cu autism.

De asemenea, in cadrul proiectului “Clubul de vacanta”, am avut ocazia sa sprijin, impreuna cu colegii mei, trei scoli din judetul Galati cu carti pentru biblioteca. Desi era vacanta, copiii ne-au asteptat cu mare drag. Tot in acest an pot spune ca mi-am vazut un vis implinit cand am devenit voluntar in cadrul Romanian Rescue Association si am avut ocazia sa particip atat la exercitii de pregatire, cat si la interventii reale. Voluntariatul iti ofera satisfactii doar daca te implici neconditionat in ajutorul semenilor. Printre altele, sunt si donator de sange, din acelasi motiv mai sus mentionat.

9. Ce preocupari aveti in timpul liber? Aveti vreo reteta pentru echilibrul intre performanta profesionala si armonie in viata personala?

Timpul liber mi-l petrec cu familia, fac sport, citesc si, ocazional, pescuiesc. Acasa incerc sa ma dedic cat mai mult fetitei mele, Sofia Alexandra, care a aparut in viata mea in aceeasi perioada cu primul an de Autonom. Sportul mi-a placut dintotdeauna. In liceu am jucat basket, tenis de masa, iar din octombrie 2001 sunt practicant de arte martiale. Cand m-am apucat de karate, am avut un singur obiectiv: acela de a practica cat mai mult timp si de a ma autodepasi de la un antrenament la altul.

„Reteta” pe care o aplic pentru echilibru este sfatul lui Brian Tracy, pe care l-am primit live anul acesta: “Acorda atentie 100% fiecarui lucru pe care il faci atunci cand il faci”. Karatele traditional ma ajuta sa fiu prezent si cu mintea acolo unde sunt si fizic.

10. Ce nu trebuie sa rateze turistii in zona Galati – Braila?

Recomand o plimbare pe Dunare cu barca, apoi, in Galati, Faleza Dunarii, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Palatul Navigatiei, Gradina Publica. Iar in Braila, Faleza Dunarii, Gradina Mare si Gradina Zoologica. Din punctul meu de vedere, o destinatie frumoasa este aceea unde te simti bine si de care iti amintesti cu drag.

Cum imi face placere sa le arat turistilor orasul, anul acesta am facut pe ghidul pentru o clienta romanca stabilita de 22 ani in Japonia, prilej sa discutam despre atractii turistice, masini, reguli de circulatie, karate traditional, obiceiuri din Japonia, si sa exersez cateva expresii in japoneza. Apropo de reguli, promovez condusul preventiv si cred ca cine ma insoteste in masina este in siguranta din cel putin trei motive: respect colegii de trafic, pot preveni si aplana conflictele prin capacitatea de autocontrol dezvoltata la karate si pot acorda primul ajutor fiindca sunt Rescuer I in cadrul RRA Rescue Galati.

Asadar, trei motive in plus sa (re)vizitati Galati si/sau Braila si, bineinteles, sa-l cunoasteti pe Tony si personal 🙂