Interviu cu Marius Stefan pe SalesMagazine.ro

Este pasionat de oportunitatile si provocarile pe care le implica dezvoltarea si gestionarea relatiilor cu oamenii din propria echipa, precum si stabilirea de conexiuni cu oameni noi: „Succesul unui lider este dat de succesul oamenilor lui. Daca noi, ca echipa, evoluam si fiecare om are succes, asta inseamna ca si eu am succes”.

“Am vandut, vindem si vom vinde toata viata noastra”, declara Marius Stefan, fondator si manager Autonom, intr-un interviu acordat publicatiei SalesMagazine.ro. Si totusi, desi vanzarile sunt motorul oricarei afaceri, succesul este determinat de oamenii pe care ii atragem si conducem, reusita poate veni doar in echipa.

Poate va intrebati cum poti invata sa fii lider, nu doar manager.

Dupa ce ani buni a fost implicat direct in operational, Marius se axeaza acum mai mult pe strategie si leadership. In timp, afacerea Autonom a prins avant, iar piata s-a mai maturizat, prilej de perfectionare continua: “Acum, clientii sunt mult ma bine educati, informati decat acum 10 ani. Iar un vanzator profesionist foarte bun este cel care evolueaza la rolul de consultant care ofera solutii clientului”.

Diversificati si imbogatiti bagajul de cunostinte. Marius citeste 2-3 ore pe zi si considera ca are de invatat de la toata lumea. Cartile l-au atras inca din copilarie, lectura fiind o pasiune deprinsa din familie si transmisa apoi si in echipa de peste 200 de colegi cooptati in companie. Il inspira cartile lui Daniel Pink, precum „Drive”, despre ceea ce ii motiveaza pe oameni, si “To Sell Is Human”: „Toti vindem. Ne vindem pe noi in orice interactiune, indiferent ca suntem contabil sau arhitect sau vanzator. […] De copii, suntem programati sa vindem.”

Gasiti un mentor, este un pas major spre dezvoltare personala si profesionala. De-a lungul carierei, Marius a avut mai multi mentori. Primul a fost profesorul de matematica, cel care l-a invatat valoarea muncii planificate si importanta eticii. Apoi, un fost sef de la o companie l-a invatat sa fie mai putin impulsiv, sa inteleaga bine contextul si sa cantareasca deciziile inainte de a actiona. Si, nu in ultimul rand, “profesorul de negociere care m-a invatat sa tac din gura”.

Nu va opriti din invatat. Marius isi planifica partea de invatare, atunci cand e vorba de traininguri, conferinte, oameni interesanti pe care doreste sa ii cunoasca. Participa la conferinte si evenimente de networking, activeaza in fundatii non-profit sau organizatii profesionale, unde lucreaza efectiv cateva ore, si a creat un grup master-mind, ce include oameni diferiti, dar cu pasiuni si subiecte comune; se intalnesc o data la doua saptamani si impartasesc idei legate de afacerile lor.

Mai multe pe acest subiect va invitam sa cititi in interviul integral, aici. Lectura placuta!