Interviu cu un om fain – Ovidiu Ștefan-Ignat, Manager Departament Logistică în Autonom

Ovidiu Ștefan-Ignat este unul dintre cei mai vechi angajați din Autonom. Este pasionat de domeniul auto și de călătorii, campion la raliuri și unul dintre cei mai buni „instructori auto” pentru colegii fără experiență în șofat. Vă invit să aflați mai multe despre colegul nostru de la Piatra-Neamț.

Știm că faci parte din „vechea gardă”, anul în care te-ai angajat fiind 2007. Ai putea să ne descrii, pe scurt, cum ai perceput evoluția Autonom-ului și, totodată, care au fost principalele tale atribuții de-a lungul anilor?

Da, într-adevăr, m-am angajat în anul 2007 ca Agent Rent-a-Car, iar în momentul de față sunt Manager Departament Logistică. Totul a fost firesc, a venit de la sine. Practic, am crescut odată cu Autonom, iar de la an la an am devenit cea mai bună versiune „a noastră”. Atribuțiile mele în firmă sunt: închirierea autoturismelor, prin oferirea serviciilor de cea mai bună calitate, răspund de intreținerea întregului parc auto din Piatra Neamț, sunt mentor și mă ocup cu instruirea noilor colegi. Am grijă să mențin constant o relație excelentă cu clienții/colegii/colaboratorii tehnici, pentru a rezolva orice problemă într-un timp cât mai scurt, astfel încât toată lumea să fie mulțumită.

Hai să ne întoarcem puțin la copilărie. Ai putea să ne povestești cum erai atunci?

Eram un copil vesel, îmi plăcea să mă joc afară până târziu, îmi plăcea foarte mult matematică, drept pentru care am participat și la olimpiade.

Vrei să ne împărtășești cea mai frumoasă amintire din copilărie?

Cele mai frumoase amintiri din copilărie erau momentele în care mergeam în vacanță la mare cu familia și petreceam cât mai mult timp împreună. Atunci am învățat să joc table, șah, remi, să înot, fiind într-o competiție continuă cu fratele meu.

Ce meserie visai să practici?

Pilot de avioane, dar am ajuns să „pilotez” mașini 🙂

Ce facultate ai urmat și în ce măsură te-au ajutat informațiile dobândite în perioada studenției la locul actual de muncă?

Deși visam să ajung pilot de avioane, datorită pasiunii pentru cifre și calcule, am urmat Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, în cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău și Masteratul în Audit Financiar și Consiliere, la Academia de Studii Economice din București. Chiar dacă nu am profesat în domeniul acesta, sunt elemente de care țin cont și acum: comunicarea, claritatea și transparența în furnizarea informațiilor; știu să-mi asum răspunderea pentru ceea ce fac.

Știm că ai fost dat exemplu pentru modul în care ai interacționat cu Mystery Shopper. Ce sfaturi le-ai da colegilor mai puțin experimentați?

Empatia este modalitatea prin care mă diferențiez de alți colegi. Cheia succesului este abilitatea de a asculta și de a oferi cele mai bune servicii adaptate nevoilor lor.

Ai avut vreun mentor sau vreo persoană care te-a influențat/ ajutat în dezvoltarea personală?

Persoana care a fost deschizător de drumuri și căreia îi mulțumesc pentru ceea ce sunt astăzi este Marius Gherman. De la el am învățat tainele serviciilor rent-a-car. El a fost omul/prietenul care a crezut în mine, m-a provocat mereu să cresc, el este omul care formează oameni cu principii și valori demne de urmat.

Ce altă profesie ți-ar fi plăcut să practici?

Sunt pasionat de domeniul IT de mic. De când au apărut calculatoarele și internetul în România, foloseam intens calculatorul, știam totul despre sistemele de operare și îmi ajutam prietenii, ori de câte ori aveau nevoie. Îmi place să caut tot ce înseamnă noutăți în domeniul IT și să-mi îmbunătățesc mereu calculatorul.

Îmi place să lucrez cu tot ce înseamnă IoT (Internet of Things). Am o casă „inteligentă”. Mi-am instalat singur în casă prize inteligente și am făcut ca toate becurile, calculatorul, centrala termică să poată fi închise/deschise de pe telefon.

Ce profesie nu ai practica nici în ruptul capului?

Cu sigurantă, n-aș putea fi vreodată profesor de balet. 🙂

Ai putea să ne zugrăvești o zi obișnuită din viața ta personală?

O zi obișnuită din viața mea începe cu o ceașcă bună de cafea, alături de un articol de pe digitaltrends.com sau o carte. După-amiază ieșim în oraș cu prietenii sau la shopping, iar seara ne place să stăm la povești să căutăm destinații, pentru a planifica următoarea evadare.

Atât eu, cât și soția avem o mare pasiune pentru a călători, ne place să ne organizăm singuri călătoriile, în cele mai mici amănunte (de la căutat oferte de bilete de avion, cazare, obiective, la obiceiuri și tradiții).

Dacă nu ai fi constrâns de nimic, ce ți-ar plăcea să faci?

Pentru mine, nu a existat niciodată cuvântul „constrâns”, mereu mi-am urmat instinctul și am făcut doar lucrurile care mi-au plăcut.

Știm că îți place să călătorești. Care a fost locul cel mai frumos pe care l-ai vizitat?

Oooo, nu există un loc cel mai frumos. Am vizitat într-adevăr multe țări: Malta, Italia, Turcia, Thailanda, Malaezia, Cambodgia, Indonezia, UAE, Aruba și multe altele. Toate au farmecul lor, au povestea lor. Eu personal nu cred că a existat doar o locație „cea mai frumoasa”, cred în experiența trăită în locul respectiv.

Din fiecare călătorie, am avut ceva de învățat, de la cuvinte simple de salut sau mulțumire, mâncăruri noi, până la acceptarea fiecărui om așa cum este. Câștigul cel mai mare a fost când am înțeles că trebuie să pun accent pe experiențe, și nu pe lucruri.

Ai putea să ne împărtășești o experiență mai puțin obișnuită pe care ai trăit-o într-una dintre călătorii?

Am mers într-o piață din Bangkok. Acolo erau o multitudine de fructe exotice, din toata paleta coloristică, greu de refuzat poftei. Am luat câteva bucăți din fiecare, iar odată ajunși în camera de hotel, am căutat pe Google să vedem cum se numesc și dacă pot fi consumate (care parte poate fi consumată). Atunci am făcut cunoștința cu rambutan, mangosteen, pepene galben cu coarne, fructul dragonului, jackfruit, lici, duke, dar, mai ales, durian. După consum, am înțeles motivul pentru care toate magazinele nu acceptau să ai un astfel de fruct la tine. 🙂

Care consideri că este cea mai mare realizare a ta?

Cea mai mare realizare este familia. Este locul unde ești mereu înconjurat de înțelegere și suport, unde visurile găsesc o cale de a deveni tangibile, unde ai mereu cu cine împărși momente extraordinare.

Îți reproșezi ceva ce nu ai făcut?

Nu am reproșuri, îmi place să-mi ghidez viața după anumite principii și să pun accent doar pe lucrurile care-mi plac.

Care este cel mai mare compromis pe care l-ai făcut de-a lungul vieții?

Un singur compromis am făcut în viață, acela că m-am însurat 🙂

Care este cartea care ți-a plăcut cel mai mult din domeniul dezvoltării personale?

„Factorul Fred – cum poate pasiunea pentru ceea ce faci să transforme obișnuitul în extraordinar” de Mark Sanborn.

O carte pe cât de ușoară, pe atât de profundă. Fred este un exemplu de împlinire personală și excelență în tot ceea ce face.

Care este calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la oameni?

Apreciez foarte mult la oameni onestitatea și integritatea.

Dacă ai fi, pentru o zi, managerul firmei, ce schimbare ai face?

Nu aș schimba nimic. Dacă aș fi pentru o zi manager, aș aduna cât mai mulți colegi și am vorbi despre hobby-urile noastre, astfel încât să ne cunoaștem mai bine, celebrând astfel și reușitele firmei împreună.

Cui i-ai mulțumi pentru ceea ce ești astăzi?

Familiei mele și, în special, soției mele care mă acceptă așa cum sunt și mă încurajează în tot ceea ce vreau să fac. Ea este persoana care mi-a insuflat din tainele călătoriilor, de la ea am învățat să-mi deschid inima și mintea, pentru a face loc noilor idei și provocări.

Cum ai vrea să-și aducă aminte ceilalți de tine?

Mystery Shopper 🙂