Salutare,
Săptămâna aceasta continuăm recomandările de resurse de învățare și vorbim despre obiceiuri bune și obiceiuri mai puțin bune, despre performanța obținută prin comportamente mici care, așezate împreună și repetate, formează deprinderile care ne schimbă atât viața profesională, cât și cea personală.
Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.
Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
#EvolveDaily by Auyonom

Suntem suma obiceiurilor noastre, un text de Mihai Nicolescu, Sales Manager SMEs Autonom.
Oportunitatea de a face parte dintr-o cultură organizațională centrată pe învățare și evoluție zilnică m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt. Pentru mine învățarea nu reprezintă un proces izolat, ci este un proces de transformare prin interacțiunea cu multe povești și experiențe trăite alături de oamenii din jurul meu. De aceea, am ales să împărtășesc câteva idei despre obiceiuri bune care ne influențează viața profesională și personală, mai mult decât ne-am închipui și obiceiuri mai puțin bune asupra cărora ar trebui să reflectăm.
Schimbarea vine din efortul de a schimba sistemul nostru de convingeri. Felul în care facem lucrurile vine din modalitatea în care am fost învățați și ține de sistemul nostru de credințe personale. Însă conștientizarea și dorința de a le modifica sunt baza apariției unor obiceiuri noi, pe care să reușim să le păstrăm.
Suntem suma experiențelor noastre, suma oamenilor pe care i-am întâlnit. Unii ar zice că suntem definiți de ceea ce facem când nu ne vede nimeni. Însă ideea cu care eu am rezonat cel mai mult este aceea că suntem suma obiceiurilor noastre. Indiferent dacă suntem conștienți de ele sau nu.
Ca să schimbăm un obicei mai întâi trebuie să ne dăm seama că trebuie schimbat. De obicei focusul nostru este orientat către rezultate și efortul pe care îl depunem pentru a le obține. Mai puțin pe cum ajungem acolo, ce facem în mod automat sau ce comportamente repetăm și care dintre acestea ne ajută sau ne sabotează.
Pentru a crea un nou obicei trebuie să definești ce vrei, când și cum îl vei face. Atunci când m-am hotărât să alerg primul maraton mi s-a părut un exercițiu de voință și încăpățânare, la început. Apoi cu fiecare trezire și pas nou pe care l-am introdus în programul de antrenament, am ajuns mai aproape de conștientizarea procesului. Am început treptat să văd acel timp prețios, să mă bucur de el și să nu îl mai resimt ca un efort. Niciodată nu m-am simțit atât de bine, trup și minte.
Mihai a avut o evoluție frumoasă în cei 12 ani de când face parte din echipa Autonom și conduce în acest moment divizia de SMEs. La muncă este pasionat de învățare și cum să crească alături de echipa sa, de stabilirea de parteneriate autentice și reale alături de clienții să. În timpul său liber călătorește alături de familie, învață să cânte la chitară, îi place să își depășească limitele, astfel în toamna lui 2022 a reușit să alerge primul lui maraton.
#DozaDeLectură

Am ales pentru acest episod o carte pe care unii dintre voi au citit-o deja, dar care merită să o păstrăm aproape ca pe un partener de drum. Atomic Habits, scrisă de James Clear, este o carte care are la bază povești dar și știință, o carte despre performanța obținută prin mici unități atomice care, așezate împreună și repetate, dau acele deprinderi pe baza cărora ne schimbăm viața.
Secretul rezultatelor bune trebuie căutat în sistemele pe care le folosim. Obiectivele vorbesc despre rezultatele pe care dorim să le obținem, însă sistemele vizează procesele care duc la obținerea acestora. Urmărirea planului de acțiune și a progresului sunt cele care face diferența.
Un obicei atomic este o practică obișnuită, simplă și ușor de făcut, dar care devine puternic atunci când este repetat de foarte multe ori. Rezultatele remarcabile pe termen lung vin din schimbările aparent infime în rutina noastră, repetate cu stoicism în fiecare zi. Performanța nu necesită eforturi dramatice, ci constante.
Amenințarea succesului nu este eșecul, ci plictiseala. Atunci când ne dorim să formăm noi obiceiuri este necesar să respectăm 4 pași: să le facem vizibile, atractive, ușor de efectuat și să ne ofere satisfacție. Tindem să măsurăm tot în viețile noastre și vrem mereu să avem un progres vizibil. Scăpăm printre rânduri multe transformări, pentru că ne obișnuim cu ele, ne pierdem entuziasmul și renunțăm.
Nu trebuie să măsurăm tot și nu trebuie mereu să avem un progres vizibil. Câteodată progresul care nu se vede face diferența și sunt aspecte pe care le putem pierde din vedere. Trăim cu impresia iluzorie că schimbarea este liniară și de aceea, dacă nu vedem progrese imediat, ne descurajăm și abandonăm misiunea.
Există un paradox al progresului. Scopul stabilirii obiectivelor este de a câștiga, însă construirea unor procese are scopul de a continua jocul pe un termen lung. Nu trebuie să uităm că într-o competiție, obiectivul tuturor echipelor este acela de a câștiga însă doar una îl atinge în final. Diferența este dată de urmărirea planului de acțiune și a progresului, altfel spus este despre călătorie și nu despre destinație.
#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom
În ce vrei să investești mai mult timp și energie?
#DeAscultat
Astăzi recomandăm episodul 3, din seria doi a podcastului Mind Architect, realizat de Paul Olteanu. Din acesta veți afla despre rutine folositoare și rutine dăunătoare și despre cum pot fi construite obiceiuri noi, implicând doi actori din creierul nostru: pofta și impulsul Elefantului.
Puteți asculta acest podcast și pe: