Salutare,
Și pentru că săptămâna aceasta am sărbătorit iubirea în toate formele ei, povestim în episodul de astăzi despre iubirea de sine, despre relația dintre vulnerabilitate și curaj, cum să îndrăznim să pășim în arenă fără cel mai dur critic al nostru.
Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.
#LeadingYourProgress by Fundația Leaders
Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din modul în care ne transformăm. Avem nevoie de curaj pentru a ne descoperi vulnerabilitățile iar și iar, în tot acest proces al schimbării și de blândețe, pentru a putea filtra cu înțelepciune evenimentele și întâmplările vieții.
Pe toată această axă a vulnerabilității, între curaj și blândețe, se află iubirea de sine. Aceasta este o stare pozitivă, un amestec de fiecare dată diferit între conștientizarea propriei valori individuale, acceptarea imperfecțiunilor și respectul față de sine ca întreg, ca persoană unică și irepetabilă. Ca orice lucru de durată ce se construiește în timp, iubirea de sine nu face excepție. Lăsăm aici câteva recomandări care să vă ajute în acest proces:
Întrebați-vă cum vă simțiți într-o situație dată. Fie că vorbim de evenimente actuale sau că identificăm puncte cheie din trecut, trebuie să căutăm să vedem ce emoții au stârnit acestea în noi. ”Cum ne face asta să ne simțim?” e o întrebare puternică, iar construirea unei hărți emoționale e un instrument de bază al propriei conștientizări.
Spunem da momentelor de vulnerabilitate. Fie că împărtășim un gând înfricoșător unei persoane în care avem încredere sau că ne luăm un task pe care nu știm să-l facem, trebuie să ne dăm voie să plonjăm din când în când în necunoscut și să urmărim ce descoperim despre noi. Și este important este să acceptăm aceste descoperiri cu blândețe, fără a ne judeca.
Viața ar trebui trăită în baza unor limite sănătoase. Care sunt aspectele pe care nu le negociem din viața noastră? Fie că vrem să ne odihnim 8h pe noapte sau să ieșim de minim trei ori pe săptămână în oraș cu prietenii deoarece ținem la relațiile sociale, important este să identificăm ce-i important și să prioritizăm aceste aspecte.
Între curaj și blândețe, cum alege să construim iubirea față de noi?
#DozaDeLectură
Pentru recomandarea de lectură de săptămâna aceasta am ales-o pe Brene Brown deoarece demolează mitul cultural al vulnerabilității văzută ca o slăbiciune și demonstrează că, dimpotrivă, este trăsătura care ne arată măsura reală a curajului. Curajul de a fi vulnerabil este o lectură plăcută și revelatoare, are idei utile pentru toate rolurile importante pe care le jucăm în viețile noastre zi de zi.
„Nu este criticul cel care contează sau cel care stă pe margine. Meritul este al celui care se află în arenă; al celui care are fața murdară de praf, sudoare și sânge; al celui care greșește și ratează în mod repetat; al celui care cunoaște entuziasmul și devoțiunea și care se dăruiește unei cauze care merită efortul; al celui care, în cel mai bun caz, cunoaște triumful unei mari realizări, iar în cel mai rău caz, eșuează după ce a îndrăznit ceva extraordinar”, Theodore Roosevelt
Îndrăznește cu orice preț să fii tu. Ar trebui să nu ne rezumăm doar la victorii sau înfrângeri, ci să ne implicăm cu toată ființa în ceea ce facem, să avem curajul de a fi noi și să simțim. Intensitatea emoțiilor pe care le simțim nu poate fi diminuată selectiv. Trebuie să fim atenți la cele trei armuri pe care le construim în copilărie și pe care le folosim: bucuria rău-prevestitoare, perfecționismul și anestezierea afectivă. Este foarte important să ne dezvoltăm: autenticitatea, compasiunea, reziliența, sentimentul de recunoștință, intuiția, creativitatea, starea de calm, să dedicăm timp odihnei, jocului, muncii care are sens și să râdem.
Cultura nemulțumirii sau problema lui “eu însumi nu sunt de ajuns”. Credem că nimic nu este suficient de bun, de frumos, deoarece trăim într-o cultură a nemulțumirii și mai multe de atât, credem în ea, credem că noi înșine nu suntem îndeajuns. Este necesară cultivarea credinței în propria valoare și să nu mai pierdem timp calculând ce avem, ce ne dorim sau ce ne lipsește.
Miturile vulnerabilității trebuie demontate. Cel mai des întâlnite patru mituri sunt: vulnerabilitatea = slăbiciune, nu stă în firea noastră să fim vulnerabili, vulnerabilitate = renunțare la intimitate și cel important este să ne descurcăm singuri. Câteodată, atunci când îndrăznim să pășim în arenă, cel mai dur critic al nostru rămânem noi înșine.
Suntem așa cum ne-am dori să fie copiii noștri când vor fi mari? Calea de a ne educa copiii să îndrăznească, să aibă curajul de a face ceva cu orice preț nu este metoda, ci de a ne uita la noi și a vedea cum suntem.
#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom
Cum ai grijă de tine? Cum îți întreții starea de bine?
#DeAscultat
Astăzi recomandăm TED Talks și speech-ul inspirațional a lui Brene Brown.