Salutare,
Astăzi discutăm despre cum gândurile spontane sau conținuturile etichetate ne reglează comportamentele și reprezintă de fapt rădăcinile progresului și a reușitei sau eșecului nostru. Calitatea credințelor este cea care joacă un rol foarte important și împreună cu valorile noastre, sunt cele care ne modelează viața.
Este important să ne uităm la situația prezentă, să observăm, să experimentăm, să facem un pic mai bine astăzi decât ieri și să ne dozăm acel amalgam de lucruri, cărora le atribuim valoare de adevăr destul de ușor.
Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
#evolutionjourney by Trend Consult
Credințele limitative și ce ar spune Inner Voice? Un text de Roxana Mîțu, People Growth Coordinator Trend Consult.
Deși auzisem de multe ori că am o voce frumoasă și știam și faptul că am ceva de spus, până să deschid microfonul și să înregistrez un podcast, gândul ascuns și înrădăcinat pe care a fost nevoie să îl dezgrop din străfundurile minții a fost unul care spunea „Nu e destul loc sub soare”. Dacă gândul meu ar fi vorbit așa clar și simplu cum am spus eu, poate nu ar fi durat ani buni procesul de schimbare din mintea mea. Gândul acesta era ascuns sub forma unor delimitări și credințe limitative despre mine, despre alții și despre viață în general. Mă gândeam că nu are rost să pornesc un podcast pentru că sunt deja foarte multe, că încă nu am certificarea de terapeut pe care mi-o doresc, că nu am timp să fac lucrurile la standardele de calitate pe care le vreau, pentru că este confuzant pentru clienții mei să fac parte dintr-o organizație și în același timp să am și un proiect singură.
Credințele noastre învățate și educate în timp despre ce e posibil și nu e posibil, despre ce e rezonabil și ce e nerezonabil ne pot ține în loc.Credințele limitative despre noi înșine construiesc garduri acolo unde nu este locul. Spre exemplu gândurile că noi nu suntem oameni de customer, de sales, oameni de teren, de birou, că noi nu ne pricepem cu cifrele sau gândul că noi nu ne pricepem cu vorbitul în public, rulează ca un program automat și dirijează limitativ deciziile și alegerile noastre.
Credințele limitative despre alții ne fac să credem că deținem deja răspunsurile și limitează modalitatea în care comunicăm. Și în acest sens vă ofer două exemple: „Nu pot să încep să le spun cu adevărat ce cred pentru că or să creadă că sunt agresiv” sau „Nu pot să le cer să mai aducem încă un om în echipă pentru că or să creadă că sunt slab.”
Două dintre cele mai des auzite credințe limitative despre viață în general sunt: „Nu am timp pentru asta” și „Am 40 de ani, cum să fac asta la vârsta mea?!”.
Credințele noastre limitative sunt gânduri învățate însă la noi se află puterea să le înlocuim. Avem capacitatea să schimbăm unghiul, perspectiva și să construim noi gânduri care să ne servească mai bine obiectivele și dorințele noastre din momentul respectiv. O metodă apropiată de sufletul meu pe care o folosesc este cea a Reframing-ului. Ea presupune să luăm tabloul la care ne uităm (o situație, un eveniment, o persoană sau propria persoană) și să îi punem o altă ramă sau să îl așezăm altfel. Iar ca să facem asta avem nevoie de alte întrebări, mai multe decât cele pe care ni le adresăm în mod normal. Așa că vă las cu preferatele mele și cu invitația de a testa câteva întrebări atunci când simțiți că v-ați blocat într-un gând:
- „Ce câștig din faptul că nu am obținut ceea ce îmi doream?” (de exemplu: ce câștig pentru că nu am obținut promovarea?)
- „Ce apăr spunând că nu pot face ceva ce îmi doresc?” (de exemplu: ce apăr spunând că eu nu pot face vânzări?)
- „Ce argumente ar aduce avocatul apărării celuilalt împotriva mea?” (de exemplu: ce ar spune avocatul apărării celuilalt că e responsabilitatea mea în legătură cu o anumită ceartă?)
La final, mai adaug un ingredient secret. Reframing-ul merge bine cu umor sănătos, nu cu ironie. Merge bine cu umor simplu și dătător de energie, iar pentru asta vă recomand cartea „My voice will go with you”, scrisă de Milton Erickson.
#DozaDeLectură
Recomandarea de săptămâna aceasta credem noi că va schimba felul în care înțelegeți realitatea. Hans Rosling, în Factfulness face apel la date, la cifre, la fapte și la știință, pentru a ne arăta că majoritatea omenirii se înșală în legătură cu lucrurile de bază și realitatea reprezintă de fapt o formă mult mai bună decât avem noi impresia.
Viziunea noastră despre lume este distorsionată pentru că lăsăm prejudecățile automate să răspundă în locul nostru. Ne formăm convingerile și viziunea asupra vieții fiind prea puțin conștienți de aceste instincte, care pot consolida o imagine despre societate complet diferită față de cea reală. Concluzia autorului după o comparație între răspunsurile oferite de oameni de știință, studenți, diplomați și cimpanzei exemplifică acest lucru. Cimpanzeii oferă răspunsurile printr-un proces stocastic și sunt mai aproape de realitate decât marea majoritate a oamenilor pregătiți din punct de vedere educațional.
Utilizăm cu ușurință etichete binare ca să încadrăm informațiile în categorii ce simplifică înțelesul. Oamenii sunt expuși la o capcană a instinctului uman care remodelează viziunea asupra lumii în mod binar, simplu și intuitiv: bine și rău, eroi și răufăcători, noi și ceilalți. Spre exemplu jurnaliștii sunt conștienți de acest lucru, scopul fiind acela de a stârni interesul cititorilor prin intermediul poveștilor.
„Dă-i copilului un ciocan și va vedea totul în jur ca un cui.” Pentru a vedea lumea cât mai exact, avem nevoie de perspective multiple. „Trăim sub imperiul instinctului unei singure perspective, suntem atrași de ideile simple, ca de pildă toate problemele au o singură cauză și cu toții trebuie să fim împotriva sau toate problemele au o singură soluție și, evident cu toții trebuie să fim întotdeauna pentru. Problema e că în acest fel ajungem să nu mai înțelegem nimic din lumea asta!” Lumea nu trebuie privită copilărește.
Trăim într-un paradox al transmiterii imaginii unei lumi periculoase, în timp ce lumea nu a fost niciodată mai puțin violentă și mai mult sigură. Cifrele arată că lumea devine mai sigură și mai bogată decât a fost vreodată și se îmbunătățește tot timpul. Când lucrurile se îmbunătățesc, de multe ori nu auzim despre ele și ne oferă o impresie sistematică exagerat de negativă asupra lumii din jurul nostru.
#Întrebăricusens din Jocul Autonom
Care a fost cel mai înfricoșător lucru pe care l-ai făcut?
#DeAscultat
Vă recomandăm să faceți Quiz-ul pe care Hans și Ola Rosling îl propun la TED Talks și după să aflați mai multe despre modalități în care putem fi mai puțin ignoranți cu lumea.
Pe data viitoare!