Salutare,
În episodul de astăzi povestim despre oameni, lume și viață, despre ce descoperim și învățăm dincolo de granițele cunoscute și confortabile și despre găsirea propriului sens.
Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
#aerproaspătpentruminte by Andreea Roșca
În martie 2023, conversațiile live The Vast & The Curious au avut un invitat mai special: Alexandru Stermin, explorator, biolog și profesor. Are studii de filozofie, religie și psihologie pozitivă.
A vorbit cu Andreea Roșca despre ce răspunsuri a descoperit călătorind din jungla Amazonului în pustiul Siberiei, și de la Carnavalul de la Rio la Beijing. Alexandru crede că, explorând lumea, descoperim geografia ființei noastre, cu continentele ei luminoase sau întunecate.
Ca partener strategic al acestei serii de conversații, Autonom vă prezintă trei idei esențiale din acest interviu:
Cum faci o călătorie extraordinară? Fiecare călătorie e făcută din pași. Dacă îți stabilești o destinație, lucrurile se întâmplă dacă faci constant pași în direcția ei. Disciplina aceasta are, însă, nevoie de foarte mult spațiu pentru neprevăzut și surpriză.
Teme-te de pericolele de care te poți feri. Pericolele de care ne putem feri sunt cele în legătură cu care putem face ceva. Trebuie să ne gândim și să ne concentrăm doar pe ceea ce putem noi controla, pe ceea ce ține de noi. Teama de pericolele de care nu ne putem feri este un consum inutil de energie, pentru că nu putem influența lucrurile în niciun fel.
Idealuri în locul obiectivelor. Să luăm deciziile în funcție de idealuri ne poate salva. Dacă ne facem agenda zilnică în funcție de obiective, ne putem gândi că am ratat dacă, la finalul zilei, nu le-am atins. Dacă ne facem agenda în funcție de idealuri, știm că nu le putem atinge, dar dau un sens pozitiv vieții.
#DozaDeLectură
Recomandăm pentru săptămâna aceasta Omul în căutarea sensului vieții, de Viktor E. Frankl, o carte scrisă într-un mod absolut captivant, în care simți și trăiești intens.
Aceasta este o poveste despre supraviețuire prin strădania de a da sens vieții, chiar și în situația unor întâmplări extreme pe care viața le aduce în calea noastră.
Fiecare om are capacitatea de a-și schimba comportamentul și atitudinea în orice situație, iar un scop al vieții ne ajută să depășim orice fel de dificultăți. Cei care au un „de ce” pentru a trăi, pot trece peste aproape orice „cum”.
Omul poate pierde orice, în afară de libertatea de alegere a modalității proprii de a reacționa. „Orice îi poate fi luat unui om, cu excepția unui singur lucru: ultima libertate umană – aceea de a-și alege atitudinea într-o anumită circumstanță, de a-și alege propria cale.” Experiențele povestite din lagăre reprezintă dovezile capacității umane de a-și păstra libertatea spirituală, în mod independent de condițiile întâmpinate.
Nu trebuie căutat un sens abstract al vieții, fiecare din noi are vocația sa specifică și misiunea îndeplinirii unor sarcini particulare. Teoria lui Frankl se centrează pe sens („logos”, în limba greacă), mai precis pe voința de sens a omului, în contrast cu voința de plăcere din psihanaliza freudiană și cu voința de putere din psihologia adleriană. Logoterapia susține existența a trei modalități de identificare a sensului vieții: prin creație și acțiune, prin experimentarea a ceva sau întâlnirea cu cineva și prin atitudinea în fața suferinței inevitabile.
Dorința este tata gândului și frica este mama întâmplărilor.
Umorul este o modalitate de a trece mai ușor peste situații și chiar ne poate ajuta să supraviețuim.
#întrebăricusens din Jocul Autonom
Dacă cineva ar trebui să povestească viața ta, cine ai vrea să fie povestitorul?
#DeAscultat
Pentru inspirația din căști am ales episodul Ce sens are viața noastră, o perspectivă neuro științifică, din seria 4 al podcastului Mind Architect, realizat de Paul Olteanu.
Pe data viitoare!