Viața este un maraton, nu un sprint #25

Salutare,

Pentru astăzi v-am pregătit câteva idei despre contexte de învățare care ne schimbă traseele în viață, despre mici obiceiuri repetitive și disciplină. Prin sport putem să schimbăm ce facem, să cultivăm elemente precum răbdarea sau un stil de viață sănătos și să intrăm într-un proces de învățare cu pași mici, dar transformatori.

PS: În weekend vă dăm întâlnire la Bucharest HALF MARATHON și la #Autonom10km în Piața Constituției.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#RunInBucharest

Valeria Racila van Groningen - Run in Bucharest

Sportul înseamnă viață, sănătate și energie, un text pregătit de Valeria Răcilă van Groningen, Președintele Bucharest Running Club și Campioană Olimpică la canotaj simplu vâsle.

Valeria are numeroase premii obținute la competiții internaționale, precum Campioană Olimpică la canotaj simplu vâsle la Los Angeles, în 1984, bronz la Olimpiada de la Moscova, în 1980, la dublu vâsle, două medalii de bronz și două de argint la Campionatele Mondiale de Canotaj în 1979, 1981, 1982 și 1985. A participat la peste 25 de maratoane şi semimaratoane internaţionale, iar în prezent este președintele Bucharest Running Club, organizatorul celor mai mari evenimente sportive de alergare urbană din România omologate internațional.

Alergând nu doar ne menţinem în formă, ci lăsăm în urmă toate gândurile negative, toată oboseala mentală acumulată în timpul zilei şi devenim mult mai stăpâni pe noi. Reprezintă momentul în care pot fi eu cu mine însumi, pot să-mi limpezesc mintea, să-mi fac planuri. Este un act de contemplare care îți eliberează mintea și faci loc pentru idei noi și pentru creativitate, generezi energie. În plus, este cea mai ușoară și mai eficientă metodă de a rămâne în formă.

Este nevoie de disciplină, dar cu cât alergăm mai mult cu atât devine o parte a vieții noastre de zi cu zi. Alergarea este sportul în care nu există scuze, cum ar fi faptul că nu avem timp sau că vremea este rea, pur și simplu ne punem pantofii în picioare și începem să fugim. Într-o zi care are 24 de ore întotdeauna este timp pentru sport, e doar o problemă de organizare și de dorință. Mai ales că este un sport ușor de făcut care, fără prea multă pregătire, se poate face oricând și oriunde. Important e să vrem.

Pregătirea nu are loc numai într-o anumită perioadă înainte de concurs, pregătirea este un proces continuu, pe toată durata anului, cu alternarea stilurilor de antrenament și a alimentației. Dar ne trebuie un obiectiv în față, o motivație pentru care să ne antrenăm.


#EvolveDaily by Autonom

Alex Niezgoda, Director Regional de Vânzări, Autonom - Despre contexte de învățare, proces și acceptare

Despre contexte de învățare, proces și acceptare, un text pregătit de Alex Niezgoda, Coordonator Regional de Vânzări.

Traseul meu în Autonom a urmat o perioadă frumoasă de creștere, în care am avut norocul să întâlnesc oameni care fac performanță și care, cu o răbdare și o încredere neclintită, au muncit împreună cu mine, la evoluția mea pas cu pas. Oamenii din jurul nostru sunt cei care creează sau pot zădărnici potențialul nostru, iar încrederea și optimismul reprezintă două dintre elemente care se transmit prin cercul mai apropiat sau mai depărtat nouă. Spun acest lucru pentru că, am trecut prin mai multe etape și am învățat ce înseamnă răbdarea, disciplina, dar și curajul și acceptarea situațiilor în care ne aflăm. Este important să înțelegem că suntem într-o călătorie deschisă și calea pe care mergem este mai importantă decât destinația finală. Este un proces de acceptare, răbdare, transformare și multă disciplină. Împărtășesc în acest episod câteva idei despre calea mea și care sper să vă ajute sau să vă inspire:

Avem nevoie de contexte de învățare potrivite pentru a ne dezvolta. Evoluția noastră este potențată de oamenii din jurul nostru, care ne pot crea potențialul sau ni-l pot limita. Atunci când ne aflăm într-un mediu benefic procesului nostru de transformare, în care regăsim aceleași valori, în care putem face lucruri diferite, poate fi accelerat. Este vorba de energie, de sens și de bun-simț puse împreună.

Vorbim despre un proces continuu în care este foarte important să nu ne oprim. Testăm, greșim, pornim din nou la drum să testăm, iar acest flux reprezintă de fapt adâncirea în procesul de învățare. Viața este ca un „journey” și avem nevoie de răbdare și disciplină, de a urmării pas cu pas progresul, fără a sări peste etape. Învățarea de fapt ne bate la ușă, iar noi trebuie să îi deschidem și să intrăm în proces.

Feedback-ul colegilor te ajută să realizezi ce imagine ai și cum te comporți de fapt cu cei din jurul tău. Am trecut printr-un moment în care în urma unui chestionar 360 am aflat că percepțiile pot fi diferite și că rezultatele spun doar o parte a poveștii tale de creștere. Interacțiunea cu ceilalți și folosirea unui limbaj adecvat contribuie la modalitatea în care se construiește realitatea în interacțiunile cu ceilalți și ne definesc ceea ce este posibil și real. Oamenii au nevoie de claritate în privința obiectivului comun, de un climat de încredere în care au posibilitatea de a avea o voce, de empatie, onestitate și să simtă că fac parte din aceeași poveste. Atunci când avem încredere unii în alții acționăm într-un anumit sens comun, pe care ni-l definim împreună și chiar dacă, uneori valorile diverg, coerența se obține din ce pot să creez eu pentru mine și pentru alții.

Învățarea din propriile greșeli este dureroasă, dar reprezintă și cea mai rapidă modalitate de a deveni mai buni în ceea ce facem. În primul rând este important, după ce am conștientizat ce s-a întâmplat, să ne dorim să schimbăm. În acest proces oamenii reprezintă cheia și este util să ne înconjurăm de oameni pozitivi și de valoare, pe care să-i lăsăm să-și facă treaba. Noi ne ocupăm doar ca acest puzzle să aibă o imagine cât mai clară și funcțională și să ne cultivăm răbdarea. Echipa noastră este ca o familie și fiecare din noi are roluri predefinite, pe care le adaptează și lucrează împreună cu ceilalți.

Cititul reprezintă un obicei care ne poate schimba traseul în viață. În cazul meu așa a fost. Dacă nu citiți este important să vă definiți acest obicei. Acumularea de informații, precum și exercițiul de a implementa cu regularitate ce am reținut, sunt cele care determină ulterior conexiunile și ne ajută să ne facem treaba mai ușor, să aplicăm și să înțelegem multe situații de zi cu zi.

Alegerea obiceiurilor repetitive, dar comode, nu fac decât să ne condamne la sedentarism și să ne îngreuneze procesul. Este important să ne dorim să schimbăm ce facem și să ne lăsăm purtați de evoluția prin învățare zilnică în pași mici. Așa m-am apucat de alergat din dorința de a-mi seta mici obiceiuri sănătoase care să îmi ocupe gândurile, care să îmi cultive răbdarea pentru a vedea rezultatele și care să mă ajute să accept mai ușor cine sunt și că am un ritm propriu.

Anul acesta Alex sărbătorește 10 ani de călătorie autonomă la #Autonom10km, cursă din cadrul Semimaratonului București. Este coordonatorul echipe de vânzări din regiunea de vest a diviziei de rent și la muncă este pasionat de procesul de învățare și de a-și ajuta echipa să se dezvolte și să-și atingă potențialul. În timpul său liber îi place să descopere locuri noi, să petreacă timp în natură și să găsească mici proiecte prin care să se implice în comunitate. Consideră că puterea exemplului reprezintă un motor care pune lucrurile în mișcare mai ușor și pe termen lung are impactul cel mai mare.


#DozaDeLectură

Andre Agassi - Open - Editura Publica

Am ales să recomandăm o carte motivațională, autentică, o poveste despre sacrificiu și voință care ne poate ajuta să ne îmbunătățim relația pe care o avem cu noi sau cu cei din jurul nostru. Open, scrisă de Andre Agassi cu mult umor negru, ne prezintă un personaj într-o postură nouă și o lume a sportului unde efortul și concentrarea sunt elemente esențiale pentru a reuși performanțe cât mai înalte. Ne vorbește despre cum talentul nu echivalează mereu cu pasiune și plăcere, despre ce se vede în exterior și se simte în interior.

Fiecare meci este o viaţă în miniatură.” Pentru Agassi tenisul a reprezentat mai mult decât o profesie, percepându-l ca un vârtej care l-a prins, o experiență captivantă, îngrozitoare și uimitoare în același timp. Descoperim din poveștile sale, dincolo de aspectele strict profesionale, cum sportul ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine, să învățăm cum să stăm mai mult de vorbă cu noi.

O victorie este mai puțin plăcută față de cât de neplăcută este o înfrângere. De fapt sentimentul de bine nu durează la fel de mult ca supărarea. Munca și furia, antrenamentele, speranța și sudoare, victoriilor, toate duc la un sentiment dezamăgitor și nu contează cât de mult câștigi. Oamenii celebrii sunt de fapt banali, confuzi și nesiguri.

Un lucru am învățat în douăzeci și nouă de ani de jucat tenis: viața îți va arunca în cale totul în afară de chiuveta de la bucătărie. E treaba ta să eviți obstacolele. Dacă le lași să te oprească sau să te distragă, nu-ți faci treaba, iar eșecul îți va cauza regrete care te paralizează mai mult decât o durere de spate.


#întrebăricusens din Jocul Autonom

Care este „Everest”-ul tău?


#DeAscultat

Vă recomandăm un documentar emoționant de pe Netflix, The Last Dance, care face cronica ascensiunii superstarului Michael Jordan și a echipei Chicago Bulls, cu imagini nemaivăzute din memorabilul sezon 1997–1998.

Netflix - The Last Dance

Pe data viitoare!