Evoluția înseamnă pasiunea pentru învățare #41

Salutare,

În episodul de astăzi vorbim despre cele două tipuri de mentalități care ne influențează de fapt modalitatea în care ne desfășurăm viața, despre importanța testării ideilor și a cultivării curiozității în evoluția noastră și cum calitatea muncii noastre depinde de calitatea întrebărilor pe care ni le punem nouă și oamenilor din jurul nostru.

Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#EvolveDaily by Autonom

Mihaela Irimia, Director Operatiuni al Autonom.

Evoluția înseamnă testare continuă și cultivarea curiozității, un text pregătit împreună cu Mihaela Irimia, Director Operațiuni.

Călătoria mea a început acum 17 ani și pot spune că am experimentat schimbarea cu fiecare pas pe care l-am parcurs în această școală numită Autonom. Am învățat și continui să învăț prin expunerea la provocări, prin experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și prin implicarea în proiectele educaționale. Am trecut prin multe etape, am construit o echipă alături de care am parte de multe provocări interesante și sunt curioasă de ceea ce va urma. Pentru episodul de săptămâna aceasta am ales să împărtășesc câteva din experiențele mele de învățare, care sper să fie sursă de inspirație.

Calitatea muncii noastre depinde de fapt de calitatea întrebărilor pe care ni le punem nouă și oamenilor din jurul nostru. Echipele au nevoie de un scop comun, de rapiditate, de judecată, de decizii și valori care să funcționeze,de dorința de a crește și de a fi „range” – a vedea imaginea de ansamblu. De aceea întrebările joacă un rol esențiaI. Este important să înțelegem de ce facem un lucru, care este rezultatul și ce impact are. Rezonez mult cu vorbele lui Albert Einstein: „Important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea își are propria rațiune de a fi.”

Este foarte important să testăm și să încurajăm oamenii din echipă să testeze tot felul de idei. Învățarea nu vine din reușite, ci din expunerea la lucruri noi și, implicit, la posibilitatea de a greși. În echipă trebuie cultivat curajul de a testa, de a continua și a fi persistent în ceea ce faci. Capacitatea de a gestiona eșecul și de a merge înainte le înveți prin cum reacționezi la tot felul de factori care te scot din zona de confort. De-a lungul procesului meu de învățare am experimentat puterea pe care o au cuvintele și am înlocuit sintagma „pierd/am greșit” cu „învăț și este valoros pentru mine.”

Oamenii din echipă trebuie să devină mai buni ca tine în ceea ce fac și este important să afle acest lucru. Pentru un manager să vadă că oamenii evoluează, că absorb fiecare informație, că fac lucrurile cu entuziasm și zâmbetul pe buze, că au o energie bună, acționează cu responsabilitate și devin mai buni ca el în tot ceea ce fac reprezintă o împlinire și înseamnă că își face treaba. Oamenii au nevoie de provocări pentru a se autodepăși și pentru a învăța mai mult. Totodată, mai au nevoie și de apreciere, acest lucru îi motivează și le menține sus nivelul de energie pentru a învăța mai mult.

Lucrurile nu trebuie luate personal și nu trebuie pierdută din vedere imaginea de ansamblu. Conflictele constructive sunt doar de moment și pentru o anumită situație care trebuie rezolvată. Este foarte important să nu luăm lucrurile personal și să canalizăm o mare parte din energia noastră pentru a genera idei și pentru a găsi cele mai bune soluții, chiar dacă este inconfortabil câteodată. Face parte din procesul de creștere. Trăim în prezent, nu trăim în trecut și nici nu proiectăm viitorul. Este vorba despre puterea trăirii acum.

Activitățile făcute împreună cu echipa ta ajută la consolidarea relațiilor și la creșterea încrederii. Ședința lunară este un instrument important pentru o bună conexiune în echipă. Foloseam formatul clasic, ne adunăm într-o sală și discutam diverse subiecte precum progresul pe obiectivele legate de sarcini, dezvoltare personală, implicare în proiecte pentru comunitate. În urma feedback-urilor pe care le-am primit de la membrii echipei, am schimbat modul de a ține ședințele părăsind biroul și petrecând timp de calitate în locuri inedite. Prin rotație fiecare coleg se ocupă de alegerea locației și de organizarea întâlnirii lunare. Aceasta schimbare ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine, să crească încrederea în a vorbi, de a ne arăta vulnerabilitățile și ne-a unit, iar efectele s-au resimțit asupra energiei echipei.

Mihaela s-a alăturat echipei Autonom în 2006 și în momentul de față coordonează departamentul de operațiuni administrative, relația cu finanțatorii și partea administrativă de HR. Îi place schimbarea și să descopere reacțiile celor din echipă, să le ofere suportul ei total și să învețe împreună. Se încarcă cu energie de la ei și îi place la echipa ei că, deși sunt foarte diferiți și au opinii diferite, acționează cu mult simț de răspundere, bun simț și responsabilitate. În timpul liber îi place să petreacă timp cu tatăl ei, să asculte muzică franțuzească veche, să citească, să scrie poezie și să călătorească. Își exersează răbdarea cu diamond painting și pentru relaxare îi plac plimbările lungi în natură și drumețiile.


Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁


#DozaDeLectură

Pentru săptămâna aceasta vă recomandăm o lectură care vorbește despre faptul că talentele și abilitățile sunt maleabile și putem învăța continuu. Carol Dweck în Mindset ne propune o schimbare de focus de la scopul „nu este să greșim” la scopul „este să învățăm”, altfel spus să avem o mentalitate orientată către creștere și să privim fiecare eșec ca pe o oportunitate de învățare.

Există două mentalități: una orientată spre creștere și una fixă și acestea ne influențează de fapt modalitatea în care ne desfășurăm viața. Cei cu mentalități fixe cred că însușirile lor fundamentale sunt un dat și nu pot deveni mai buni, efortul reprezintă o piedică și pentru că își transformă faptele în identități, își limitează eșecurile. Un astfel de mindset creează de fapt o nevoie constantă de a dovedi ceva în fața celorlalți și încurajează perfecționismul. Cei cu mentalități de creștere privesc totul ca un proces de evoluție, învățare și percep eșecul ca o situație care le arată ce să îmbunătățească pentru a deveni mai buni. De fapt mentalitatea flexibilă îi face pe aceștia să aprecieze ce fac indiferent de rezultat, pentru că a deveni este mai important decât a fi.

Mentalitățile reprezintă concepții ferme existente în mintea noastră pe care le putem schimba. Acestea au o importanță crucială deoarece povestea noastră internă ne îndrumă emoțiile, experiențele și deciziile și ajung să ne contureze cine devenim ca persoane. Schimbarea credințelor are impact puternic, iar mentalitatea de creștere creează o pasiune puternică de învățare. Dacă ești de părere că te poți dezvolta, atunci accepți deschis orice informație legată de însușirile tale. „Când oamenii trec la o mentalitate de creștere, ei trec de la perspectiva judecă și fii judecat la învață și ajută pe alții să învețe. Angajamentul lor ulterior este de a crește, iar creșterea necesită timp, efort și ajutor reciproc.”

Timpul și efortul sunt cheia reușitei. Încă din copilărie suntem lăudați pentru talent sau inteligență, dar nu și pentru efortul depus în ceea ce facem. Astfel asocierea succes=talent și eșec=nepriceput s-a făcut foarte ușor și orientarea noastră nu mai este pe ce realizăm prin practică, studiu, persistență și îmbunătățirea rezultatelor pe care le obținem. „Am câștigat? Am pierdut? Acestea sunt întrebările greșite. Întrebarea corectă este: Am depus toate eforturile? Dacă este așa poți fi depășit, dar nu vei pierde niciodată.”


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Ce i-ai dorit mereu să înveți, dar nu ai avut timp sau resurse pentru acest lucru?


#DeAscultat

Pentru a prinde curaj vă invităm să ascultați discursul TED a lui Tim Ferriss, De ce să-ți definești fricile, în loc să-ți definești obiectivele.


Pe data viitoare!