Paradoxul succesului este construit pe eșec #42

Salutare,

În acest episod povestim despre importanța procesului de învățare și a investiției în oameni și despre deschiderea către a învăța din greșeli ca parte din acest proces. Este nevoie de a dezvolta un climat de siguranță, în care să redefinim eșecul, pentru a declanșa creativitatea, progresul și adaptarea. Iar oamenii și modul în care ei lucrează împreună construiesc de fapt bazele unei companii de calitate, care pot educa prin propriul model organizațional.

Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#EvolveDaily by Autonom

Marius Stefan - CEO & Cofondator Autonom Grou

Marius Ștefan a vorbit cu Doru Șupeală, într-unul din episoadele Podcastului Hacking Work, despre rețeta unui lider, care se află în combinația dintre educație, transparență și investiție în oameni.

Oamenii reprezintă succesul unei organizați și nu trebuie să ne fie frică să angajăm oameni buni. Este important ca un CEO să aibă curajul să angajeze oameni mai buni decât el în roluri cheie din organizație, care să susțină dezvoltarea companiei. Alegem omul potrivit la locul potrivit și după ne asigurăm, prin tot ce facem, că vor continua să fie aliniați și pe direcția potrivită și că vor fi motivați în ceea ce fac. Aceștia poate vin pentru bani, dar rămân pentru organizație și este important să îi susținem în planul lor de dezvoltare personală și profesională. Valoarea businessului depinde de fiecare valoarea a fiecărui om în parte și modul în care ei lucrează împreună construiesc bazele unei companii de calitate, care pot educa prin propriul model organizațional. If you take care of your employees, the business will take care of itself.

Oamenii au nevoie de un climat sigur pentru a testa, deoarece altfel nu au cum altfel să învețe. De fapt angajăm oameni buni, investim în dezvoltarea lor și le dăm autonomie, adică un plus de responsabilitate de a lua decizii și de a greși.

Modul de a alege liderii nu se uită la competențele profesionale care se pot învăța, ci se uită la mindset, la capacitatea de a conduce, a coordona echipe. În business it all about relationship. Căutăm colegi care au dovedit și au crescut natural și au arătat abilități de leadership, că pot gestiona o echipă. De fapt, durează cam trei ani de zile să aduci cu adevărat valoare din poziția respectivă și după poți replica acest lucru. Creșterea constantă nu este simplă și implică mai multe. Provocarea este ca aceștia să continue să crească și să facă față provocărilor.

Singurul lucru asupra căruia avem control este modul cum reacționăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Avem puterea asta. Viața este 10% ceea ce ni se întâmplă și 90% cum reacționăm la ea. Aceasta e regula de aur în stoicism. Cum faci diferența dintre cele două? Sunt două tipuri de reacții: cea involuntară și ce se întâmplă sau cum reacționezi după. Practica de a avea control este cea care ne face să devenim persoane mai bune, mai înțelepte și să ne concentrăm doar pe acele lucruri și evenimente asupra cărora avem control și care contează cu adevărat.


Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁


#DozaDeLectură

Matthew Syed - Gandirea de tip cutie neagra - Editura Publica

Vă propunem o lectură captivantă, plină de exemple, care ilustrează diferite aspecte legate de eșec, scrisă de Matthew Syed, Gândirea de tip cutie neagră. Cum ia naștere inovația din eșecuri. Dincolo de a puncta lucruri esențiale pe tema eșecului, cartea scoate în evidență importanța acceptării și recunoașterii greșelilor și a învățării din acestea, aspecte critice pe drumul evoluției.

Asocierea este cu aviația și existența celor două cutii negre, care reprezintă de fapt un instrument esențial pentru detectarea erorilor, și foarte important, pentru procesul de învățare, pentru ca acestea să nu se mai repete. Erorile și eșecul sunt parte din viața noastră și suntem mereu expuși la ele. Ce este important este să le analizăm și să învățăm din ele, pentru că sunt parte indispensabilă din evoluție și succes.

Eșecul nu ar trebui să fie o rușine sau o stigmatizare, ci ar trebui privit drept provocator și revelator, tonic și educativ. Societatea și cultura sunt cele care determină atitudinea legată de eșec. Nimeni nu vrea să greșească, iar tendința de a stigmatiza erorile este veche de când lumea. Spre exemplu în domeniul medical erorile sunt profund disonante și acest lucru afectează sistemul și atitudinea cadrelor medicale. Acest lucru are mai multe fațete, dar cel puțin una dintre ele este presupunerea culturală că medicii cu experiență sunt infailibili. Suntem învățați că recunoașterea unei greșeli reprezintă lipsa competenței și un atac la ego, cu impact direct asupra stimei de sine. Iar acest lucru poate fi foarte ușor observat și în sistemul judiciar, unde multă vreme sistemul a fost considerat impecabil, fiind imposibil să fie condamnați oamenii nevinovați.

În loc să ne ferim de critică și de dovezile care nu ne convin, ar trebui să le privim cu brațele deschise. Dacă ne lăudăm doar reușitele, doar perfecțiunea, doar impecabilitatea, vom insinua că e posibil să reușim fără să greșim. Ceea ce este total neadevărat în lumea alambicată și complexă în care trăim. Nimeni nu poate să ne facă un seviciu mai mare. Cel care acceptă critica și acționează, le va aprecia mai mult decât prietenia, iar cel care le refuză pentru a-și menține poziția, se agață de stagnare. În aviație piloții sunt foarte deschiși și sinceri cu privire la propriile greșeli, deoarece vorbim despre oportunități valoroase de învățare care oferă informații relevante pentru a face ca situația respectivă să nu se mai repete.

Punctul comun al strategiilor bazate pe eșec este că folosesc potențialul incomensurabil a mecanismului evolutiv. Este foarte important să se țină cont de context atunci când se aplică o strategie și să fie alimentată de o paradigmă mintală orientată spre creștere, care pregătește de fapt terenul pentru adaptarea cumulativă. Ce înseamnă acest lucru în practică? Că începem prin a ne îmbunătăți judecățile și deciziile, pentru că spre exemplu, judecata intuitivă se îmbunătățește atunci când i se dă șansa de a învăța din greșeli și de a se adapta.

Învață din greșelile altora. Nu poți trăi suficient de mult cât să le faci tu însuți pe toate. Eleanor Roosevelt.


#ÎntrebăriCuDens din Jocul Autonom

Dacă ai putea să le oferi tuturor oamenilor o valoare/calitate, care ar fi aceea?


#DeAscultat

Pentru inspirația din căști vă recomandăm să ascultați discursul lui Matthew Syed, Why you should have you own black box, la TEDx London Business School.


Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


Ne vedem în episodul următor!