Expunerea accelerează procesul de învățare #44

Salutare,

Săptămâna aceasta continuăm recomandările de resurse de învățare și povestim despre cum oamenii se comportă într-un mod dictat de mediul fizic în care trăiesc, despre nevoia unui plan și importanța lucrurilor mărunte care, puse în aplicare, pot declanșa consecințe majore și despre cum expunerea la contexte diferite poate scurta curba de învățarea a oamenilor din echipă.

Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#EvolveDaily by Autonom

Monica Zara - Head of Conference – How To Web

Expunerea la oamenii relevanți din industrie ne ajută să învățăm mai repede, un text pregătit împreună cu Monica Zara, Head of Conference – How To Web.

Monica Zara a fost nominalizată în promoția 2021 al Forbes 30 sub 30 și coordonează în momentul de față campaniile de vânzări și Conferința How To Web – cel mai relevant eveniment de antreprenoriat și inovație din Europa de Est, care are loc chiar în București. How to Web creează contextul în care oamenii pasionați de business și tehnologie pot întâlni experți globali, investitori, fondatori de succes și echipe dedicate care vor să învețe și să cunoască alți profesioniști ca ei pentru a găsi cele mai bune idei și soluții pentru provocările pe care le au. Anul acesta Conferința va avea loc pe 4 și pe 5 octombrie și așteaptă peste 2500 de participanți. Reprezintă de fapt un eveniment la intersecția dintre business și tehnologie și cine decide să participe este cel pentru care e important să fie numărul unu și să fie la curent în piață, cu noile tehnologii și soluții. Există firme mari care zic că fac inovație, că sunt driver, dar lucrurile de fapt se mișcă foarte greu în interior datorită procedurilor și proceselor. Așa că la How to Web pot găsi contextul în care să adopte o tehnologie prin care să aibă impact mult mai rapid.

Am invitat-o pe Monica să ne împărtășească câteva din lucrurile pe care le-a observat în procesul ei de învățare.

Planul este bun, execuția face diferența. Este necesar să pornim la drum cu un plan și o viziune pentru că așa știm unde vrem să ajungem. Însă este important să existe flexibilitate pe parcurs și să urmărim nevoile clientului. Planul se poate schimba și așteptările noastre trebuie să fie setate realist și să existe flexibilitate. La How to Web nu știm cum arată produsul nostru final, însă vizualizam ceea ce putem să obținem și luăm decizii în direcția respectivă. Este important să credem, să facem și dacă este nevoie să schimbăm. Deciziile trebuie luate rapid și este important să testăm mult până ajungem la versiunea optimă. Un lucru făcut la timp e mai bun decât un lucru perfect făcut prea târziu.

E important să credem în echipele noastre și să le oferim responsabilități atât cât pot ei să ducă. Echipa reprezintă sufletul proiectului și fără fiecare persoană din ea nu s-ar întâmpla nimic. Oamenii sunt baza și au nevoie de încurajări și echilibru. Atunci când ne încărcăm mai mult oamenii, îi setăm mai mult către eșec decât pentru succes. Cei care vin în echipă descoperă proiectul cu fiecare pas pe care îl fac și cu fiecare etapă. La început nu este foarte clar ce urmează să facă, însă dacă au încredere că ei contribuie la un obiectiv semnificativ și pot vizualiza produsul final, ei pot să meargă de cele mai multe ori orbește. De fapt managerul este cel care le comunică ce trebuie să facă, însă vorbim de un proces al cărui rezultat îl vor înțelege mai târziu. De aceea este nevoie să avem răbdare, să-i integrăm în proces, este necesar un management de așteptări și o comunicare foarte bună. Experiența este pentru fiecare altfel și este o experiență simțită diferit.

Expunerea oamenilor din echipă la un alt context scurtează curba de învățare a acestora. Cei din echipele noastre au nevoie de contexte în care să-i vadă pe alții cum gândesc și cum fac lucrurile și acest lucru este vital pentru reușita lor. Oamenii au nevoie să le oferim suficientă responsabilitate, au nevoie de inspirație și informații, de contexte în care observă cum gândesc alții. Face o diferență semnificativă atunci când echipa are același limbaj de business și cunosc aceleași concepte. Acest lucru contribuie la închegarea și la succesul echipei.

Recomandări de carte: Bob Moesta – Jobs to be Done, Demand Side Sales 101, Learning to Build.


Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁


#DozaDeLectură

Vă propunem pentru această săptămână o sursă de inspirație pentru cei care vor să afle mai mult despre tiparul invizibil pe baza căruia se lansează diverse comportamente contagioase. The Tipping Point, scrisă de Malcolm Gladwell, reprezintă o carte care ne poate schimba modalitatea de a gândi despre lucruri și din care aflăm despre un fenomen mai puțin cunoscut, cel de epidemie socială, dar și despre puterea ideilor și a modificărilor minore, care pot declanșa consecințe majore pentru indivizi, organizații și comunități.

Comportamentul este o funcție a contextului social. Credem că ființele umane se comportă într-un mod previzibil în majoritatea cazurilor, însă în realitate, oamenii se comportă într-un mod dictat de mediul fizic în care trăiesc ei în realitate. Iar acest context este diferit de la un loc la altul. Într-o situație dată reacționăm într-un anumit fel care, nu înseamnă că va fi de fiecare dată la fel. Aici contribuie mai multe criterii precum inteligența, vârsta, familia, natura situației însăși și raportul pe care îl avem cu acea situație. Ceea ce contează de fapt sunt lucrurile mărunte pe care le facem, atent concepute, care puse în aplicare pot declanșa consecințe majore pentru indivizi, organizații și comunități. Dacă ne dorim să aducem o schimbare fundamentală în credința și comportamentul oamenilor, atunci trebuie să creăm o comunitate în jurul lor, unde aceste noi credințe să poată fi practicate, exprimate și hrănite.

Stările noastre interne sunt rezultatul circumstanțelor exterioare. Contextul înseamnă că același lucru este adevărat pentru anumite tipuri de medii în care ne aflăm. Există o Lege a Minoritarilor care sugerează că stările interne, preferințe și emoții, sunt de fapt afectate puternic și imperceptibil de influența altor persoane, în aparență irelevantă, de exemplu de un prezentator de știri pe care îl urmărim câteva minute pe zi sau de cineva de lângă care stăm.

Autorul descrie trei reguli ale epidemiilor sau ale schimbării: Legea schimbării, Factorul lipicios și Puterea contextului. Succesul oricărui tip de epidemie socială depinde în mare măsură de oamenii implicați în procesul comunicării și propagării ideilor, identificând trei tipuri de persoane: conectori, experți și vânzători. Apoi sunt foarte importante ideile care, pentru a deveni epidemii, au nevoie de acel factor de aderență. Conținutul specific al unei idei face impactul său memorabil, aceasta trebuie să fie atractivă sau, altfel spus, lipicioasă. Și cel de-a treilea element este contextul necesar pentru a răspândi aceste idei, deoarece comportamentul oamenilor este dictat de mediul fizic în care trăiesc ei în realitate.


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Ce ți-ai dorit mereu să înveți, dar nu ai avut timp sau resurse pentru acest lucru?


#DeAscultat

Vă invităm să ascultați episodul 602 cu Bob Moesta, From nothing to something, Podcastul Game Thinking.

Bob Moesta este CEO și președinte al grupului Re-Wired, o companie de consultanță specializată în inovarea pe partea cererii. Bob și echipa sa ajută companiile mari să inoveze mai inteligent cu tehnici bazate pe cerere și să pună întrebări mai bune, ceea ce înseamnă că le ajută să valideze cererea pieței înainte de a construi ceva.


Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


Ne vedem în episodul următor!