Salutare,
În episodul de săptămâna aceasta povestim despre importanța atributelor socio-emoționale în stilul de leadership, despre cum să le explorăm și să le combinăm pentru a construi ceva valoros împreună cu echipele noastre, despre datoria de lider și de ce fără smerenie nu putem construi și avea impact.
Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.
#AerProaspătPentruMinte by Andreea Roșca
Conversațiile The Vast & The Curious l-au avut ca prim invitat în noul sezon, pe Ioan Iacob, cofondator Flowx.ai, o companie de tehnologie care creează soluții bazate pe inteligență artificială pentru mari organizații financiare globale. Acesta a vorbit cu Andreea Roșca despre care este datoria unui lider și de ce fără smerenie nu poți construi o echipă, despre libertatea de a alege ce este important și greu și motivația de a face acest lucru alături de oameni extraordinari, despre ce pierdem atunci când căutăm confortul și o nouă perspectivă despre negociere.
Ca partener strategic al acestei serii de conversații, Autonom vă prezintă câteva idei esențiale:
Rolul unui lider este să fie un fel de Stea a Nordului, cineva care menține direcția. Niciun lucru interesant pe care-l construiești nu e o călătorie ușoară, că altfel ar fi făcut-o toată lumea. Cu cât ceea ce construiești are o valoare mai mare, cu atât și efortul pe care-l presupune e mai mare. Ca lider, trebuie să-i ajuți pe cei cu care faci călătoria asta să înțeleagă unde vreți să ajungeți împreună și să le arăți progresul, să-i ajuți să vadă că și pașii care par în lateral sau în spate vă apropie de destinație.
Într-o negociere, câștigă cel capabil să se ridice de la masă. Atunci când suntem într-un proces de negociere, nu trebuie ca cineva să câștige și cineva să piardă – ambele părți trebuie să câștige. Orice context care nu presupune că ambele părți câștigă, este un deal prost. Uneori, câștigi mai mult dacă nu intri. Dacă nu poți să recunoști că nu e o afacere bună și nu te poți ridica de la masă, nu mai ești un om liber.
Bucuria de a construi alături de oameni este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poți avea. Nu ar trebui să vorbim despre job și despre muncă, ci despre bucuria de a fi util, de a crea ceva de valoare, de a contribui cu ceva la grupul din care facem parte și la ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă simți că ceea ce faci contează și dacă te simți apreciat, acest lucru nu e resimțit ca o muncă, ci face parte din tine, din identitatea și din menirea ta.
Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁
#DozaDeLectură
Vă propunem să citiți o carte practică scrisă de Gary Vaynerchuk, în care sunt explorate douăsprezece și jumătate abilități socio-emoționale esențiale și interdependente care, nu numai că ne ajută să devenim mai buni profesioniști, ci să devenim ființe mai bune. Din Douăsprezece și jumătate aflăm că inteligența emoțională nu este ceva opțional și Gary ne oferă multe exemple din viața reală, despre cum să le utilizăm împreună. Dezvoltarea lor necesită practică și construirea unei rețete proprii.
A te baza pe omenie reprezintă adevărata putere care ne ajută să supraviețuim și să înflorim. De multe ori deciziile de afaceri se bazează disproporționat pe prea multe date analitice și liderii au tendința de a găsi siguranță în alb sau negru, precum cifre, teorii academice, matematică și ce mai este cuprins în foile de calcul. Este mult mai greu să măsori efectele empatiei, a bunăvoinței sau a autoconștientizării, însă asta nu înseamnă că rezultatele nu apar în cele din urmă și începem să lucrăm fără fricțiuni. Oamenii se simt în siguranță, mulțumiți și lucrează mult mai ușor.
Este nevoie să explorăm și să combinăm cele 12 și jumătate abilități socio-emoționale: recunoștința, autoconștientizarea, responsabilitatea, optimismul, empatia, bunăvoința, tenacitatea, curiozitatea, răbdarea, certitudinea, smerenia, ambiția. Și „jumătatea” de care acesta vorbește reprezintă acel ingredient de leadership pe care îl stăpânim cel mai puțin și pentru cultivarea căreia trebuie să facem cel mai mare efort. Cu ajutorul exercițiilor propuse putem învăța cum să ne descoperim și să ne cultivăm propriile „jumătăți”. Jumătatea lui Gary pentru care face eforturi pentru a-l îmbunătății este sinceritatea binevoitoare.
Ne simțim nesiguri? O structură emoțională puternică duce la rapiditate atât în business, cât și în viața de zi cu zi. Prin dezvoltarea celor 12 abilități va fi mai ușor să acționăm pe măsură ce ne îndreptăm spre îndeplinirea ambițiilor. Spre exemplu când suntem optimiști, curioși și răbdători, putem să conducem inspirând încredere și să dezvoltăm mai ușor afacerea. Cu sinceritate binevoitoare putem da un feedback înainte să apară resentimentele. Cu ajutorul empatiei, bunăvoinței și smereniei, nu vom fi tulburați de oamenii nesiguri care ne țin pe loc. Tenacitatea în exces poate fi contraproductivă, deoarece poate duce la extenuare, burnout sau lipsă de somn. Secretul stă de fapt în combinația pe care fiecare reușește să o facă, amestecând într-un mod optim fiecare ingredient.
#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom
În ce fel ești tu un model pentru cei din jurul tău?
#DeAscultat
Pentru inspirația din căști vă invităm, să ascultați un episod din podcastul fostului membru al trupelor SEAL, Jocko Willink, Lessons from the Stoics. Discipline, Leadership, Life, cu Ryan Holiday.
Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
Ne vedem în episodul următor!