Schimbarea circumstanțelor antrenează transformarea și motivația #46

Salutare,

În episodul de astăzi discutăm despre nevoia de transformare managerială către o nouă paradigmă de conducere centrată pe coaching, despre cum să păstrăm pe termen lung motivația în tot acest proces și să fim consecvenți, despre cum să măsurăm progresul și să învățăm din greșeli. Lucrând la noi și la automotivare susținem energia și creșterea echipelor noastre.

Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#evolutionjourney by Trend Consult

Transformarea Managerială: Generația Z și Era Coachingului în Organizații, un text pregătit de Tiberius Budulea, Senior Consultant și H/O Coaching Practice Trend Consult.

Într-un peisaj managerial în continuă schimbare, aducem în atenție o transformare esențială: trecerea de la stilurile directive la o nouă paradigmă de conducere, una centrată pe coaching. Harvard Review a subliniat în 2019 că abilitățile de coaching pentru managerii noii generații nu mai sunt considerate un lux, ci o necesitate imperativă, un must-have în arsenalul oricărui lider.

Ce a declanșat această schimbare? Răspunsul este Generația Z. O generație crescută de părinți educați și dornici să ofere sprijin, încurajându-și copiii să-și exprime liber nevoile și întrebările, transformându-i în adulți cu curaj și empatie. Acest background a pregătit Generația Z să ceară mai mult de la locul de muncă și de la liderii lor – o atitudine proactivă care începe să redefinească lumea business-ului. Atunci când acești tineri talentați, cu vârsta între 18 și 23 de ani, intră în companii încă ancorate în vechile stiluri de management directiv, reacționează rapid și hotărât de obicei prin părăsirea companiei. Ei caută un mediu în care pot să-și dezvolte abilitățile de gândire critică și să contribuie într-un mod autentic și inovator. Această atitudine a accelerat sfârșitul erei directivelor și a dat naștere (sperăm) unei noi ere a coachingului în management.

Managerii care dețin abilitățile de coaching esențiale fac diferența în mai multe domenii cheie, transformând mentalitățile și obținând rezultate remarcabile:

Ascultarea de tip coach. Până acum, ascultarea activă era suficientă. Acum, se așteaptă ca managerii să ofere o ascultare bazată pe empatie, identificând starea emoțională a angajatului și reflectând aceste emoții, deschizând astfel uși către comunicare autentică.

Poziționarea prin prezență. Managerii de tip coach se poziționează diferit în discuție, oferind angajaților spațiu pentru a-și manifesta și dezvolta abilitățile de rezolvare a problemelor, construind încredere și susținând creativitatea.

Capacitatea de reframing. Managerii cu abilități de coaching în procesele de reframing sunt esențiali pentru a debloca gândirea, depăși obstacolele și lărgi perspectiva angajaților, având un impact miraculos asupra productivității și creativității.

Gestionarea conflictelor prin responsabilizare. Abilitatea managerilor de a provoca schimbări în percepția conflictelor ajută la construirea empatiei și la rezolvarea multor conflicte într-un mod constructiv și productiv.

Focusul pe acțiune. Insuflând oamenilor o mentalitate de acțiune, nu doar de discuție, managerii de tip coach generează energie și responsabilitate în echipă, transformând această energie în rezultate semnificative pentru organizație.

Aceste cinci domenii reprezintă fundamentul unei transformări profunde a managementului, pregătind terenul pentru o revoluție a proceselor de conducere. Prin adoptarea coachingului ca un pilon esențial, organizațiile pot naviga cu succes pe această cale a schimbărilor și pot susține creșterea și inovarea într-un mediu business dinamic.


Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁


#DozaDeLectură

Pentru săptămâna aceasta vă propunem o lectură isteață scrisă de Ayelet Fishbach, cercetător în știința motivației, Termină ce ai început. Aceasta reprezintă o invitație la cum să aplicăm principiile științei motivației și cum să umplem spațiul dintre intenții și acțiuni. Lucrând la noi susținem creșterea și energia în echipele noastre, iar pentru acest lucru vă invităm să aflați mai multe despre sistemele de obiective pe care le creăm mental, despre cum tipologia diferită a obiectivelor afectează modul în care le abordăm și despre momentul și locul unde se împotmolesc de obicei oamenii.

Intenția de a ajunge undeva, ca și susținerea lucrurilor pe care le prețuim în viață, implică să tragem mult de noi. Și dacă nu o facem de fapt nu putem progresa. Sunt multe situații prin care trecem în viață cu „cu trasul de păr”, o alegorie preluată din povestea baronului Münchhausen, pentru multe din momente în care trebuie să ne automotivăm. Și cum ne putem motiva? Răspunsul scurt este: prin modificarea circumstanțelor în care apar anumite comportamente.

Stabilește obiective, nu mijloace. Când Alice în Țara Minunilor a întrebat: „Ai vrea să-mi spui, te rog, încotro s-o apuc de aici?”, pisica Cheshire i-a răspuns: „Asta depinde foarte mult de locul unde vrei să mergi.” Obiectivele pe care ni le stabilim sunt instrumente care ne motivează puternic și ne mobilizează resursele pentru atingerea lor. Dacă acesta este puternic el va defini o stare dezirabilă, nu mijlocul de a ajunge acolo și trebuie să pară mai mult o aspirație și mai puțin o corvoadă. Iar oamenii se conectează prin intermediul obiectivelor lor. Rolurile pe care le avem cu ei ar trebui înțelese în sistemul propriu de obiective. Oamenii nu reprezintă doar instrumente utile care să ne atingă obiectivele de relație, pentru că de fapt înlesnesc toate celelalte obiective.

Fii răbdător de dragul altora și monitorizează progresul. Progresul este cel care crește motivația și cu cât faci mai multe, cu atât ești de fapt mai dornic să o ții tot așa. Acesta este efectul obiectivului progresiv pentru că potențialul de a avea impact asupra unui obiectiv este de fapt motivatorul puternic. Și fiecare acțiune care ne apropie de linia de sosire pare că are un impact mult mai mare decât cea dinainte. Și aici intervine elementul de răbdare pentru că implică un proces care este dureros și devine mai ușoară atunci când ai alături pe cineva. Așa cum spune proverbul, lucrurile bune vin dacă aștepți.


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Cum reacționezi în momentele de criză?


#DeAscultat

Un TED Talks pentru inspirația din căști, cu Daniel Pink și The puzzle of motivation.


Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


Ne vedem în episodul următor!