Reminder: A fi bun nu înseamnă doar a fi competent #47

Salutare,

În episodul de astăzi vorbim despre oameni și conectare, despre importanța calității relațiilor și a face bine celor care ne înconjoară ori de câte ori se ivește ocazia. Liderii trebuie să depășească nivelul de eroi individuali și să devină campionii sistemelor și valorilor culturale. Oamenii din viața noastră, pe care îi respectăm cel mai mult, au ceva în plus: bunătatea.

Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#EvolveDaily by Autonom

Despre importanța calității relațiilor pe care reușim să le avem unii cu alții, un text scris împreună cu Constantin Nistor (Toni), Director Regional Vânzări.

Parcursul meu în Autonom a însemnat un proces de experimentare, adaptare și de învățare neîntrerupt. Am ales să împărtășesc câteva idei din procesul meu pe care sper să le găsiți valoroase.

Omul sfințește locul. Oamenii sunt cei care dau viață și forță fiecărui proiect sau organizație și se conectează cu alți oameni, de aceea abilitatea de a construi relații solide și autentice este un element cheie. Calitatea relațiilor umane este cea care dă forță și în spatele oricărui lucru, acțiuni sau statistici stau oamenii. De aceea încurajarea unei comunicări deschise, ascultarea cu atenție și empatia față de echipă sunt importante. Când aceștia se simt văzuți, auziți și apreciați, forța și coeziunea acesteia se întărește, ceea ce contribuie la performanțe mai bune și la un mediu de lucru armonios.

Încrederea reprezintă cel mai important element pentru a construi o echipă. Aceasta funcționează bine dacă oamenii încep prin a da încredere, însă trebuie să avem grijă pentru că acesta se creează greu, dar se poate pierde foarte ușor și în acest proces contează doi parametrii: integritatea și competența. Oamenii nu sunt simple instrumente, latura socială și emoțională reprezentând două elemente ce joacă un rol important în relațiile pe care le construim cu ceilalți. Reușita unuia din noi reprezintă de fapt reușita echipei și ajutându-i să devină mai buni, devenim și noi mai buni. Acest lucru l-am învățat din sport și mi se pare că se potrivește foarte bine și în lumea de business.

Disciplina este un element ce se cultivă prin obiceiuri sănătoase, de care să ne ținem. Acesta nu este doar o abilitate, ci și un mod de a trăi, care ne permite să ne atingem obiectivele și să ne gestionăm eficient timpul. Pentru a o cultiva este important să începem cu obiceiuri mici și să le dezvoltăm în timp. Este important să stabilim priorități și obiective clare și să ne ținem de ele. De asemenea, trebuie să învățăm să ne organizăm eficient și să ne respectăm angajamentele față de noi înșine și față de ceilalți. În plus, este util să avem grijă cum ne gestionăm timpul, să ne stabilim rutine zilnice și să exersăm autocontrolul. Dacă ne concentrăm pe învățare și pe a îmbunătăți procesul, șansa de a obține un rezultat bun crește exponențial.

O dată pe săptămână ar trebui să vă luați împreună cu echipa voastră un moment de reflecție în care fiecare să aleagă să răspundă la 3 din următoarele întrebări: What did I enjoy most doing this week? What was the greatest impact I had this week? What did I learn this week? Who helped me the most and whom did I help the most this week?

Sportul reprezintă cel mai bun antrenor mental. De fapt în procesul de alergare mi-am depășit limite și am atins obiective care nu au fost neapărat accesibile sau care mi-au adus o satisfacție imediată. În momentul în care simți că nu mai poți, de fapt acesta este doar o senzație care ține de mintea noastră și nu ține de corp. Trebuie să continuăm procesul și să nu renunțăm la deschiderea către a învăța să ne depășim limitele și a tura motoarele la maxim. Sunt multe lecții pe care le putem afla din sport.

Constantin, sau Toni cum îi spun colegii, este de 12 ani în Autonom și este în momentul de față Director Regional de Vânzări. Îi place să fie atent cu colegii, să îi ajute și să își dezvolte cu fiecare o relație în parte. Are o notă de optimism în tot ce face și crede că este foarte important să faci ce simți. Caută să lege mereu activitățile de zi de zi cu a face bine și de aceea, descoperă și se implică în multe proiecte desfășurate prin intermediul Fundației Autonom și extra Fundație. Și-a redefinit puțin modalitatea în care percepea timpul în pandemie și acum și-a dezvoltat o formulă personală, prin care se împarte între întâlnirile cu clienții și timpul petrecut acasă, cu familia. A practicat timp de 20 de ani arte marțiale, 5 ani de baschet, 5 ani tenis de masă și 3 ani de șah. De peste 10 ani alergatul reprezintă modalitatea în care îmbină puterea practicării sportului cu susținerea unor cauze umanitare. Ultima dată a alergat pe nisip 101 km în 24h la cursa de la Mamaia Autism 24h. Cartea pe care Toni vă recomandă să o citiți este: Psihologia persuasiunii, de Robert Cialdini.


Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁


#DozaDeLectură

În alegerea cărții de săptămâna aceasta a contat următorul comentariu a lui Tim Shiver, președinte Special Olympics: „Cartea Oamenii buni ne reamintește că bunătatea și productivitatea nu sunt dușmani, că a fi împlinit și a avea succes sunt unul și același lucru și că organizațiile bune și împlinirea personală nu se exclud.”

Oameni buni. Singura decizie de leadership care contează cu adevărat, scrisă de Anthony Tjan este o carte plină de recomandări surprinzătoare pe care să le folosim ca să dezvoltăm și să conducem cu bunătate.

Singurul factor determinant al fericirii pe termen lung îl constituie profunzimea și calitatea relațiilor. Când facem bine generăm de fapt și mai mult bine, iar acest lucru are puterea de a crea, pe termen lung, fericire, sens și semnificație atât în viața profesională, cât și în cea personală. Există dovezi științifice care arată că investiția în relații este ingredientul esențial pentru o viață sănătoasă, fericită și plină de succes. Oamenii care ne înconjoară ne pot da lecții prețioase, ne pot deschide ochii și ne pot ajuta să fim mai buni, iar noi putem face același lucru pentru ei. Ei dau viață ideilor extraordinare și nu invers.

Trebuie să te pasioneze ceea ce faci și, mai important, să adori oamenii cu care faci lucrul respectiv. Un aspect foarte important în viață este să aflăm ce ne dorim cu adevărat să facem și cu cine anume. Ne desfășurăm munca cu multă pasiune și cu scopul mai bine definit. Cultivăm valorile în care credem și avem un impact pozitiv asupra relațiilor care contează, pentru a crea o cultură solidă a bunătății, a compasiunii și a fi mentorii altor persoane. Succesul reprezintă o redefinire, adăugând de fapt noțiunea de bunătate. Dacă te concentrezi pe oamenii potriviți, cu valorile potrivite, restul se rezolvă de la sine. Atunci când ne aflăm într-o poziție de conducere de fapt suntem privilegiați de a avea o datorie, aceea de a ne împlini potențialul și de a ajuta și pe ceilalți să o facă la rândul lor. De fapt munca reprezintă una dintre cele mai puternice influențe în dezvoltarea noastră personală. Așa că nimic nu este mai presus decât oamenii care ne înconjoară și trebuie să punem pe primul loc tribul și cultura organizațională, nu competența sau numele companiei.

Lecția este să nu fii bun ca altul și totuși să faci orice îți stă în putință ca să fii cel mai bun. Poate părea un pic contradictoriu însă de fapt succesul trebuie să se nască din eforturile tale de a da totul, nu doar pentru tine, ci și pentru ceilalți și să fii împăcat și mulțumit cu tine, că ai depus toate eforturile ca să faci lucrurile de care te știi capabil. Nu există de fapt cuvântul câștig. Să fii bun nu este doar o amabilitate sau o idee bună, este o datorie.

Leadershipul real începe cu dorința de a ne schimba pe noi înșine și de a genera schimbarea în ceilalți. Și abia după aceea putem crea împreună transformările pe care ni le dorim. Avem nevoie de lideri de caracter care să înțeleagă că rolul lor nu este să producă subordonați servili, ci viitori lideri. Acest tip de lider alege bunătatea și valorile adevărului, compasiunii și împlinirii și își ia un angajament real și pe viață de a nu face bine doar când trebuie, ci ori de câte ori se poate. Bunătatea devine obișnuință în timp. Mandatul este de a conduce într-o manieră care să le permită celor din jurul nostru să devină la rândul lor lideri.


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

În ce fel ești tu un model pentru cei din jurul tău?


#DeAscultat

Pentru recomandarea din căști vă invităm să ascultați discursul lui Robert Waldinger, What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness, care a concluzionat că singurul factor determinat al fericirii pe termen lung îl constituie profunzimea și calitatea relațiilor personale.


Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


Ne vedem în episodul următor!