Salutare,
În episodul de astăzi vorbim despre ce înseamnă cu adevărat să fii dedicat și perseverent, despre cum aceste calități pot fi cultivate pentru a conduce la succes pe termen lung și despre cum frica de succes este mai greu de recunoscut decât frica de eșec și te poate ține în loc fără să-ți dai seama.
Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.
#leadingyourprogress by Fundația Leaders
Ți-e teamă de succes? un text pregătit de Adina Maria Sandu, trainer Fundația LEADERS
Ți s-a întâmplat să-ți sabotezi singur anumite oportunități? Să te regăsești în fața unor adevărare provocări profesionale sau personale și să fii copleșit de sentimentul de vină, astfel încât le-ai lăsat să treacă pe lângă tine? Ai în fața ta un pas foarte important, firesc și care te va ajuta să crești enorm dar ți-e teamă să-l faci? Deși poate să pară contraintuitiv, frica de succes este mai greu de recunoscut decât frica de eșec și te poate ține în loc fără să-ți dai seama.
Dacă eșecul înseamnă să încerci ceva și dacă nu reușești vei reveni într-o stare inițială, cunoscută deja de tine, succesul înseamnă inevitabil schimbare, iar acesta este deja un motiv suficient de puternic pentru a genera teamă în subconștientul tău. Frica de succes de cele mai multe ori o dobândim la vârste mici, iar ea se poate transforma cu ușurință într-un comportament evitant. Indiferent de motivele care ți-au adus succes inițial, dacă această schimbare a fost asociată cu emoții negative, vei ajunge să eviți fără să-ți dai seama comportamentele și situațiile care ți-ar putea asigura succesul din nou.
Îți lăsăm în continuare câteva idei care ar putea să te ajute să te împrietenești cu ideea de succes:
Validează-ți teama de succes și găsește-i originile. Ce te ține pe tine pe loc? Care au fost momentele în care ai asociat succesul cu emoții negative?
Identifică lucrurile pe care le eviți. Dacă vei găsi originile acestei frici, îți va fi mai ușor să ții o evidență a lucrurilor pe care le asociezi cu o emoție negativă și care de fapt te-ar ajuta să crești.
Înfruntă-ți temerile. Odată ce știi care sunt lucrurile pe care le eviți, ai putea să începi să le confrunți. Alege începând cu cele mai mici exemple unde s-ar putea ascunde frica de succes și ia-o gradual spre cele mai mari. Astfel vei avea ocazia să experimentezi succesul de mai multe ori și să-l poți asocia cu mai multe tipuri de emoții.
Totul începe cu un pas mic, nu-i așa?
Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁
#DozaDeLectură
Propunerea de săptămâna aceasta este o carte scrisă de Angela Duckworth, Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței. Aceasta demontează de fapt mitul conform căruia talentul este actorul principal al succesului, combinând anecdote, studii de caz și descoperiri științifice pentru a ilustra importanța perseverenței. Predictorul performanței pe termen lung este reprezentat de acest grit, o combinație de pasiune și perseverență.
Talentul în sine nu este suficient pentru a atinge excelența sau succesul dorit. În spatele oricărei performanțe sunt ore de muncă și un proces presărat cu o mulțime de erori. Repetarea deliberată a unor sarcini sau competențe dacă este intenționată și conștientă conduce către perfectarea competențelor sau sarcinilor. Avem nevoie de fapt de dezvoltarea unei mentalități de creștere.
Pasiunea este esențială pentru realizarea unui lucru pe termen lung. Dezvoltarea unei pasiuni poate servi drept catalizator pentru a dezvolta acest grit sau combinația dintre pasiune și perseverență. Oamenii sunt influențați de cei din jurul lor, iar modelele reprezintă un factor motivant puternic în acest sens. Pasiunea este cea care determină păstrarea angajamentului și a motivației pe termen lung, elemente care sunt necesare pentru a depăși obstacolele și a reuși să ne îmbunătățim constant.
Entuziasmul este comun. Rezistența este rară. Potențialul nostru este un lucru, însă ce facem cu el este cu totul altceva. S-ar putea să nu fiu cea mai deșteaptă persoană din cameră, dar mă voi strădui să fiu cea mai rezilientă. O explorare profundă a ceea ce înseamnă cu adevărat să fii dedicat și determinat și cum aceste calități pot fi cultivate pentru a conduce la succes pe termen lung. Oamenilor de cele mai multe ori le lipsește motivația și perseverența pentru că nu au un obiectiv suprem, un scop înalt. „Grit” spune autoarea „este capacitatea de a lucra la ceva la care ții atât de mult încât ești capabil să îi rămâi loial pe termen lung”. Acest gen de pasiune se educă și se susține în jurul a ceea ce autoarea numește o „filozofie de viață”, un obiectiv care organizează efortul, motivația, munca și progresul.
4 însușiri în comun ale persoanelor cu grit, arată cercetările: interesul sau fascinația și curiozitatea spre un anumit domeniu, practica sau disciplina zilnică de a încerca să faci lucrurile mai bine decât ieri, scopul cu sens sau convingerea că munca ta contează și speranța deoarece, în diverse momente, vei primi lovituri care te vor pune la pământ, iar speranța că mâine va merge mai bine te va ridica.
„Nimeni nu vrea să-ți arată sutele de ore ale devenirii sale. Oricine preferă să-și arate momentul când a devenit cel mai bun.”
#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom
Ce înseamnă succesul pentru tine?
#DeAscultat
Vă invităm să ascultați câteva discursuri TED despre ce ne face să avem succes.
Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
Ne vedem în episodul următor!