Autonomia, perfecționarea și scopurile înalte, elementele motivației intrinsece #5

Salutare,

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, vă transmitem un gând vesel de sărbătoare!

Vă dorim ca magia Crăciunului să se strecoare în casele voastre și să vă aducă în noul an multă inspirație, curaj și autonomie!

În penultimul episod din acest an povestim despre păstrarea motivației, a stării de prezență în ceea ce facem și despre cum putem să rămânem fericiți și productivi, prin satisfacerea a trei nevoi psihologice înnăscute: competența, autonomia și interconectarea.

Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.

Toate acestea pot fi citite în Newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#LeadingYourProgress by Fundația Leaders

The Leadership Tip of the Week By Fundatia Leaders

Un termen tot mai utilizat pe rețelele sociale, Quiet Quitting este un fenomen care a luat amploare în ultimul an, mai ales în rândul angajaților din generația Z sau mileniali, ce presupune o investiție redusă în activitățile specifice muncii, angajament redus față de îndeplinirea sarcinilor de muncă și renunțarea la orice altă sarcină nespecifică fișei postului. Astfel, unui „quiet quitter” îi este greu să se mai bucure de micile victorii, de cafeaua proaspătă de la birou sau de cozonacul adus de un coleg și, poate cel mai rău, nu mai poate accesa starea de flux în timp ce lucrează.

Sună familiar? Pentru unii dintre noi, descrierea de mai sus poate amintește de un coleg sau doi, în vreme ce pentru alții reflectă o stare pe care o simțim sau am experimentat-o la un moment dat. Când ne gândim la cauzele acestui fenomen, ar trebui să privim mai întâi înspre oportunitățile de creștere și dezvoltare, conexiunea cu scopul organizației din care facem parte și măsura în care simțim că starea noastră de bine este luată în calcul la locul de muncă. Devenim „quiet quitters” în momentele în care resimțim lipsuri considerabile la nivelul acestor trei planuri.

La final de an, echipa LEADERS vine cu o serie de sfaturi pe care ți le poți da ție sau celor din jurul tău pentru a (re)deveni prezenți la locul de muncă, și nu numai:

     Cere ajutor. O discuție cu managerul, cu cei mai apropiați colegi sau cu un coach s-ar putea dovedi esențială în a descoperi ce te ține în loc. Dacă ai idei noi, modalități diferite de rezolvare a problemelor sau simți nevoia de o schimbare de rol, găsește-ți vocea și fii de partea ta.

     Descoperă și definește-ți preferințele. Care sunt sarcinile care-ți plac cel mai tare? Dar cele care îți epuizează instant resursele? Există vreo modalitate prin care poți face mai mult din ceea ce-ți place la job?

     Ai răbdare. Luciana Paulise, leadership coach și autor, ne amintește că s-ar putea ca „job-ul perfect” să nu apară niciodată, pentru că îl construim singuri, de-a lungul timpului, odată ce acumulăm experiență. Deci, acordă-ți timp să te descoperi, să-ți dai seama ce nu funcționează și să începi schimbarea încetul cu încetul.

     Evaluează-ți împrejurimile. Câteodată, adevărata problemă se poate ascunde în afara contextului de la locul de muncă, dar în interiorul gândurilor, emoțiilor sau schimbărilor prin care trecem la nivel personal.


#DozaDeLectură

Pentru episodul de astăzi vă propunem cartea scrisă de Daniel Pink, Drive, o pledoarie interesantă pentru o nouă abordare a sistemului motivațional.

     Modelul dacă-atunci nu mai funcționează. Este nevoie de a face trecerea la un nou sistem de gândire, care nu se mai bazează pe ideea că oamenii sunt motivați de recompense și pedepse. Pentru a ajunge și a rămâne motivați trebuie să ne stabilim propriile obiective, să abandonăm rutina, să nu pierdem din vedere perfecționarea și să ne recompensăm în mod corect.

     Recompensele și pedepsele pot încuraja un comportament imoral, pot genera dependență și pot încuraja gândirea pe termen scurt. Perfecționarea este o mentalitate și necesită efort, voință, practică deliberată și capacitatea de a-ți considera aptitudinile nu finite, ci infinit perfectibile.

     Motivația oamenilor performanți se bazează pe autonomie, măiestrie și scopuri înalte. Cele trei elemente ale motivației intrinsece sunt dorința de a ne îndruma viețile, dorința de a ne îmbogăți în ceea ce contează și dorința de a servi ceva mai mare, mai durabil decât noi înșine.

     Teoria autodeterminării spune că noi, oamenii, avem trei nevoi psihologice înnăscute: competența, autonomia și interconectarea. Când aceste nevoi ne sunt satisfăcute, suntem motivați, productivi și fericiți. Când nu sunt satisfăcute, motivația noastră dispare. Și o dată cu ea și fericirea.

     Concluzia: Care este propoziția care vreți să definească întreaga voastră viață?


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

În ce vrei să investești mai mult timp și mai multă energie în anul ce urmează?


Ne revedem săptămâna următoare, cu wishlistul pregătit pentru anul viitor!