Despre curajul de a nu te opri din a încerca #50

Salutare,

Ne bucurăm tare mult că am ajuns la episodul cu numărul 50 și vă mulțumim pentru că ne citiți. Am ales astăzi să vorbim despre oameni și puterea poveștilor din spatele lor, despre dorința de a face și curajul de a nu te opri din a încerca și despre cât de important este să îți găsești locul în ceea ce faci.

Spor la citit! Dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#EvolveDaily by Autonom

Despre dorința de a face ceva cu sens și importanța oamenilor în această călătorie, un text scris împreună cu Elena și Georgică Ștefan, co-fondatori Ștefan și Compania.

Povestea noastră a cuprins, de-a lungul timpului, mai multe capitole, în care am avut norocul să construim o familie extinsă frumoasă și să facem ce ne-am dorit, prin testare continuă de idei. Am ales să împărtășim câteva gânduri care sperăm să reprezinte o sursă de inspirație, deoarece credem în puterea și valoarea poveștilor.

Dorința de a face a fost mereu mai mare decât dorința de câștig. Aceasta a fost mereu un fel de „drive”, testând tot timpul foarte multe idei. Atunci când vezi că ceva nu merge, te oprești și încerci altceva. Important este să nu renunți și să îți păstrezi curiozitatea, să îți umble mintea. Am pornit de la un anticariat și un service auto „Ștefan și Compania” și am reușit să construim mai multe business-uri de-a lungul timpului. Anii 90 au fost altfel și pe lângă ce munceam fiecare, ne-am dorit să construim altceva. Am crescut încet dar sustenabil, tonetă cu tonetă. Ne amintim de drumurile multe către București pentru a prinde cărți cât mai interesante și bune, pentru că pe vremea respectivă nu exista livrare de carte. Nu ne-am mulțumim niciodată cu puțin și am căutat să evoluăm prin fiecare lucru pe care îl descopeream. De exemplu, atunci când călătoream exploram mult și căutam în locurile respective idei noi, pe care să le punem în aplicare în comunitatea din care făceam parte.

Este important să ne găsim locul în ceea ce facem. Ceea ce alegem să facem în viață este, de fapt, ceea ce ne definește și este important să ne placă și să fim mândri. Și, în călătoria aceasta, un element foarte important este familia, care trebuie să fie parte din ceea ce faci. Așa au fost la noi copiii, care s-au implicat și ne-au ajutat foarte mult, descoperind treptat dorința și motivația noastră de a construi lucruri. Și acest fapt i-a făcut să fie deschiși la conexiuni prin puterea observației și a încercării să identifice oportunități. La noi, munca și familia s-au suprapus. Și prin procesul de a pune, zilnic, câte o cărămidă, am reușit să facem lucrurile pe care ni le-am dorit.

Datorită oamenilor suntem aici și am reușit să construim ceea ce avem astăzi. Pe vremuri nu exista acest cult al învățării, dar noi am vorbit cu oamenii despre ce vrem să rezolvăm, ce vrem să facem, să aducem claritate printr-o cultură a întrebărilor. În acest fel am construit împreună echipe trainice, care au pus pe primul loc calitatea serviciilor oferite. Este foarte important să păstrăm oamenii aproape prin acțiunile pe care le facem, să le oferim încredere și conexiuni puternice, să învățăm împreună. Echipele au nevoie să avem grijă nu doar la cum rezolvăm provocările, ci și la cum ne simțim și le suntem alături de-a lungul călătoriei. Sunt câteva elemente pe care le-am practicat și cultivat precum: cultul muncii, conectarea și unitatea, disciplina, transparența, dezvoltarea continuă și încurajarea oamenilor. De asemenea, trebuie să învățăm să îi ascultăm pe cei din jurul nostru pentru a găsi firele comune și a dezvolta un climat de încredere.


Accesează link-ul de mai jos dacă vrei să citești un episod anterior 🎁


#DozaDeLectură

Pentru recomandarea de carte l-am ales pe Ryan Holiday și lucrarea inspirată din filozofia stoică Obstacolul este calea, din care aflăm mai multe despre cultivarea determinării, a curajului și a înțelepciunii în viața de zi cu zi, despre cum să transformăm obstacolele în oportunități și să ne folosim de dificultăți pentru a crește.

Percepția asupra evenimentelor este cea care ne afectează. Este nevoie să schimbăm de fapt modalitatea în care privim obstacolele și în acest fel putem identifica căi neașteptate de a reuși, dar și de a deveni mai rezilienți și mai buni. De fapt aceste greutăți trebuie privite ca niște trepte spre succes și nu bariere.

Cheile spre succes sunt percepția, acțiunea și voința. Percepțiile noastre pot fi un izvor de energie sau o sursă de slăbiciune și de aceea este important să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le putem controla. Obstacolele ne stârnesc emoții, iar singura modalitate prin care le putem supraviețui este să le stăpânim.

Gândește-te la progres, nu la perfecțiune. În viață, nu contează ce ți se întâmplă sau de unde ai venit. Contează ce faci cu ce se întâmplă și ce ți-a fost dat. Impedimentul într-o activitate duce mai departe activitatea. Ceea ce ne stă în cale devine chiar calea de urmat.”


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Gândește-te care sunt trei valori după care îți ghidezi deciziile.


#DeAscultat

Pentru recomandarea din căști vă invităm să ascultați discursul lui Simon Sinek, Why good leaders make you feel safe, la TED Talks.


Dacă vrei să primești epidoasele Learning Tip of The Week în inboxul tău, te invităm să te abonezi fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


Ne vedem în episodul următor!