Salutare,
Continuăm seria recomandărilor de resurse de dezvoltare și povestim în episodul de astăzi despre cum hoinăreala minții și experimentarea personală reprezintă surse de putere. Hiperspecializarea timpurie nu reprezintă o soluție magică ce ne scutește de irosirea timpului, ci ne obligă să decidem ceea ce trebuie să fim înainte de a ne da seama cine suntem.
Toate acestea pot fi citite în Newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:
Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.
#AerProaspătPentruMinte by Andreea Roșca
Vă propunem o conversația inpirațională avută de Andreea Roșca cu Cristian Movilă, fotograf, fondator al festivalului Unfinished și realizatorul documentarului ”Don’t Take Them for Granted”.
După ce lucrezi în cele mai îngrozitoare locuri ale planetei, după ce vezi război, sărăcie, boală și asuprire, capeți o perspectivă puțin diferită asupra vieții. Cristian a fotografiat pentru mari publicații mondiale precum New York Times, National Geografic, Time, Esquire în Orientul Mijlociu, Europa de Est și Rusia. Are un talent rar de a convinge oamenii, de a visa vise imposibile și de a le face realitate. A cinat cu Jeff Bezos, este prieten cu Ester Perel și a lucrat cu Benedict Cumberbatch. Iată câteva dintre principiile lui:
Dorințele trebuie luate în serios. Prima condiție pentru ca ceea ce visezi să se întâmple este să te iei în serios. Să vrei cu adevărat și să crezi că e posibil. Din acel moment, visul devine proiect și trebuie să te apuci de el. Când te apuci, convingerea ta îi va convinge pe ceilalți.
Specializarea nu e singura cale. Lumea de azi ne învață că trebuie să ne specializăm. Totuși, trebuie să ai cunoaștere despre cât mai multe lucruri pentru a putea înțelege lumea în care trăiești. Se creează o imensă valoare din a aduce la un loc oameni și idei din diverse domenii.
Dacă treci dincolo de partea de tranzacție, se întâmplă magia. ”Noi nu facem tranzacții, noi construim ceva împreună cu alți parteneri”. Dacă crezi cu adevărat că împreună construim, ai loc să greșești și să schimbi reguli din mers, pentru că am decis că împreună vrem să construim ceva despre care nu știm mare lucru la început.
#DozaDeLectură
Pentru recomandarea de lectură de săptămâna aceasta am ales cartea provocatoare, riguroasă și captivantă scrisă de David Epstein, Range. De ce triumfă generaliștii într-o lume specializată, ce reprezintă o pledoarie convingătoare pentru cultivarea activă a ineficienței.
„Fiecare istorie a mea continuă să evolueze. Cu toții ar trebui să ținem seama de înțelepciunea lui Alice, care, când Grifonul din Țara Minunilor i-a cerut să-i spună povestea ei, a decis să înceapă cu aventura ei din acea dimineață. „Nu are rost să ne întoarcem la ziua de ieri”, a spus ea, „fiindcă atunci eram o persoană diferită.” Alice a surprins un grăunte de adevăr, cu profunde consecințe pentru cel mai bun mod de a maximiza calitatea afinităților noastre ocupaționale.”
Oamenii progresează în ritmuri diferite. De aceea trebuie să avem grijă să ne comparăm cu versiuni diferite ale noastre și nu cu versiunile altor persoane diferite. Și nu trebuie să lăsăm pe nimeni să ne dea sentimentul că am rămas în urmă.
Hoinăreala minții și experimentarea personală sunt surse de putere. Oamenii care au o viziune largă și care caută experiențe și perspective diverse vor reuși să aibă succese tot mai semnificative.
Toți ne specializăm într-un anumit moment, însă hiperspecializarea timpurie nu reprezintă o soluție magică care ne scutește irosirea timpului cu experiențe, ci ne obligă să decidem ce trebuie să fim înainte de a ne da seama cine suntem.
#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom
Dacă ai putea să împarți masa cu oricare 3 persoane din toate timpurile, care ar fi acelea?