Succesul și eșecul: cele două fețe ale progresului #9

Salutare,

În episodul de săptămâna aceasta povestim despre cele două fețe ale progresului, succesul și eșecul, și despre cum este important să găsim acele lucruri care ne definesc succesul personal.

Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.

Toate acestea pot fi citite în Newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#LeadingYourProgress by Fundația Leaders

Eșecul, prin definiția sa din dicționar, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Considerăm că prima și a treia variantă pot fi lăsate deoparte, având o notă ușor prea dramatică pentru viziunea mea asupra eșecului. Astfel, rămânem cu două explicații mai apropiate de lumea în care trăim:

  • Nereușită într-o acțiune, ce poate fi generată de lipsa unei acțiuni provocată de un blocaj (mental, creativ, fizic) sau din cauza unei complexități mult prea mari.
  • Insucces ce implică un cumul de acțiuni nereușite.

În viziunea mea de lider, în care conduc de 2 ani o echipă de tineri project manageri și, în cadrul căreia, eșecul apare zilnic, am să exemplific câteva modalități de abordare a eșecului, atât din perspectiva leadershipului personal, cât și a celui de oameni.

     Când setezi un obiectiv (al tău sau al echipei), concentrează-te să fie cât mai realist, ancorat cu experiențe similare anterioare. Progresul implică un pic de forțare (un pic mai multă muncă și/ sau creativitate). Așadar, forțarea ar trebui păstrată în niște limite (aș zice nu mai mult de 120%). Dacă tu alergi de regulă 5 km legați, cum te aștepți ca mâine să alergi 10 km legați? O forțare de 200% aduce cu sine riscuri mari.

     Conștientizarea dimensiunii universului fiecărui om. Ceva ce pentru o colegă cu mai puțină experiență poate părea un insucces masiv pentru mine poate părea o întâmplare obișnuită, prin care am trecut de multe ori. Rolul meu de lider este să conștientizez că universul colegei și percepția pe care o are asupra lucrurilor poate fi diferită. Ce fac este să-i prezint imaginea de ansamblu, să îi ofer din universul meu prin cunoștințe, experiențe și perspectiva mea asupra faptului în cauză. Cu timpul, universul acesteia se va schimba și abordarea ei asupra eșecului va fi din ce în ce mai blândă.

     Fii lider cu tine cum ești lider cu alții. Dacă pare mai simplu să ai această abordare când vine vorba de altcineva, comparativ cu atunci când vine vorba de tine, atunci te invit înspre un joc de rol. Dacă am o abordare atât de sănătoasă cu privire la eșecul altcuiva, ce-ar fi să aplic aceeași strategie și în ceea ce privește universul meu.

     Cum putem trata nereușita unei acțiuni? Încep printr-o pauză, care îmi dă timp să reflectez, să conștientizez în care dintre cazurile de mai sus sunt, îmi oferă timp să ventilez, să iau oxigen, oxigen care ajunge în creier și-l pune în mișcare. Odihna rezultată mă ajută mereu să îmi schimb perspectiva, să îmi reîmprospătez mintea creativă și să mă apuc de treabă.

Eșecul poate fi mai mic, sau mai mare, dar, de regulă, este mai mic decât ni se pare nouă. Cu această perspectivă în vedere, invit pe oricine se confruntă cu eșecul să ia o pauză, un moment de odihnă și să-și schimbe perspectiva. Abordarea nouă va veni de la sine.” – Ștefan Vasilică, Director de Programe din cadrul Fundației Leaders.


#DozaDeLectură

Vă invităm să vă lăsați inspirați de 52 de povești de viață și afaceri ale celor care au atins succesul în mediul de business din România, adunate de Vlad Mocanu în volumul 2 al cărții Eșecuri de succes.

     Obstacolul este calea și părinții succesului au devenit inițiativa și iterațiile. „Cel mai greu, dar și cel mai important este să te apuci …și să schimbi parcursul. Succesul depinde mai mult de proces decât de talent, majoritatea ideilor bune așteaptă să fie descoperite și valorizate printr-o metodologie adecvată și șansa este îmblânzită prin muncă.” – Dan Ștefan, Autonom

     Un business se face în echipă. „Am avut multe greșeli personale prin faptul că nu împărtășeam toată greutatea asta cu colegii mei și nu știam să deleg deloc. Nici nu voiam. Nu îmi imaginam că un business se poate face cu echipa. Eu credeam că trebuie să fiu zbir, să urlu, că toate lucrurile trebuie să treacă pe la mine. Când înveți pe banii tăi, înveți al dracu de repede, întotdeauna.” – Felix Pătrășcanu, Fan Courier

     Ego este o capcană de evitat. „Am învățat că este important să nu te iei foarte în serios. Ia lucrurile pe care le faci în serios, dar pe tine, personal, nu. Prinde bine puțină autoironie. Definiția succesului este foarte personală și nu există o rețetă universal valabilă. E mai bine să nu alergi pe culoarul altcuiva, să găsești acele lucruri care definesc succesul personal.” – Sergiu Neguț, Fintechos

     Ghidează-te după propriile valori. “Întreabă-te cine ești, care îți sunt nevoile, ce te ajută și ce îți place. Cred că antreprenoriatul este despre a genera lucruri de valoare. Dacă nu ești mândru la final de ceea ce ai realizat, totul este o pierdere enormă.” – Răzvan Crișan, Kane Group


#întrebăricusens din Jocul Autonom

Ce înseamnă succesul pentru tine?


Pe data viitoare!