Despre reziliență și evoluție rapidă #21

Salutare,

Începem prin a vă ura sărbători cu liniște și lumină alături de cei dragi!

În episodul de astăzi povestim despre reziliență, despre capacitatea de a trece și a ne adapta la momentele dificile, de a ieși din zona de confort și a crea diversitate în viața noastră. Șocurile sunt cele care determină lucrurile să înflorească, deoarece dificultatea este cea care trezește geniul.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#LeadingYourProgress by Fundația Leaders

Leaders - Robert Țopârlea - Reziliența – individuală sau de grup

Reziliența – individuală sau de grup, un text pregătit de Robert Topârlea, Director de Comunicare.

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică ca fiind o competență esențială în ceea ce privește leadershipul personal, poate și pentru că, în istoricul nostru organizațional, au fost câteva momente de criză prin care am trecut și reprezintă ceva care ne definește.

Ne-ul acesta este esențial. De ce? Pentru că sunt două perspective spre care ne putem uita atunci când vorbim despre reziliență:

Reziliența individuală (eu) reprezintă capacitatea indivizilor de a trece și de a se adapta în fața adversității, a momentelor dificile din viață precum suferințe, traume, șocuri etc. Sunt mulți factori care corelează cu reziliența psihologică, precum: suportul relațional, convingerile pozitive despre sine, în sensul încrederii că individul poate gestiona provocarea, optimism și un sentiment de control asupra propriei vieți, dar și adaptarea la schimbare și situații incerte prin identificarea de soluții la probleme, mai ales în situațiile stresante.

Cum construim reziliența individuală, dacă încă nu am dobândit-o? O direcție este oferită de Manfred Kets de Vries, care pune accent pe autoreflecție, ca fiind esențială în procesul de leadership. Discuția cu sine îl apropie pe individ de cine este el, adică de nevoile, dorințele și putințele sale care devin conștiente pentru sine și, astfel, oamenii pot lua decizii mai sănătoase. Altă direcție este oferită de Jordan Peterson, cunoscutul psiholog clinician canadian, în cartea sa „12 Reguli de Viață: un antidot pentru haos”, unde consideră că asumarea responsabilității pentru propria viață a fiecărui individ în parte, disciplina și dezvoltarea punctelor forte pentru a depăși provocările sunt aspecte esențiale în construirea rezilienței.

Reziliența organizațională (noi) se referă la capacitatea unei organizații de a se adapta și de a prospera în fața unor factori adverși, precum recesiunile economice, dezastrele naturale sau alte evenimente neprevăzute. Diferența dintre cele două constă în existența unor sisteme sau procese de backup, ce asigură continuitatea în cazul unor perturbări, iar termenul tradus într-o competență de leadership ar fi Change Management (competență pe care și noi o avem în programul Leaders Challenge, dedicat tinerilor manageri). Manfred Kets de Vries, psihologul organizațional menționat anterior, subliniază importanța construirii unor echipe de conducere puternice, crearea unei culturi a inovației și asumării de riscuri și investirea în dezvoltarea și formarea angajaților.

În ceea ce ne și mă privește, suntem în asentimentul lui Kets de Vries și consider că investiția în formarea oamenilor este esențială pentru o organizație care se dorește a fi rezistentă în fața adversității.


#DozaDeLectură

Nassim Taleb - Antifragil - Editura Publica

Recomandăm un must read pentru antreprenori și nu numai, o carte care nu ar trebui să lipsească din bibliotecile personale, o carte despre îmbrățișarea incertitudinii și avantajele de a fi supus la tensiune și stres, dar ca modalitate de a deveni mai puțin fragili în ceea ce privește viața. Nassim Taleb spune despre Antifragil că reprezintă un ghid despre “cum să trăiești într-o lume pe care nu o înțelegi”.

Noi, oamenii „facem, în mod naiv, toate sistemele mult mai fragile, protejându-le. Cu alte cuvinte, faptul că evităm greșelile mici le face pe cele mari mult mai severe.” Procesul din spate subsumează multe ore de muncă, fiind presărat cu erori multe dar care, fac parte din procesul de învățare mult mai rapid și care, prin succes și perseverență, ne asigură calea către performanță. “Oamenii care fac o mulțime de greșeli, sunt mult mai de încredere decât cei care n-au făcut vreodată una.” Greșeala este cea care ne transformă și ne învață să ne adaptăm și să supraviețuim. De aceea antreprenorii sunt obișnuiți cu riscurile și sunt mai puțin fragili.

Antifragilitatea depășește rezistența sau robustețea prin expunerea la volatilitate, factori aleatorii, tulburărilor și factorilor stresanți. „Fragile sunt acele sisteme cărora nu le place volatilitatea, întâmplarea, incertitudinea, dezordinea, erorile” și creează extra capacitate atunci când sunt supuse stresului. Șocurile determină lucrurile să înflorească. Dacă rezilientul rezistă șocurilor și rămâne la fel, antifragilul se îmbunătățește și acest lucru stă în spatele evoluției lucrurilor care s-au schimbat de-a lungul timpului. Vântul stinge lumânarea dar intensifică focul, deci este de dorit să fim focul și să ne dorim să bată vântul.

Fragilitatea poate fi măsurată, pe când riscul nu este măsurabil. Putem mai ușor să identificăm dacă ceva este fragil, decât să estimăm ce s-ar putea întâmpla ca acel lucru să nu funcționeze. Este imposibil să calculăm de fapt riscurile unor evenimente semnificative rare.

Succesul creează o asimetrie, în sensul că avem mai mult de pierdut decât de câștigat. Seneca a dezvoltat o metodă de a combate această fragilitate ce constă în exerciții mentale, de renunțare la averea sa, pentru a nu simți durere, dacă se întâmplă să o piardă.

Dificultatea este ceea ce trezește geniul. Este important să nu rămânem într-o bulă și să părăsim zona de confort, pentru a crea diversitate în viața noastră. Acolo unde evoluția acesteia este rapidă și flexibilitatea noastră crește. Același mediu înseamnă omogenitate și stagnare.


#întrebăricusens din Jocul Autonom

Ce ai alege: să fii cel mai slab jucător într-o echipă care câștigă sau cel mai bun jucător într-o echipa care pierde?


#DeAscultat

Vă invităm să ascultați Podcastul The James Altucher Show în episodul în care l-a avut ca invitat pe Nassim Taleb.


Pe data viitoare!