Crede cu tarie ca masinile i-au schimbat viata, iubeste autonomia de a alege drumul si de a se bucura de el si adora sa comunice. Colegii zic ca ea da ritmul si directia actiunii in Cetate. S-o cunoastem mai bine pe Mihaela Bucur, directorul agentiei Autonom Rent a Car din Brasov.
1. Cand si de ce ati ales sa lucrati pentru Autonom Rent a Car? Cum a decurs dezvoltarea agentiei din Brasov, de la deschidere pana in prezent?
Autonom m-a ales pe mine in masura in care si eu am ales Autonom. La sfarsitul toamnei 2008, eu imi incheiam concediul de crestere a copilului pana la 2 ani si Romania intra in plina criza economica. Autonom era in pragul sezonului turistic de iarna si ramasese, la Brasov, cu un singur angajat. Si, cum la Autonom lucrurile se fac in echipa, era nevoie de cel putin inca o persoana.
Interviul cu Dan Iacob si Marius Stefan a fost relativ scurt, dar obiectiv. Am fost surprinsa sa primesc raspunsul in aceeasi zi, la diferenta de cateva ore. Domeniul auto era diferit de ce facusem inainte. Am fost atrasa de faptul ca era o companie romaneasca (lucrasem 8 ani in multinationala), cu retea nationala, si am mizat pe atractia fata de relationarea directa cu oamenii si pasiunea pentru masini.
As putea spune ca masinile mi-au schimbat viata. Inainte de a ma angaja la Autonom, lucrand periodic in judetele limitrofe Brasovului, obisnuiam sa completez REBUS – Cuvinte Incrucisate. Asa ma relaxam in camera de hotel inaintea unei noi zile de lucru. Cu niste reviste de integrame am participat la un concurs national si am castigat un Daewoo Matiz. N-am pastrat masina, aveam deja una full-time de la companie, dar vanzarea ei a fost startul financiar pentru locuinta de astazi.
In 2005, o alta experienta cu masina a schimbat ceva in destinul meu: un accident a facut sa stau pentru o saptamana cu un genunchi imobilizat si sa fac intens tratamente antiinflamatorii. In saptamana de convalescenta mi-am repetat adesea intrebarea daca voi mai conduce o masina sau voi fi doar pasager. Pasiunea pentru masini, sentimentul de libertate pe care mi-l dau drumul si peisajele, insotite de propriile ganduri sau o muzica de calitate, autonomia de a alege drumul si de a ma bucura de el – toate acestea m-au facut sa ma urc la volan mai repede decat se asteptau compania, familia sau prietenii.
Inceputul la Autonom a fost „pe repede inainte” pentru ca iarna, la Brasov, vin turistii amatori de zapada si ski. In vara 2008 incepuse la Autonom implementarea in retea a unui nou program pentru rezervari si contracte. Colegul meu, Claudiu Putinei, angajat cu 5 luni inaintea mea, se imprietenea cu programul. Am invatat impreuna, cu ajutorul lui si al colegilor din tara, abecedarul Autonom. Primul an a fost la „foc continuu”, cu evenimente multe si diverse.
Prima amintire e din ziua de Craciun. Ma pregatisem sa plec la parinti, cu sotul si fetita noastra, care avea atunci 2 ani si 4 luni si ardea de nerabdare sa gaseasca sub bradul bunicilor cadoul de la Mos Craciun. A sunat telefonul de serviciu si magia sarbatorii a fost risipita de solicitarea unei doamne care inchiriase o masina si n-o mai putea porni. Luminile lasate aprinse peste noapte ii descarcasera bateria. Cum unul din atuurile Autonom este asistenta rutiera 24/7, am plecat cu familia spre periferia Brasovului, la Tarlungeni, si am pornit masina doamnei, dupa care am ajuns, in cele din urma, la bunici. De atunci, Maria stie ca „mama” inchiriaza masini si le repara.
In 2009, efectele crizei au adus un val de hoti. Am avut 7 masini inchiriate si nereturnate, clasificate la „abuz de incredere”, conform legislatiei. Inca o data, reteaua nationala de agentii Autonom si colegii din tara au facut front comun si am recuperat 6 din cele 7 masini. In tot acest timp, am cautat sa ne mutam intr-un spatiu mai mare fiindca ne doream mai multe masini local, incepusem promovarea serviciilor de leasing operational si trebuia sa ne extindem echipa. Anul 2010 ne-a gasit la casa noua, un sediu mai central, cu spatiu potrivit pentru o echipa mai mare si pentru noi planuri de dezvoltare.
2. Cum decurge o zi de munca in agentia Autonom Brasov?
La Autonom, ziua de lucru nu are ore si minute, ci destinatii si numere: destinatii de unde vin si pleaca clientii sau unde ne asteapta sa le livram masinile (Bran, Sinaia, Poiana Brasov, Castelul Miclosoara/Covasna, Predeal, Codlea) si numere de rezervari, de masini, de contracte, numere de telefon ale clientilor care vor sa tina legatura cu noi, destinatii de casute postale la care scriem si de unde primim feedback. Placerea si provocarea sunt ca nu seamana o zi cu alta.
3. Cati oameni aveti in subordine? Cum v-ati descrie echipa?
Coordonez in prezent o echipa de 6 colegi, din care 5 baieti si o fata:
- Madalina, office assistant, a venit la Autonom in urma cu 2 ani. Experienta ei de agent servicii client (SGS) si curajul de a candida pentru postul de agent rent a car (pozitia deschisa atunci la Brasov) au facut ca astazi sa fie omul care are grija ca toti clientii agentiei sa fie bine primiti, iar cifrele (facturi, contracte, rezervari, incasari) sa fie mereu si la timp la locul lor. E ca buturuga mica (1,60 m) ce urneste carul mare. In plus, ne corecteaza cu mare drag si siguranta de sine ori de cate ori facem uz de limba lui Shakespeare.
- Claudiu, supervisor al echipei operationale, este cel mai vechi angajat al echipei si cel mai experimentat dintre baieti. Colegii mai noi spun ca se bazeaza pe el pentru ca le da indrumari si ajutor in orice problema.
- Gabriel este omul de actiune care, daca duce o masina la service, trebuie oprit sa nu faca si pe mecanicul. E pasionat de tot ce stiu, pot si fac masinile. Le cerceteaza si le conduce cu placere si pentru asta e responsabil, la Brasov, al serviciului de transferuri, activitate in plina promovare la Autonom.
- Alexandru e colegul nostru de 1 an si a trecut deja prin toate sezoanele (vara-iarna) si etapele minime de pregatire. Rabdarea si atentia lui la detalii, in tot ce face, echilibreaza balanta zilnica.
- Ionel si Sandor s-au alaturat de 2 luni echipei si se straduiesc sa fie cat mai curand cel putin la fel de pregatiti. Au tot suportul colegilor pentru a invata si a se dezvolta.
4. Cum va descriu ei, subalternii? Ce fel de sef sunteti?
In ianuarie 2010 tocmai ne mutasem in al doilea sediu o echipa de 3 persoane, in vara 2012 ne mutam 5 persoane in actualul sediu, de data asta – in „buricul targului”, la numai 400 m de Biserica Neagra, punctul 0 al centrului istoric al Brasovului. Pentru ca toate acestea s-au intamplat in mai putin de 5 ani, colegii spun despre mine ca sunt activa, energica, ambitioasa, organizata si perfectionista; pe scurt, ca dau ritmul si directia actiunii in Cetate. Cateodata ma considera autoritara si, desi nu-i tocmai o calitate, recunosc ca a struni barbati in lumea masinilor, pe care ei si-o asuma inca din copilarie ca fiind a lor, necesita uneori si acest atribut.
As putea spune ca suntem ca fratii: ne provocam, ne intrecem, ne ajutam si ne bucuram impreuna de fiecare etapa spre o noua provocare. Ne descoperim calitatile reciproc, in munca de zi cu zi, ne incurajam si ne analizam rezultatele in consfatuiri saptamanale carora le spunem „sedinte”, dar in care toata lumea e implicata activ, de la planificare la dezbatere. Ne sustinem in tot ce facem si asta ne pozitioneaza intre agentiile cu rezultate meritorii.
5. Cate masini are flota agentiei Autonom Brasov?
Dupa aproape 5 ani, administram 111 masini: 76 in parcul agentiei si 35 pentru inchirieri pe termen lung, in leasing operational. Sunt masini performante, modele si marci din ce in ce mai diverse. Maria e acum incantata de masinile cu buton (Ford Kuga) si de „autobuze” – masinile de 9 locuri. Mai vine uneori in vizita si a avut o contributie importanta la amenajarea coltisorului cu jucarii din colectia personala pe care le-a pus la dispozitia clientilor cu copii.
6. Cum convingeti clientii sa apeleze la serviciile Autonom?
Clientii care ne-au calcat pragul la primul sediu si care astazi ne urmeaza oriunde ne-am muta sunt oglinda muncii noastre. Si sunt din multe tari si continente, oameni care stiu ca se pot baza pe noi in orice zi si la orice ora; fie ca vin in vacanta, in vizita de afaceri, la un eveniment neprevazut sau neprogramat din timp, au intotdeauna suport de mobilitate de la Autonom. Sunt cei care ne strang mana si ne scriu: „The Autonom team at your Brasov Office has exceeded my expectations. I visit Romania at least once a year, and have rented vehicles from Autonom 4 times so far. I am very pleased with their excellent service. They make my car rental experience worry-free every single time” – C. John, Canada.
Cand, la sosire sau la plecarea din agentie, clientii ne imbratiseaza si ne multumesc, stim ca vor reveni. Cand ne trimit aprecieri si recomandari de genul: „Sunt foarte multumita de serviciile oferite! Si m-am bucurat enorm sa vad cum ati evoluat de la infiintarea companiei pana in prezent. Sunteti prima alegere in viitor”, atunci stim ca ne-am facut bine treaba si cel care a fost prima oara client revine apoi ca prieten.
Pentru cei aflati la prima vizita in Brasov si la prima intalnire cu Autonom, avem pregatite albume, harti si recomandari pentru trasee de munte si de oras. Le povestim despre Cetatea Rasnov, poienile de la poalele Pietrei Craiului si cabana Plaiul Foii, rezervatia de ursi de la Zarnesti. La intoarcere ne povestesc si ei despre frumusetea peisajelor si arhitectura impresionanta a cetatilor, bastioanelor si catedralelor vizitate. Le dam informatii despre starea drumurilor, trasee deschise, programe de vizitare la obiective si le-am amenajat un punct de informare turistica cu acces WI-FI.
Suntem agentia din inima tarii, la rascruce de drumuri, parte importanta intr-o firma 100% romaneasca, nr. 1 in domeniul rent-a-car din tara, cu actionari tineri, energici si implicati permanent in dezvoltarea nu doar a afacerii, ci si a oamenilor care sustin bunul mers al activitatii. Masini proprii, diverse si mereu noi, personal instruit si permanent disponibil, unica retea nationala si serviciile de calitate ne fac sa spunem zilnic, cu mandrie: „Autonom Brasov. Buna ziua! Sunt(em) Mihaela, Madalina, Claudiu…. Cu ce va pot fi de folos?”
7. Ce le recomandati celor care viziteaza pentru prima data Brasovul?
Celor care nu sunt doar in tranzit prin Brasov si au timp sa cunoasca mai bine oamenii locului, traditia si frumusetea orasului si a imprejurimilor, le recomand sa priveasca orasul, la apus, din parcarea aflata pe drumul spre Poiana Brasov, sa savureze un ceai la „Open Heart” din acelasi loc si sa ia cina la Casa Tudor sau Ceasu’ Rau (restaurantele traditionale Sergiana) ori sa urce la Stana Turistica, in Poiana Brasov. Iar la rasarit sa porneasca spre Bran, pentru ca zorile pe dealuri cu fan abia cosit, lapte proaspat muls si preparate naturale fac zona renumita pentru bogatia si ospitalitatea localnicilor.
8. Cine este Mihaela Bucur, dincolo de planul profesional?
In timpul ramas sunt sotie, mama si prietena. Scurtele vacante petrecute in familie sunt cele mai revigorante momente ale anului, dar, ca intotdeauna, se termina prea repede. Plimbarile cu Maria, domnisoara mea de 7 ani, sunt o incantare. A invatat alfabetul cu litere de tipar de pe tablitele de inmatriculare ale masinilor si, cum cele de la Autonom incep cu A, nu a fost greu deloc. Ascultam muzica la concertele din Piata Sfatului si la Opera Brasov, citim in germana, facem puzzle si rebus si, cand avem o zi mai libera, gatim impreuna un meniu delicios al carui „must have” e Tiramisu, cu urme de cacao pe nas.
In linii mari, de 5 ani incoace, la cele de mai sus se raporteaza mare parte din viata mea. Colegi, clienti, familie – toate formeaza sentimentul de implinire si motorul pentru o noua zi.