Nu degeaba se spune “Calatorului ii sade bine cu drumul”. Dar cu ce drumuri, munti, lacuri si carari ne putem lauda! Drumetului indragostit de inaltimi semete, peisaje, lacuri si vai neasemuite astazi ii recomandam muntii Retezat. Mai exact, Parcul National Retezat pentru ca doar aici va putea gasi acea liniste sufleteasca, splendoare si armonie deplina cu natura.
Parcul National Retezat a fost creat si ocrotit de lege din 1935 datorita profesorului Alexandru Borza, fondatorul Gradinii Botanice din Cluj si a lui Emil Racovita, in scopul conservarii si protejarii frumusetilor muntilor, precum si a florei si faunei existente aici. In rezervatie sunt peste 320 de specii de plante, deosebite fiind floarea de rhododendron, garofita, floarea de colt, smirdarul, ghintura. Parcul si rezervatia reprezinta un refugiu permanent pentru animale salbatice si pasari: ursul, capra neagra, cerbul, rasul, vulpea, caprioara, marmota, acvila de munte si cocosul de munte, ciocanitoarea neagra. In zonele calcaroase salasluieste vipera, iar in apele de munte veti gasi pastravi.
O multime de lacuri glaciare va vor incanta privirea aici: Lacul Bucura (cel mai intins lac glaciar din Romania; 8,9 hectare); Lia, Ana, Viorica, Florica, Taul Portii, Taul Agatat (aflat la cea mai mare altitudine, 2250 metri), Taul Negru, Taul Spurcat, Zanoaga (cel mai adanc lac glaciar, 29 de metri). Lacurile nu pot fi vizitate toate intr-o zi nici de catre cel mai pasionat si pregatit om al muntelui. Este un traseu dificil. De aceea, se si recomanda sa stati aici cel putin cateva zile. Retezatul mai este numit si «taramul cu ochi albastri» datorita numarului de lacuri glaciare de aici (peste 90). Bineinteles, exista si legende pe seama formarii acestor lacuri. Incepand de la Feti Frumosi si fete de capcaun care au retezat varful muntelui (de-aici si numele!), degete de uriasi care s-au transformat in lacuri si pana la comorile haiducilor din Transilvania, Oltenia si Banat care zac in Lacul Bucura.
Cum ajungeti?
Parcul National Retezat este situat in partea de SV a judetului Hunedoara. Nu aveti masina? Nicio problema. Puteti inchiria una de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, care are 36 de centre, aflate in 23 de orase ale tarii, si peste 1300 de masini noi. Sau puteti completa online formularul de rezervari, urmand sa ridicati masina de la agentia Autonom dorita.
Din vest ajungeti pe DJ 685, Carnesti – Gura Apei, din nord pe DJ 686 Rau de Mori – Rausor, DJ 667 A, Ohaba de sub Piatra – Carnic, DJ 667 Pui – Stana de Rau si Pui – Baleia, iar din sud pe DN 66 A Petrosani – Campusel.
Unde va puteti caza? Venind dinspre Hateg, va puteti campa corturile in Poiana Pelegii, langa lacurile Bucura si Zanoaga sau va puteti caza la casutele de la Pietrele si Gentiana. Sunt conditii modeste, dar un om care apreciaza muntele nu va tine cont de lipsa confortului. La intrarea in Parcul National Retezat, exista si Pensiunea Dora – situata in Rausor, la 30 de km distanta de Hateg. Tot in Rausor aveti la dispozitie si Cabana Rausor.
Trasee
Din Poiana Pelegii se pot face nenumarate trasee. Prima destinatie ar fi lacul Bucura, un traseu de aproximativ 2 ore, cu portiuni atat usoare, cat si dificile. Nu uitati echipamentul adecvat muntelui! De asemenea, nu uitati sa anuntati Salvamont ce trasee veti alege. Sunt trasee splendide care iti taie rasuflarea. Alte trasee usoare pe care le puteti face: Varful Peleaga si Varful Custura Bucurii. De asemenea, exista si trasee dificile, care nu sunt permise tot timpul anului.
Dincolo de toate, Parcul National Retezat trebuie vazut si strabatut la picior. El nu se vede din cuvinte, din povesti, nici din legende. Este un loc departe de agitatia, stresul si poluarea din orase, un loc in care puteti sa va incarcati bateriile si sa va linistiti sufletul…
Linkuri utile: