Pe-un picior de plai transilvanean

Am invatat despre ea la geografie si la istorie, am vazut-o in poze sau la TV ori am auzit povesti la gura sobei din drumetiile altora. Dar pana nu-i calci potecile si n-o judeci cu propriii ochi, nu poti spune ca o cunosti.

Localizare. Cuibarita in arcul intracarpatic, Transilvania este, din punct de vedere geografic, centrul Romaniei, adica Depresiunea Transilvaniei si versantele care o marginesc. Administrativ, regiunea cuprinde 10 judete: Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj si Sibiu. In acceptiunea sa istorica, denumirea a incorporat si Banatul, Crisana si Maramuresul, acoperind astfel intreg teritoriul romanesc de la Vest de Carpati. Invecinandu-se cu Tara Romaneasca la Sud, Moldova la Est, Ungaria la Vest si Ucraina la Nord, Transilvania este cunoscuta din antichitate drept teritoriul „de dincolo de padure”, din cuvintele latinesti trans + silva, dar cel mai adesea i se spune „Ardeal”. Indelung si intens disputata de-a lungul vremii de diverse populatii migratoare, turci, habsburgi si nu numai, Transilvania a devenit parte din Romania abia in 1918.

Loc de poveste, istorie si traditie, leagan al mostenirii dace si taram al miturilor cu vampiri, Transilvania este in prezent si una din cele mai cautate destinatii de vacanta, de romani si straini deopotriva – si pe buna dreptate, va veti convinge in cele ce urmeaza ca motivele nu sunt deloc putine. Relieful, spectaculos, ofera calatorului prilejuri de delectare la tot pasul, fie ca poposeste pe platoul cu inaltimi de 300-400 de metri pentru a admira de sus Depresiunea, fie ca o ia agale pe valea Muresului, a Somesului sau a Oltului, poposeste la Sarmizegetusa Regia pentru a afla povesti despre gloria apusa a dacilor sau zaboveste pentru un tratament spa in statiunile balneoclimaterice de la Bazna, Geoagiu Bai, Ocna Sibiului ori Baile Felix.

Cum ajungeti acolo? Cu avionul pana la Arad, Timisoara, Targu Mures, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare ori Satu Mare, apoi cu masina (gasiti centre Autonom in toate marile orase ale tarii). De curand, s-au dat in folosinta primii 54 km din Autostrada Transilvania, pe portiunea Campia Turzii – Gilau. In 2013, cand se estimeaza ca va fi gata, autostrada va avea o lungime de 415 km, strabatand intreaga regiune, de la Brasov la Oradea, pana la granita cu Ungaria, devenind astfel cel mai mare proiect de infrastructura din Europa.

Daca nu v-ati decis unde sa mergeti, iata cateva din cele mai cautate destinatii transilvanene:

  • Castelul Bran, cunoscut si drept Castelul lui Dracula, desi, potrivit izvoarelor istorice, Vlad Tepes nu a locuit acolo niciodata;
  • orasele medievale Sighisoara si Sibiu (Capitala Culturala Europeana in 2007), Cluj-Napoca, Alba Iulia, Targu Mures;
  • muzeul in aer liber ASTRA, de langa Sibiu;
  • Brasovul si Poiana Brasov;
  • citadela si centrul orasului Oradea, construit in stil Art Nouveau;
  • biserica din Densus (jud. Hunedoara), cea mai veche biserica din Romania unde se oficiaza inca slujbe;
  • Cetatile Dacice din Muntii Orastiei, inclusiv Sarmizegetusa;
  • Maramuresul – el insusi o destinatie turistica generoasa, cu Cimitirul Vesel din Sapanta (unic in lume), bisericile sale din lemn, orasele Baia Mare si Sighetul Marmatiei, satele de pe valea Izei, Valea Marei si Valea Viseului;
  • bisericile fortificate saxone;
  • Muntii Apuseni: Tara Motilor, Pestera Ursilor, una din cele mai spectaculoase pesteri din Europa, si Pestera Scarisoara, unde se afla al 3-lea ghetar ca marime din lume;
  • Muntii Rodnei;
  • Hunedoara si Castelul Corvinilor, datand din secolul al 14-lea.

Cat despre distractie, nu va fie teama, pe plaiuri transilvanene nu veti avea ragaz sa va plictisiti, caci se petrec o sumedenie de festivaluri de muzica, film si nu numai. Va recomandam:

  • Festivalul Medieval de la Sighisoara;
  • Transilvania International Film Festival, Cluj-Napoca;
  • Cerbul de Aur, la Brasov;
  • Festivalul Peninsula, la Targu-Mures;
  • FanFest la Rosia Montana – tocmai se apropie a 6-a editie, intre 12-14 august 2011, cu ecranizari de filme, concerte, piese de teatru, conferinte, vizite cu ghid prin sat si imprejurimi, targ de artizanat si preparate traditionale. Aveti ocazia de a va relaxa si chiar de a va caza direct in sura cu fan, de unde si denumirea evenimentului.

Daca tot ati ajuns pe meleaguri ardelene, nu puteti pleca fara sa incercati din specialitatile traditionale; balmusul, gulasul sau palinca sunt doar cateva din deliciile obligatorii ale unei incursiuni in Transilvania.

Ei, dar calatorului ii sta bine cu drumul, asa ca va invitam in Transilvania sa o (re)descoperiti voi insiva. Drum bun si vreme placuta! 🙂

Surse imagini: sxc.hu, cjhunedoara.ro.