Care este oare reteta unui management eficient? Ce calitati si atuuri trebuie sa intruneasca managerul perfect pentru a fi nu doar sef in virtutea ierarhiei, ci un adevarat lider? Cum isi poate motiva si conduce echipa spre performanta si in ce masura fericirea angajatilor influenteaza profitabilitatea companiei? Iata cateva intrebari pe care toti managerii si le-au pus, negresit, laolalta cu „armata” de recrutori care mai de care mai scoliti din HR.
Raspunsurile sunt multiple si vin, cel mai degraba, odata cu experienta. Pentru ca, da, si managerii se antreneaza intens pana sa atinga nivelul dorit de performanta si leadership. Iata de ce va recomandam astazi o carte pe care echipa Autonom o considera utila oricarui actual sau viitor manager: „12 Elements of Great Managing” / „Cele 12 elemente ale managementului performant” de Rodd Wagner & James K. Harter.
Cum s-a ajuns insa la formularea acestor 12 elemente, oare? Iata:
Dupa celebrul bestseller “Manager contra curentului” din 1999, continuarea “Cele 12 elemente ale managementului performant” prezinta rezultatele celui mai amplu studiu din lume privind implicarea profesionala, realizat de organizatia Gallup pe baza interviurilor desfasurate in 41 de limbi, cu 10 milioane de angajati si manageri din 114 de tari. Autorii Rodd Wagner si James K. Harter datele desprinse din studiile Gallup cu descoperiri recente din neurologie, teoria jocului, psihologie, sociologie si economie, analizand mai ales activitatea managerilor cu rezultate exceptionale si modul in care comportamentul uman influenteaza strategia in afaceri. Scopul? Identificarea principalelor elemente care determina performanta la locul de munca.
Se disting astfel 12 factori esentiali, fiecare prezentat in cadrul unui capitol. Statisticile completeaza armonios povestile de succes ale unor manageri care au reusit ceea ce, la momentul respectiv, parea imposibil: au salvat de la faliment iminent companii din diverse domenii de activitate, au imbunatatit serviciile medicale acordate pacientilor intr-un spital, au crescut randamentul unor fabrici chiar si in conditii potrivnice s.a. – toate, gratie implicarii angajatilor. Cum au facut, care este secretul? Veti afla in timpul lecturii, desigur.
Pe scurt, veti descoperi:
- care sunt cele 12 elemente ale managementului performant si cum influenteaza acestea profitabilitatea;
- de ce prieteniile la locul de munca pot fi extrem de benefice productivitatii companiei;
- de ce conteaza nu doar sa ai resursele necesare pentru a-ti face meseria, ci si sa ai optiuni;
- de ce este esential ca angajatii sa simta ca ii pasa cuiva de ei cu adevarat;
- cum sunt corelate productivitatea si succesul financiar cu implicarea angajatilor;
- de ce abilitati ai nevoie pentru a fi un manager grozav etc.
Multi dintre colegii nostri au parcurs volumul. Iata opiniile catorva dintre ei:
1. Evolutia in companie depinde de interactiunea managementului performant cu dorinta de autodezvoltare. Daca esti motivat si iti stabilesti mereu noi obiective, o sa obtii performante concrete. In opinia mea, premisele si situatiile reliefate in aceasta carte surprind toate elementele care trebuie cunoscute si aplicate intr-o companie de succes.
2. In cartea lui Rodd Wagner si a lui James Harter sunt descrise 12 tipologii de manageri de succes. Fiecare s-a axat pe elementul deficitar al echipei pentru a rezolva problema care impiedica succesul. Pentru a fi un manager perfect, ar trebui sa tii cont de toate cele 12 elemente, dar, pentru a fi un manager bun, din punctul meu de vedere, ar trebui sa tii cont ca ,,Oamenii sunt mai importanti decat rezultatele si cifrele”, dupa cum zicea Philippe Lescornez, manager al diviziei Masterfoods din Belgia.
3. Un manager performant trebuie sa fie profund uman. Cred ca aceasta concluzie as vrea sa imi ramana in minte dupa lecturarea acestei carti. E foarte important ca angajatul sa stie ca exista cineva la locul de munca caruia ii pasa de el ca om.
4. Citind aceasta carte, am reusit sa imi fac o idee asupra impactului pe care stilul de management il poate avea asupra realizarilor unei companii si asupra relatiilor dintre manageri si ceilalti angajati. Cred ca oricine are de invatat din exemplele reale si din concluziile acestor studii de caz. Foarte interesant mi s-a parut modul in care managerii ajung sa rezolve majoritatea problemelor prin apropierea de colegii de munca si accentul pus pe comunicarea dintre ei.
5. Mi-a placut foarte mult al cincilea element si ideea ca, atunci cand cuiva de la locul de munca ii pasa de tine si legatura este stransa, si tu poti face compromisuri si chiar sa iti ocupi timpul tau liber pentru a rezolva probleme importante la serviciu. Daca nu ai avea un sprijin si incurajari de la un superior, nu ai putea face acest gen de compromisuri.
6. O carte care se bazeaza pe fapte si cazuri reale, din care reies cele mai importante elemente ale managementului. Punandu-le in aplicare, ma dezvolt atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere personal. Ma bucur sa regasesc in compania Autonom aceste elemente.
Iata, asadar, cate motive sa descoperiti si voi cele 12 secrete ale unui management reusit. Lectura placuta va dorim si sa va fie de folos! 🙂