Reteta ardeleneasca de succes. Interviu cu Radu Suciu, director Autonom Cluj

Pasionat de istorie, lectura si calatorii, lider precoce si iremediabil indragostit de Maramuresul natal, intervievatul nostru de astazi conduce agentia Autonom din Cluj-Napoca din primavara anului 2008. Desi la inceput s-a “miscat ardeleneste”, in 2014, agentia clujeana a avut parte de o crestere semnificativa. Reusita se datoreaza echipei dedicate si, fara doar si poate, liderului sau: Radu Suciu. Definit de subalterni drept prieten si mentor, acesta considera ca, in domeniul rent-a-car, nu este vorba despre masini, ci… despre oameni.

19.jpg`

1. Va rugam sa va prezentati pe scurt. Cand si de ce ati ales sa faceti parte din echipa Autonom?
Intrebarea asta mi-a adus pe chip un zambet. Celor care ma intreaba de unde sunt le raspund: ”din cel mai frumos sat, din cel mai frumos judet, din cea mai frumoasa tara…”. Daca mi s-ar da posibilitatea sa ma nasc a doua oara si sa-mi aleg tara, as alege tot Romania. Pe unde ma duc, in tari straine, spun cu mandrie ca sunt roman. Copilariei mele in Copalnic-Manastur, judetul Maramures, ii datorez mult din ceea ce sunt azi. Acele vremi mi-au dat valorile si acel ”modus vivendi” care m-au insotit de-a lungul vietii: dreptate si adevar, credinta si omenie, demnitate si intelegere pentru cei din jur. Atunci am invatat valoarea cuvantului dat si valoarea unei strangeri de mana.

Am urmat Facultatea de Geologie la Universitatea din Cluj. Atunci m-am descoperit ca lider. Baiatul timid a devenit ”motorul” in toate. Devenisem un factotum care organiza tot ceea ce era de organizat. Fara indoiala, cealalta fata a medaliei a fost dezvoltarea unui orgoliu cu care parca nu m-as lauda… Odata intrat in pielea acestui personaj, nu te mai poti lecui.

Anii au trecut, am invatat sa muncesc din greu. Viata m-a adus in vanzari. Am vandut electrocasnice (am format o retea nationala), papetarie, presa, pal, electrice, parafarmaceutice si vinuri. Aceasta diversitate m-a invatat multe despre afaceri si despre oameni. Intre timp, am facut si un master la Facultatea de Business, pe care l-am absolvit sef de promotie.

Ajuns pana aici, am vazut un anunt de angajare. Autonom, rent-a-car… Intelegeam eu ceva, dar, dincolo de ratiune, a fost acel declic interior: am stiut pe data ca e postul meu, ca asta vreau si ca aici imi e locul. ”Bine ai venit in echipa Autonom!’‘ mi-a spus dupa interviu Dan Iacob, directorul nostru operational. Asa a inceput o aventura ale carei dimensiuni nu mi le imaginam.

2. Cum a evoluat agentia Autonom Cluj-Napoca de la infiintare pana in prezent? Ce rezultate ati obtinut si ce obiective aveti?
Autonom Cluj-Napoca s-a miscat… ardeleneste. Am urcat constant, dar incet. ”Per aspera ad astra” spune dictonul latin. Asa am inaintat si noi. Acum sapte ani, aveam sub douazeci de masini si concurentii nostri ne priveau condescendent si ironic. Acum avem 99 de masini si suntem cea mai mare companie de rent-a-car din Cluj-Napoca, starnind admiratie si respect.

Anul 2014 a fost anul descatusarii, in care, beneficiind de o echipa buna si insufletita, am depasit 3.000.000 de lei cifra de afaceri. Obiectivul nu poate fi decat unul singur: sa crestem cat mai mult posibil!

3. Care sunt punctele forte ale agentiei dumneavoastra?
Agentia Autonom Rent a Car din Cluj-Napoca are o echipa competitiva. Nu este inca acolo unde ne-am dori, dar suntem pe drumul cel bun. Cand oamenii sunt motivati de ceea ce fac, sunt create auspiciile ca lucrurile sa mearga bine. Fara acest atu, nu pot fi puse in valoare cu adevarat oportunitatile din mediul economic.

Clujul beneficiaza de al doilea aeroport dupa Otopeni, la traficul de persoane, iar la PIB-ul pe cap de locuitor, judetul Cluj se situeaza pe pozitia a sasea la nivel national, ceea ce indica premisa unei potentiale piete pe sectorul inchirierilor catre companii. S-a imbunatatit semnificativ si infrastructura rutiera: autostrada Sebes-Turda, in lucru, si finalizarea autostrazii Transilvania pe segmentul spre granita de vest vor stimula dezvoltarea economica a zonei. Si, cum ne aflam chiar in centrul Ardealului, ne putem extinde activitatea in judetele limitrofe, ceea ce inseamna piete noi si clienti noi.

4. Cum v-ati descrie colectivul? Prezentati-ne pe scurt membrii echipei. Cum credeti ca si-ar caracteriza ei seful?
Colectivul agentiei noastre mai cuprinde, pe langa mine, doua domnisoare dragute si istete, Carmen si Patricia, si sase colegi: Catalin, Bogdan, Paul, Adrian, Ciprian si Oliviu, nu mai putin isteti decat fetele. Cel mai vechi, Catalin, va implini la vara doi ani de Autonom, iar cei mai noi, Adrian, Ciprian si Oliviu, nu au inca un an de Autonom. Desi echipa e impreuna de putin timp, a devenit repede functionala. Membrii ei sunt structuri diferite, dar compatibile si fiecare este deosebit in felul lui. M-am suparat adesea pe ei, uneori m-au disperat, dar impreuna am reusit ceea ce nimeni nu credea posibil in urma cu un an si sunt mandru de ei si bucuros ca suntem parte a aceluiasi proiect.

20

Partea a doua a intrebarii mi-a dat si mie de gandit. I-am rugat pe colegii mei sa-si scrie liber opiniile intr-o pagina la care au avut doar ei acces, iar la final sa-mi trimita rezultatul. Reproduc intocmai ce au scris:

  • „Pe dl.Radu Suciu il pot asocia cu un prieten. Este un om cu care poti vorbi absolut orice, este dispus sa te ajute in orice problema care te framanta sau cand ai nevoie, pur si simplu, sa vorbesti cu cineva. Este un exemplu de urmat, are toate atuurile sa fie un director de agentie. O sugeste pentru viitor: sa dea o mai mare importanta angajatilor, sa incerce sa se puna in locul lor si sa isi faca mai mult timp pentru ei.”
  • „Dl. Director Radu Suciu este o persoana demna de apreciat, un prieten de nadejde caruia poti sa ii spui orice ai pe inima si, in cel mai scurt timp, orice problema se rezolva, cand e posibil. Cred ca orice angajat si-ar dori sa aiba un asemenea director, insa director e putin spus. Dl. Suciu este un adevarat prieten! Pe aceasta cale, ii doresc multa sanatate!”
  • „Domnul Radu Suciu este persoana datorita careia am evoluat foarte mult din momentul angajarii in firma Autonom. Datorita experientei vaste, cunostintelor complexe si spiritului didactic cu care este inzestrat, domnul Suciu poate fi definit ca un adevarat mentor, care te sprijina neconditionat in evolutia ta profesionala.”

5. Care este cea mai mare reusita a echipei Autonom Cluj, pana acum? Dar cea mai mare provocare?

Cea mai importanta reusita a noastra a fost saltul din 2014, cand am obtinut cea mai mare crestere anuala de pana acum.

Cea mai mare provocare a fost formarea unei echipe. In orice domeniu, marile echipe se nasc prin cautari, incercari nereusite, dezamagiri. Perseverenta si intelegerea corecta a lucrurilor te duc, in final, pe drumul cel bun. O echipa buna nu se cladeste din vedete, ci din caractere si oamenii potriviti. O provocare continua pentru mine este intelegerea cu colegii tineri. Cand am inteles ca diferenta dintre generatii este o realitate profunda, cu mentalitati si abordari diferite, am inteles ca trebuie sa-mi schimb modul de lucru. Am devenit mai intelegator, mi-am amintit ce spunea Marin Preda, ”Tineretea este o trufie, rareori o valoare”, am simtit ca trebuie sa stau mai aproape de ei la bine si la rau, indreptand impreuna lucrurile cand gresesc.

22

6. Cum va asigurati ca fiecare client care apeleaza la serviciile dvs. pleaca multumit, revine si va recomanda?
Agentia noastra a dezvoltat de la inceput un mod de lucru proactiv. Ne ”bibileam” clientii, uneori chiar prea mult. Colegii s-au schimbat, inchirierile s-au inmultit, timpul s-a condensat, dar am incercat sa pastram acest mod de lucru. Relatia umana, directa, este decisiva si ea ramane in mintea clientului. Le tot reamintesc colegilor ca salariile nu le sunt platite de catre Autonom, ci de catre client. Daca acel client nu va fi multumit, nu te va recomanda, nu va reveni, deci nu-ti va plati salariul. Daca te straduiesti sa-i faci o experienta placuta prin modul in care pregatesti masina, prin atitudine si promptitudine, rezultatul pozitiv e garantat. Un „truc” este sa alocam colegii pentru inchirieri in functie de limbile straine pe care le vorbesc, astfel incat, pe cat posibil, sa vorbim cu clientii straini in limba acestora. Parafrazand o reclama recenta, as spune ca in rent-a-car nu este vorba despre masini, ci despre oameni. Poate parea paradoxal, dar e adevarul din spatele povestii.

7. Daca nu ati fi lucrat in rent-a-car, ce alta profesie v-ar fi placut? Ce le recomandati celor care isi doresc o cariera in domeniul inchirierilor auto?
Tare mi-ar fi placut sa fiu profesor de istorie! Sotia mea imi spune: ”Asa cum imi explici tu, imi place istoria. In scoala o uram, era o lista de ani si date pe care trebuia sa le invatam si cam atat…”. Mi-ar fi drag sa le explic copiilor istoria asa cum o simt eu, sa-i ajut sa inteleaga lumea in care traim, de unde vine si unde se duce, sa contribui la devenirea unor oameni.

Cei care isi doresc o cariera in domeniul inchirierilor auto trebuie sa stie ca nu o pot face fara a pune suflet. Cand esti in fata unui client, trebuie sa daruiesti, sa-l faci sa simta ca esti acolo pentru el. Esti bun de rent-a-car daca acel client isi va aminti de tine. Colegilor mei le spun ca trebuie sa se comporte cu fiecare client ca si cum acesta ar fi cel mai bun prieten al lor.

8. Va rugam sa schitati, intr-o fraza, portretul unui profesionist de succes.
Un profesionist de succes este cel care atrage admiratia si invidia, care devine reper, iubit sau detestat, deschide drumuri si ii face pe altii sa-l urmeze. Este omul la care, cand ai indoieli, te raportezi intrebandu-te: „Ce ar face X in aceasta situatie?„

9. Ce preocupari aveti in timpul liber? Aveti vreo reteta pentru echilibrul intre viata profesionala si cea personala?
Timpul meu liber… nu mai e liber. Mi l-a ”confiscat” fetita mea de trei ani. Deocamdata, ne jucam impreuna, desenam, ne plimbam. Abia astept sa creasca, sa o invat sa schieze, sa joace tenis si sa o inscriu la un sport de echipa. Cand vreau sa-mi incarc bateriile, ma duc in satul meu natal. De indata ce ajung acolo, parca o mana nevazuta imi alunga toate grijile.

Imi place sa citesc, sa calatoresc, sa vad locuri si oameni noi si apoi sa retraiesc calatoria prin fotografiile facute. Inainte de a mi se naste fetita, faceam puzzle-uri, din ce in ce mai complicate. Dintre sporturi, imi place sa privesc la televizor ciclismul.

10. Ce le recomandati turistilor sa viziteze musai in Cluj?
Turistilor care vin la Cluj-Napoca le-as sugera sa urce pe ”Cetatuie”, adica pe dealul care strajuieste orasul la nord, de unde ai o superba panorama asupra urbei. Apoi, coborand, sa faca o plimbare in batranul parc central, cu aleile lui largi, unde sigur te simti bine vazand bucuria din jur. De asemenea, sa nu rateze Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, primul muzeu în aer liber din România, înfiinţat la 1 iunie 1929, ca secție a Muzeului Etnografic al Ardealului. Plimbandu-te printre casutele de acolo, simti, macar partial, de ce spunea Lucian Blaga: ”Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat”.