Romania, prin ochii unui brazilian

Anul trecut, un tanar brazilian, Fernando Castilho Cintra, a locuit timp de 17 luni in tara noastra, prilej cu care a si calatorit in diverse regiuni. La final, si-a notat, cu umor, impresiile pe care i le-au lasat Romania si romanii. Ce a constatat? Va prezentam mai jos cateva dintre insemnarile sale despre diverse atribute, preferinte, obiceiuri sau prejudecati intalnite pe meleagurile noastre.

brazilian

Despre relief si specificul local:
„Calatoriile din Romania sunt cele mai frumoase amintiri din viata mea: rauri, canioane, dealuri, munti – romanii le au pe toate”.
„Maramures este o zona foarte vesela; oameni veseli, costume vesele, culori vesele… chiar si un cimitir vesel. Singurii care nu sunt veseli in Maramures sunt cainii ciobanesti. Fugi cat de tare poti cand vezi vreunul!”

Despre istorie si legende: “Din afara Romaniei, Dracula este un vampir; acelasi barbat, Vlad Tepes, este un erou national”.

Despre vreme: “Am invatat ce inseamna patru anotimpuri: veri calde, toamne reci, ierni reci si primaveri superbe”.

Despre oameni si obiceiuri:

  • “Romanii sunt latini in vorbire, insa nu sunt latini in sange”;
  • „In general, romanii se plang de Romania: politica, economia, societatea… Aceasta gandire a lor este complet gresita. Ei nu stiu ca sistemul de sanatate romanesc este incredibil, ca aici exista o rata mai mica de omor decat in Norvegia si ca este tara cu cea mai rapida crestere a economiei din tarile est-europene”;
  • “Romanii fumeaza o cantitate absurda de tigari. Fumeaza acasa, in restaurante si in mall-uri. In schimb, se descalta mereu inainte de a intra in casa; Cred ca romanii prefera sa mentina mai degraba podelele curate decat plamanii”;
  • “Vegetarian fiind, pot spune sigur ca romanii IUBESC carnea”.

Despre mentalitati:

  • “Romanii se asteptau ca eu, brazilian, sa joc fotbal foarte bine… GRESIT”.
  • „De multe ori ma intrebau ce dracu’ fac, ca brazilian, intr-o astfel de tara”.

Despre calatorii:

  • “Drumurile din Romania sunt intr-o stare destul de buna, dar au un numar absurd de curbe”;
  • „Cel mai bun mod de a calatori in Romania, dupa parerea mea, este cu trenurile Inter-Regio. Sunt ieftine, confortabile, precise si, de obicei, destul de lejere. Totusi, poti ramane intr-un tren timp de 12 ore pe directia Suceava – Mures, chiar in perioada Anului Nou. Abia atunci vei intelege ce inseamna „aglomerat” (poveste adevarata)”;
  • “O alta modalitate usoara de a calatori este cu autostopul. Romanii o fac foarte des si returneaza favorul”;
  • „O calatorie in Romania este absurd de ieftina”.
brazilian2

Despre limba romana Fernando spune ca “suna frumos si este usor de invatat pentru brazilieni”. Se pare ca a si profitat de originile comune ale romanei si portughezei, limba sa nativa, invatandu-ne graiul din mers (la propriu): „Modul meu preferat de a-mi exersa limba romana era cu soferii care ma luau cu autostopul”.

Si a avut si revelatii… sportive: “Am avut nevoie de trei zile pentru a invata sa schiez. Schiatul nu este pentru brazilieni sau locuitorii tarilor tropicale”.

Concluzia? „In timp ce romanii viseaza sa plece, eu visez ca ma voi intoarce candva.”

Mai multe pe acest subiect va invitam sa cititi aici.