Sa ne pregatim de vara!

Vine vara – vremea vacantelor si a drumetiilor pe poteci mai mult sau mai putin umblate, prin paduri dese si poieni luminoase, pe langa izvoare reci si cascade spectaculoase, pe piscuri semete ori in vai smaltuite de flori, dupa pofta fiecaruia.

Fie ca avem ragaz saptamani intregi ori doar cateva zile, pe meleagurile noastre ne asteapta o sumedenie de locuri ce merita descoperite. Pe unde puteti hoinari vara aceasta, va intrebati? Iata cateva propuneri:

1. Lacul Vulturilor – jud. Buzau
In Muntii Siriului, pe partea estica a versantului Malaia, la o altitudine de 1.420 m, in apropierea localitatii Gura Siriului din comuna Siriu, judetul Buzau, va asteapta Lacul Vulturilor – unde, dupa cum scrie Alexandru Vlahuta in “Romania pitoreasca”, ar veni vulturii primavara pentru a-si invata puii sa zboare. Desi este numit, dupa o legenda, si „Lacul fara fund”, adancimea sa maxima este de numai 2,5 m. Traseul in zona va rezerva insa peisaje spectaculoase si prea putini turisti il cutreiera, asa ca, daca preferati drumetiile linistite, veti avea din plin prilejul sa va reculegeti pe aceste culmi. Cu putin noroc, e posibil sa vedeti pe piscuri capre negre. Apoi, va puteti opri pentru un popas la Cabana Valea Neagra.

Puteti ajunge lesne cu masina pana in localitatea Siriu (DN10- KM78), iar apoi puteti urma itinerariul catre satul Bontu Mare, catunul Gura Milei, Valea Milea, Cabana si Lacul Vulturilor. Masina, daca va este de trebuinta, puteti gasi si la Autonom Buzau, Focsani, Ploiesti, Bucuresti ori alt centru de inchiriere din cele 38 existente in 25 de orase ale Romaniei, in functie de locul de plecare. Iar apoi, in functie de planurile voastre de calatorie, o puteti lasa la o agentie Autonom din alt oras. Pentru ca putem 🙂

lacul-vulturilor-lacul-fara-fund
Lacul Vulturilor | Sursa: turistderomania.ro

2. La pas, prin Muntii Ceahlau – jud. Neamt

Daca purcedeti spre inima Moldovei, nu ratati ocazia de a strabate Jgheabul cu Hotar, spre platoul Dochiei si varful Toaca, acolo unde veti descoperi Ceahlaul in toata splendoarea sa: semet, salbatic, coplesitor la privit si totodata primitor cu trecatorii ce ii parcurg potecile. Daca va da ghes sa urcati spre culmi, puteti urma traseul ce porneste din statiunea Izvorul Muntelui, aflata la 797 metri altitudine, spre statiunea Durau, iar cand treceti de Piciorul Rachitis, veti auzi susurand Izvorul Alb. Pe masura ce urcati si valea se ingusteaza pe langa stancile colosale de piatra, piesajul devine tot mai spectaculos.

Popas puteti face la Stanca Dochiei (1185 metri), scaldata de apele reci ca gheata ale unui izvor. In apropiere se afla Bicazu Ardelean, precum si Parcul Natural Vanatori Neamt. In aceasta zona, puteti ridica sau preda un autoturism din Piatra Neamt (cea dintai agentie Autonom, deschisa in decembrie 2005), ori din Iasi, Bacau, Focsani.

Masivul Ceahlau_Piatra Lata din Ghedeon_Cristian Burlacu
Masivul Ceahlau – Piatra Lata din Ghedeon | Foto: Cristian Burlacu, via Wikipedia

3. Via Maria Theresia – jud. Bistrita-Nasaud

Continuandu-va calatoria spre Muntii Calimani, veti ajunge la Via Maria Theresia, cea mai lunga poteca tematica din Romania (42 km) si singura din tara amenajata intr-un parc national. Descoperit si dat in folosinta in 2014, acest traseu va rezerva peisaje desprinse parca din poveste, atragandu-va privirea deopotriva cu piscuri aspre, la inaltimi ametitoare, si vai domoale, mangaiate de verdeata.

Via Maria Theresia leaga judetul Suceava (din comuna Şaru Dornei) de Bistrita-Nasaud (Pasul Tihuta). Din cei 42 de kilometri, cat masoara in total, 25 apartin de Parcul National Calimani, arie protejata. Cel mai inalt punct al potecii este Şaua Nicovala, cu o altitudine de 1934 m. Pentru a ajunge pe aceste plaiuri, puteti ridica masina autonoma de la agentiile noastre din Iasi, Suceava sau Botosani, de pilda.

ViaMariaTheresia
Peisaj de pe Via Maria Theresia | Sursa: via-maria-theresia.ro

4. Lacul glaciar Iezer – jud. Maramures

Ati ajuns pe plaiuri maramuresene, in Muntii Rodnei? Atunci, merita sa faceti o oprire si malurile lacului glaciar Iezer, unul dintre cele mai frumoase din tara noastra, daca plecam urechea atat la spusele drumetilor conationali, cat si la exclamatiile admirative ale turistilor straini.

Lacul Iezer se afla la o altitudine de 1.825 m, sub varful Pietrosu si face parte din rezervatia naturala ˝Pietrosu Mare˝, fiind strajuit de culmi ce-l protejeaza, formand o “caldare” naturala. Lacul are o suprafata de 3450 mp, adancimea maxima de 2,5 m si lungimea de 84 m. Cum ajungeti acolo? Simplu! Va puteti urca la bordul unei masini, la alegerea voastra, la agentia Autonom din Baia Mare, Oradea sau Cluj-Napoca.

iezer_infopensiuni
Lacul Iezer, jud. Maramures | Sursa: infopensiuni.ro

5. Salina Turda – jud. Cluj
Pasionatii de geologie, cat si cei care calatoresc in interes medical, nu pot ocoli Salina Turda, un veritabil muzeu al mineritului in sare din Transilvania, situat pe amplasamentul vechilor mine si a lacurilor sarate de la Durgau-Valea Sarata din orasul clujean Turda. Aici, lucrarile miniere si utilajele folosite odinioara la transportul sarii au fost excelent conservate, stand marturie pentru istoria locului si transformandu-l, totodata, intr-un obiectiv turistic tot mai cautat. Va puteti petrece timpul facand o plimbare cu barca la o adancime de peste 100 m, sa va jucati bowling, minigolf, biliard sau puteti incerca Roata Mare.

Intinse pe tot cuprinsul Transilvaniei, zacamintele de sare de acolo au o grosime de aproximativ 400 m si s-au format in urma cu 13,5 milioane de ani in urma, pe cand in zona se afla o mare, iar climatul era tropical.

Pentru a cutreiera in voie frumusetile zonei, puteti apela la agentia noastra din Cluj-Napoca, Sibiu, Deva, Targu Mures – unde va este mai la indemana, in functie de itinerariul pe care-l urmati. Daca tot sunteti in zona, mai puteti vizita: Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Castrul Roman sau Biserica reformata Calvina.

Salina Turda
Salina Turda, jud. Cluj | Sursa: monitorulcj.ro

Alte destinatii pe care le puteti explora vara aceasta sunt:

Pentru acestea sau alte comori ale Romaniei care merita descoperite, va stam la dispozitie in cele 38 de agentii Autonom, raspandite in 25 de orase din tara, si nu numai.

Cu drag,
Echipa Autonom Rent-a-Car
Telefon non-stop: +(4) 0721.44.22.66
E-mail: office@autonom.ro