Salut, Iasi!

Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie nici unul, caci cine n-a fost aici nu poate sa strabata cu intelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate patrunde dupa cuviinta de spiritul trecutului nostru care traieste in acest loc mai viu si mai bogat decat oriunde aiurea […]. In constiinta lui nationala ar fi o lipsa daca el n-ar fi vazut orasul care a fost si-si zice inca astazi, cu mandrie, capitala Moldovei…” – Nicolae Iorga

Pentru ca in 24 ianuarie sarbatorim Mica Unire din 1859, cand Moldova si Tara Romaneasca au devenit Principatul Unit, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, vom poposi de aceasta data in cel mai fermecator oras al Moldovei, municipiul Iasi, orasul “celor sapte coline”, “cetatea poetilor” si “scaunul stiintei, focarul inteligentei romane”, cum il numea Mihail Kogalniceanu.

Vechiul Targ al Iasilor, Iasii, Jassy sau Iassy, cum mai este consemnat istoric numele actualului municipiu Iasi, este principalul oras din nord-estul tarii. Fosta capitala a Moldovei intre anii 1564 – 1859, a Principatelor Unite intre 1859 si 1862 si a Romaniei intre 1916 si 1918, Iasi este unul dintre cele mai insemnate centre culturale, economice si universitare ale tarii noastre, insumand un veritabil oras – muzeu prin ale carui vaste galerii ne vom plimba astazi. Sa purcedem in aceasta minunata calatorie, salutand cum se cuvine Iasiul gazda:

Te salut, oras romantic, plin de parcuri si de flori
Unde noaptea stau de vorba trubadurii visatori
Cu tacerea de pe uliti, cu trecutul si cu luna…
Te salut, oras istoric, oropsit ca-ntotdeauna

Tu, oras de harnici dascali, de poeti si carturari,
Leaganul atitor ganduri si-al atitor fapte mari,
Care ai adunat in juru-ti, ca un far incadescent,
Tot ce e inteligenta, suflet mare si talent.

Salut, Iasi”, de George Toparceanu (fragment)

Copou, Bucium, Cetatuia, Galata, Repedea, Breazu si Sorogari  – acestea sunt cele sapte dealuri pe care se spune ca Iasiul a fost construit, precum Roma sau Constantinopol. Ce putem vizita de-a lungul lor? Atat de multe obiective turistice, monumente, edificii istorice si culturale, lacasuri de cult, incat ne-ar trebui un concediu sa le vedem pe toate si pe indelete. Palatul Culturii, Bojdeuca Ion Creanga, Gradina Botanica, Manastirea Cetatuia, Teatrul Luceafarul, Sinagoga Mare, Biserica Banu, Palatul Roznovanu, Parcul Copou, Manastirea Golia, Casa Dosoftei, Biserica Barboi, Universitatea Al. I Cuza, Biserica Sf. Nicolae Domnesc sau Biblioteca Centrala Universitara “Mihai Eminescu”, Baia Turceasca sunt doar cateva repere de neratat de pe harta turistica a celui mai important oras al Moldovei.

Cum ajungem in Iasi?

Cu avionul, in Aeroportul International Iasi sau in Aeroportul International “George Enescu” din Bacau, cu trenul, Iasi fiind un important nod feroviar al Moldovei, sau cu masina, pe drumuri precum E 85, E 583, DN 24 sau DN 28. Pentru cei veniti din strainatate, precum si pentru cei care, pur si simplu, au nevoie de un autoturism, Autonom Rent a Car ofera, la nivel national, un parc de peste 1800 autoturisme noi, astfel incat sa va bucurati pe indelete de calatoria pe care o planuiti. Puteti inchiria o masina din oricare dintre cele 37 de agentii din 24 de orase ale Romaniei si pe care o puteti returna la orice sediu Autonom din tara, in functie de necesitatile, proximitatea si preferintele voastre. De asemenea, puteti opta pentru varianta online de rezervare a unui autoturism, completand acest formular simplu. In Iasi va asteptam atat la agentia din Aeroportul Iasi, cat si la cea din oras, aflata pe bulevardul Stefan cel Mare, nr. 8.

Palatul Culturii din Iasi

Palatul Culturii, Iasi. Autor foto: Ionel Pomana, via Wikimedia Commons.
Palatul Culturii, Iasi. Autor foto: Ionel Pomana, via Wikimedia Commons.

Inaugurat in anul 1926 de catre regele Ferdinand al Romaniei, Palatul Culturii din Iasi reprezinta una dintre cele mai emblematice cladiri autohtone, fiind inscrisa in lista monumentelor istorice romanesti. Constructia sa a durat doua decenii, fiind ridicata pe ruinele vechii curti domnesti. Initial, aici a functionat Palatul Administrativ si de Justitie, pentru ca, incepand cu anul 1955, impozantul edificiu sa serveasca nevoilor culturale din Iasi si Moldova. In prezent,  Palatul Culturii din Iasi gazduieste sediul Complexului Muzeal National “Moldova” Iasi si cuprinde: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”. Tot in cadrul Palatului Culturii functioneaza Biblioteca Judeteana “Gheorghe Asachi” si  Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. Din pacate, actualmente Palatul Culturii nu poate fi vizitat, fiind inchis pentru lucrari ample de restaurare.

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Cel mai mare lacas de cult din Iasi, Catedrala Mitropolitana, purtand hramul „Sfanta Paraschiva”, „Intampinarea Domnului” si „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, apartine de Mitropolia Moldovei si a Bucovinei si este datata din anul 1887, cand insusi regele Carol I a participat la sfintirea sa. Initiativa ridicarii sale se datoreaza Mitropolitului Veniamin Costachi, pictura interioara este realizata de Gheorghe Tatarascu si, din anul 1889, aici au fost asezate moastele Cuvioasei Paraschiva, aduse initial la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa – Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Este una dintre cele sase catedrale mitropolitane ale tarii noastre, alaturi de cele din Timisoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova si Bucuresti.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

Biserica "Sf. Trei Ierarhi". Autor foto: Bogdan29roman, via Wikimedia Commons.
Biserica “Sf. Trei Ierarhi”. Autor foto: Bogdan29roman, via Wikimedia Commons.

Cea mai frumoasa ctitorie a domnului Tarii Moldovei, Vasile Lupu, Biserica Sf. Trei Ierarhi a fost construita intre anii 1637-1639, fiind unul dintre cele mai deosebite ansambluri manastiresti de arta feudala de la noi din tara, ce numara peste 30 de registre de motive decorative, printre care elemente autohtone, turcesti, armene, caucaziene sau arabe (broderii din piatra pe zidurile bisericii, sculpturi minutioase, discuri solare, vaze persane, crestaturi din lemn, mozaicuri etc.). In interiorul manastirii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: principele carturar Dimitrie Cantemir, Tudosca, prima sotie a lui Vasile Lupu si fiul Stefan-Voda, precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866). Tot in aceasta biserica se afla si moastele Sf. Ierarh Vasile cel Mare, intr-o nisa zidita initial pentru moastele Cuvioasei Paraschiva. In vecinatatea bisericii se afla Muzeul Sala Gotica, ce adaposteste, alaturi de multe alte valori nationale, tabloul votiv ce il reprezinta pe Vasile Lupu alaturi de familia sa si Icoana Imparateasca a Sfintilor Trei Ierarhi. Trebuie sa amintim ca in aceasta manastire a fost infiintata, in anul 1640, „prima scoala superioara de limba greaca si slavona” si a fost adapostita tipografia adusa de Vasile Lupu, cu sprijinul lui Petru Movila (mitropolitul Kievului).

Manastirea Cetatuia

Ctitorie a voievodului Gheorghe Duca, constructia Manastirii Cetatuia s-a finalizat in anul 1672. Asezata pe dealul cu acelasi nume, punct de belvedere a orasului, manastirea de calugari este strajuita de un turn inalt si inconjurata de ziduri vechi din piatra. Intreg ansamblul de arhitectura monahala s-a pastrat in timp si cuprinde: Biserica “Sf. Apostoli Petru si Pavel” (1669-1672), Sala Gotica (1669-1672), Casa Domneasca (1669-1672), Corpul de chilii (1928), Turnul clopotnita (1670) si Zidul de incinta (1670). Aceasta manastire a fost, de-a lungul timpului, loc de refugiu al mai multor domnitori moldoveni, printre care Constantin Cantemir, Dimitrie Cantemir sau Mihai Racovita. Totodata, pe la sfarsitul secolului al XVII-lea, Manastirea Cetatuia s-a remarcat drept un centru de cultura prin difuzarea cartilor religioase tiparite in limba greaca pentru tarile ortodoxe din Imperiul Otoman.

Teatrul National “Vasile Alecsandri”

Un alt monument istoric iesean ce merita a fi vazut este Teatrul National “Vasile Alecsandri” – de altfel, cel mai vechi teatru national din Romania. Institutia propriu-zisa a fost infiintata in 1840 de Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu, iar cladirea a fost inaugurata in 1 decembrie 1896, pentru ca 6 decenii mai tarziu sa primeasca numele poetului, dramaturgului si omului de cultura Vasile Alecsandri. Cortina acestui teatru a fost pictata inca din anul inaugurarii sale si reda, in centrul sau, o alegorie a vietii, cu cele trei varste si o alta, realizata mai tarziu, ce face referire la Unirea Principatelor Romane (Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca). Cortina de fier, ce separa scena de sala, si plafonul au fost pictate de artistul Al. Goltz, ilustrand, printre altele, alegorii paradisiace cu nimfe si ingeri – alte valori deosebite ale acestei institutii de cultura, a carei sala principala este luminata cu un superb candelabru din cristal de Venetia,  cu 109 becuri. Tot aici au loc si reprezentatiile Operei Nationale Romane din Iasi.

Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi. Autor foto: Andrei Stroe, via Wikimedia Commons.
Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi. Autor foto: Andrei Stroe, via Wikimedia Commons.

Bojdeuca lui Ion Creanga

Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi este primul muzeu memorial literar din Romania si a fost inaugurat in 15 aprilie 1918. Incepand cu anul 1872, in aceasta casuta a stat Ion Creanga pana la sfarsitul vietii sale, Povestile si Amintirile din copilarie fiind scrise in bojdeuca, cum a numit autorul locuinta sa. Tot aici l-a avut drept chirias pe Mihai Eminescu, in a doua jumatate a anului 1876. Este deschisa publicului larg de marti pana duminica, intre orele 10 – 17.

Muzeul Mihai Eminescu

Daca vreti sa vedeti o expozitie ampla de fotocopii dupa Caietele eminesciene, va recomandam sa vizitati muzeul ce poarta numele marelui poet, aflat in Parcul de Cultura Copou. Impozanta cladire – muzeu a fost inaugurata in anul 1989, fiind un omagiu  adus poetului  cu prilejul implinirii unui secol de la moartea sa. Piesele vechi de mobilier, ornamentele specifice secolului al XIX-lea expuse in acest muzeu evoca farmecul vremurilor de odinioara iar Parcul Copou, cu ai sai arbori seculari, inclusiv Teiul lui Eminescu, incadreaza perfect acest edificiu omagial dedicat poetului.

Bustul lui Eminescu din Parcul Copou, Iasi. Autor foto: Alesia17, via Wikimedia Commons
Bustul lui Eminescu din Parcul Copou, Iasi. Autor foto: Alesia17, via Wikimedia Commons

Lista caselor memoriale si a muzeelor literare din Iasi continua cu: Muzeul “Vasile Alecsandri”, Muzeul “Sf. Ierarh Dosoftei”, Muzeul “Mihai Codreanu”, Muzeul “Vasile Pogor”, Muzeul “Otilia Cazimir”, Muzeul “George Toparceanu”, “Muzeul Mihail Sadoveanu”, “Muzeul “Nicolae Gane”, “Muzeul Constantin Negruzzi”, Galeriile “Pod-Pogor”, “Colectia Mihai Ursachi”, Colectia “Alexandru Husar” si Colectia “Istoria Teatrului Romanesc”.

Dupa numarul de locuitori, municipiul Iasi este, alaturi de Cluj-Napoca si Timisoara, printre cele mai mari orase ale tarii, dupa capitala Bucuresti. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este cea mai veche universitate din Romania si este apreciata pe plan national si international pentru calitatea invatamantului si realizarile sale. Asociatia culturala Junimea a fost infiintata la Iasi, in anul 1863, in frunte cu Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Vasile Pogor, Iacob Negruzzi si Teodor Rosetti. Dintre personalitatile iesene amintim pe Mihai Eminescu, Ion Creanga, Emil Racovita, George Emil Palade, I.L. Caragiale, Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, A.D. Xenopol, Alecu Russo, Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu, Ion Neculce, Dimitrie Gusti, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Octav Bancila, Constantin Stahi, Camil Ressu, Stefan Dimitrescu, Ion Iancut, Sabin Balasa sau Gheorghe I. Bratianu. Lista oamenilor remarcabili legati de acest uluitor oras continua cu nume sonore din istoria si cultura romaneasca, ca si cum Iasiul ar fi un incubator al destinelor marete. Cum spunea Nicolae Iorga in citatul cu care am inceput acest articol, nu ar trebui sa existe roman care sa nu fi vazut macar o data in viata orasul celor sapte coline.

Si nici un altul care sa nu se fi infruptat din bucatele traditionale din nord-estul Romaniei! Sarmalutele moldovenesti, dintre care unele primenite in straie de vita, dar toate cu mamaliguta si smantana, tochiturile si borsurile acre, placintele cu urda si marar, alivencile calde, papanasii cu smantana si dulceata, poalele-n brau, invartitele cu varza, scrobul, puii manastiresti, parjoalele moldovenesti sunt si dansele doar cateva delicii gastronomice de “importanta” nationala si de care orice calator care se respecta trebuie sa se bucure pe-ndelete si cu manecile suflecate-a spor si bucurie. Cum bine descria Radu Anton Roman: “Moldova duioasa, colinara, a vocalelor dulci, a alivencilor sarate, a florilor umplute, a sarmalelor in bostan, cu gust de eternitate…”

Te salut, oras de basme, cu conturii iluzorii,
Strajuit de sapte dealuri incarcate de podgorii!
Te salut, oras gradina cu castanii tai feerici,
Si cu turnurile tale – si cu cincizeci de biserici,-
Blind oras de odinioara, melancolic si tacut,
Unde fiecare piatra ne vorbeste de trecut,
Unde vechea stralucire ingropata in pergamente,
Se ridica mai curata din pioase monumente
[…]
Te salut, oras arhaic, plin de suveniruri sfinte!
Te salut cu toata stima, te salut si… n’am cuvinte.

“Salut, Iasi” de George Toparceanu (fragment)

Te salutam si noi cu admiratie, oras de legenda! La multi ani, Iasi! La multi ani, romani!