Sibiul a fost desemnat ca fiind cel mai bun oras de vizitat in 2013, in cadrul unei competitii organizate de bloggerul de turism Anil Polat: The Best City To Visit 2013. In ultimii ani, orasele care au castigat concursul au fost Sidney (2009), Zermatt (2010), Porto (2011) si Sarajevo in 2012. 64 de orase, 5 saptamani, 10.000 de voturi, iar finala 2013 s-a desfasurat intre doua orase romanesti: Sibiu si Bucuresti, Sibiul castigand detasat competitia.
Dar sa nu uitam ca Sibiul, cunoscut din vechime drept Hermannstadt, a fost si capitala culturala europeana in 2007, fiind primul oras din Romania care a obtinut aceasta distinctie. Si asta pentru ca Sibiul este unul dintre acele orase care, in ciuda vicisitudinilor, a stiut sa-si pastreze farmecul medieval. Dar si locuitorii sai reprezinta baza, caci maretia cetatilor se datoreaza acestora. In ceea ce priveste statutul de capitala culturala europeana, principalul atu al Sibiului este caracterul multicultural datorat convietuirii romanilor cu germanii, maghiarii si alte culturi.
Orasul Sibiu a fost atestat intr-un document din 20 decembrie 1191, sloganul acestuia fiind “Tanar din 1191”. Situat foarte aproape de centrul geografic al tarii, Sibiul poate fi vizitat oricand; fie in week-end, fie de-a lungul mai multor zile.
De ce este atat de uimitor acest oras? Pentru ca Sibiul pastreaza aceeasi imagine de acum 300 de ani, o imagine a unei cetati bogate si influente, dar si un centru al artelor si culturii. In centrul istoric puteti vedea cladiri din perioade si stiluri diferite: de la gotic si Renastere, pana la baroc si Jugendstil. Cetatea cu zidurile ei vechi, turnuri si bastioane de aparare, pasaje si stradute ce fac legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos… Orasul de Sus se afla in partea inalta a localitatii unde sunt concentrate piete, biserici, turnuri si fortificatii, iar Orasul de Jos se afla pe malurile Cibinului. Dar Sibiul este si locul in care duminica, in Piata Mare, poate fi ascultat un veritabil concert al clopotelor de la cinci biserici: Catedrala Ortodoxa, Catedrala Evanghelica, bisericile Reformata, Romano-Catolica si Sf. Ursula.
Ce puteti vizita in Sibiu?
Biserica Evanghelica din Piata Huet, construita in mai multe etape si despre care legenda spune ca mesterul a inaltat turnul, dupa care a disparut fara urma, lasand constructia neterminata. Dupa multi ani, reintors in oras, mesterul a spus ca i-a fost teama ca pamantul nu va suporta greutatea constructiei si din acest motiv a preferat sa plece. In interiorul bisericii puteti vedea cristelnita de bronz despre care legendele spun ca ar fi fost turnata din bronzul turnurilor turcesti capturate in urma bataliei din 1437. Piata Huet poarta numele lui Albert Huet, umanist si sprijinitor al scolilor.
Turnul Scarilor. Candva, locul purta numele de Coltul Ispasirii. Scara a fost reconstruita in 1860, odata cu desfiintarea rampei ce lega Orasul de Jos de Orasul de Sus.
Piata Mica se remarca prin faptul ca elementele de fortificatie si casele de locuit pastreaza aceeasi infatisare inca din secolele XV-XVI.
Podul Minciunilor era folosit ca loc de intalnire al negustorilor din Piata Mica. Legendele spun ca aici negustorii isi pacaleau cumparatorii, tot aici se lansau zvonuri si minciuni sau se faceau juraminte mincinoase, de unde si numele podului.
Piata Mare a fost locul de desfasurare a celor mai importante evenimente din viata orasului. Aici se aflau pe vremuri stalpul infamiei, spanzuratoarea si tot aici se desfasurau si targurile.
Palatul Brukenthal, una dintre cladirile impunatoare ale Sibiului, construita in stil baroc, a fost resedinta baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei. Din 1817, Palatul a fost deschis ca muzeu pentru public. Contine o bogata colectie de arta, precum si biblioteca Brukenthal.
Pe langa toate acestea, demne de mentionat si vizitat sunt Turnul Archebuzierilor, cel al Olarilor, al Dulgherilor si Turnul Gros, Casa Altemberger si Casa cu Cariatide. N-am uitat nici de Parcul Sub Arini, unul dintre cele mai mari si vechi parcuri din Romania: 22 de hectare, 95 de specii de pasari si 68 de specii vegetale, printre care arini, tei, castani, platani, copaci din America de Nord si Orient.
Palatul ASTRA. In 1861, la initiativa lui George Baritiu si a lui Timotei Cipariu, a luat nastere Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, cunoscuta acum sub numele de ASTRA. In 1862 a fost intemeiata Biblioteca ASTRA, care cuprinde peste 600.000 volume, publicatii, manuscrise, carti rare, iar in 1905 a fost inaugurat actualul Palat Astra, situat in parcul marginit de strazile Mitropoliei, Nicolae Balcescu si Piata Unirii.
Sibiu, un oras al culturii. Aici se desfasoara Festivalul International de Teatru Sibiu (cel mai mare festival de teatru din sud-estul Europei; cea de-a XX-a editie va avea loc in perioada 7-16 iunie2013), Astra Film Fest (editia a XIII-a, 14-20 octombrie 2013), Festivalul International de Jazz Sibiu (12-19 mai 2013). Tot Sibiul gazduieste si Festivalul-Concurs Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch” (8 – 14 iulie 2013). Mai trebuie spus ca Sibiul a fost sediul primului teatru din Romania (1788) in a carui sala au concertat Franz Liszt, Johann si Richard Strauss, Johannes Brahms, George Enescu.
Dupa cum vedeti, aveti o sumedenie de motive sa vizitati Sibiul. Iar daca aveti nevoie de roti strasnice pentru o calatorie autonoma, va stam cu drag la dispozitie, iar Mihut al nostru va intampina cu drag in oras. Ne gasiti in 36 de centre de inchirieri Autonom din 23 de orase ale tarii si va asteptam cu peste 1300 de masini noi (apropo, ati testat noul Golf VII?). Sau puteti completa online formularul de rezervari, pe autonom.ro, urmand sa ridicati masina de la agentia Autonom dorita. Sa aveti drum bun si cer senin! 🙂