Sighisoara, un oras care se descopera cu sufletul

450px-Turnul_cu_ceas_Sighisoara
Turnul cu Ceas din Sighisoara
Sursa: Wikimedia Commons

Nimic nu-i mai frumos decat sa te plimbi printr-un oras vechi care-si pastreaza farmecul de altadata. Un oras mic, un oras-cetate cu o multime de stradute inguste, acoperisuri rosii si tuguiate, turnuri masive, case asemanatoare, dar fiecare cu o alta poveste. In timpul festivalului de arta medievala, Sighisoara este mai animata ca niciodata. “Orasul modern nu mai cunoaste aproape deloc intunericul complet si linistea completa, nici efectul unei luminite izolate sau al unui strigat stingher venit din departare”. (Johan Huizinga, “Amurgul Evului Mediu”). Nu degeaba Sighisoara este considerata o perla a Europei, fiind una dintre putinele cetati locuite din Europa. In 1999 Sighisoara a fost inclusa in patrimoniul UNESCO.

De sus, din varful cetatii, ai parte de o panorama extraordinara a Sighisoarei. Contrastul dintre vechi si nou, amestec de forme si stiluri arhitecturale, culori “aruncate” parca de un pictor renascentist.

164 case, 9 turnuri si 3 bastioane

Asezarea a fost intemeiata in 1191, dar a fost atestata documentar in 1280, sub numele de Castrum Sex. Casele au fost construite in asa fel incat sa poata fi folosite si ca locuinte, dar si ca locuri de refugiu. Pe acoperisurile unor case dainuie si acum vechi giruete ce indicau, in functie de rotatia acestora, vremea pentru ziua urmatoare. Cele mai interesante sunt Casa cu Cerb, Casa Vlad Dracul si Casa Florentina. Legendele spun ca in Casa Vlad Dracul ar fi locuit domnitorul muntean – de unde si numele casei. Adevarul este undeva la mijloc, pentru ca prezenta in Sighisoara a lui Vlad Dracul si a familiei sale a fost atestata documentar, dar nu se stie cu exactitate daca a locuit in acea casa. Ramane totusi o legenda care da farmec locului.

Povestea turnurilor

Fiecare turn din Sighisoara poarta numele unei bresle de cositorari, franghieri, tabacari, barbieri, giuvaergii, macelari, cojocari, tesatori, cizmari, lacatusi, dogari, fierari. Constructia fiecarui turn arata importanta si prestigiul fiecarei bresle. Unul poate fi impozant, altul mai mic si modest. Dar cel mai cunoscut si interesant este Turnul cu Ceas a carui inaltime este de 64 metri si gazduia candva Sfatul Cetatii. Din 1899 s-a transformat in muzeu de istorie, dar detine si un mic muzeu al armelor. Tot aici puteti vedea vechea camera de tortura pentru condamnatii la moarte. Turnul cu Ceas a fost singurul fara o breasla anume. Figurinele de lemn din ceas reprezinta zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele. Cadranele ceasului masoara 2.40 metri in diametru.

800px-Sighisoara01
Imagine de deasupra Sighisoarei
Sursa: Wikimedia Commons
450px-Sighisoara_view_from_the_clock_tower
Sighisoara. Vedere din Turnul cu Ceas
Sursa: Alessio Damato via Wikimedia Commons

Sighisoara nu inseamna insa numai turnuri si case de legenda, ci si Biserica ori Scoala din Deal. Dealul Cetatii poate fi urcat pe cele 175 de trepte ale scarii acoperite. Pe deal, prima cladire o reprezinta vechea Scoala din Deal. Documentele atesta existenta scolii din 1522. Iar in imediata apropiere se afla Biserica din Deal. Ea reprezinta cel mai valoros monument arhitectonic al Sighisoarei. Cladirea are caracteristicile arhitecturii gotice din Transilvania. Unii cercetatori spun ca ar fi fost construita peste ramasitele unei mai vechi fortificatii. Unul dintre cele mai interesante obiecte din biserica il constituie un frumos tabernacol amplasat pe latura de nord a corului. De intri in biserica, ai senzatia ca timpul dispare. Aici orele trec altfel.

Cum ajungi?

Sighisoara este situata aproape in centrul tarii, fiind la o distanta de 297 km de Bucuresti, 120 km de Brasov si 54 km de Tirgu Mures. Daca aveti nevoie de o masina, nu trebuie decat sa apelati la noi, agentia de inchirieri Autonom. Ne gasiti in 36 de centre de inchirieri Autonom din 23 de orase ale tarii si va asteptam cu peste 1400 de masini noi. Sau puteti completa online formularul de rezervari, pe autonom.ro, urmand sa ridicati masina de la agentia Autonom dorita.

Evenimente culturale

Anual se organizeaza festivalul Sighisoara Medievala in ultimul week-end din iulie (anul acesta, intre 26 si 28 iulie), Festivalul Intercultural ProEtnica (intre 29 august – 1 septembrie 2013). De asemenea, cunoscut si apreciat este si Sighisoara Blues Festival.

In ciuda unui amalgam de case sasesti, case moderne si blocuri construite in perioada comunista, Sighisoara ramane un oras care trebuie descoperit cu sufletul, asa cum va invita si Dorin Dinescu, originar din urbea cu parfum medieval:

„Sighișoara e orașul meu natal, sursa mea de frumos și stabilitate. Am plecat de acolo și trăiesc în București de 16 ani, dar încă spun că merg acasă atunci când sunt pe drum spre ea. Sunt multe motive de a vizita acest oraș; pentru mine e suficient că, atunci când mă întreabă lumea de unde sunt, răspunsul meu trezește admirație, un wow ușor invidios. Anul acesta, între 29 iunie și 12 iulie, organizez la Sighișoara, în Turnul Fierarilor, un minifestival sub egida proiectului meu jurnalistic www.noipentrunoi.ro. E vorba despre oameni frumoși care au înțeles și au aderat la nevoia mea simplă, dar compulsivă de-a dreptul de a mă întoarce să fac ceva acasă. Voi încerca să vă fac pe toți să vă simțiți ca acasă, atunci când veți veni.” 

Va asteptam, asadar, la Sighisoara 🙂